‘Zabok je uvijek bio korak ispred ostalih’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. travanj 2016. u 11:45
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Činjenica da se u Zaboku manifestacija Poslovnog uzleta održava dva puta godišnje svjedoči koliko poduzetničkog potencijala grad ima.

Mali i srednji poduzetnici čine 99 posto svih registriranih poduzeća u Hrvatskoj, zapošljavaju 65 posto od ukupnog broja radnika te s 50 posto pridonose nacionalnom BDP-u, iz čega je vidljivo da je riječ o značajnoj snazi hrvatskog gospodarstva, istaknuo je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović  na otvaranju u petak održanog Poslovnog uzleta grada Zaboka.

Nastavljamo treću sezonu Poslovnog uzleta, naglasio je Šimatović, projekta koji je postao snažni alat za edukaciju i podizanje razine znanja na višu razinu potrebnu za uključivanje malih i srednjih poduzetnika u natjecanje na domaćem i europskom tržištu. „Bez implementacije kreativnih rješenja nema ni napretka, stoga neprekidno potičemo na inovativno razmišljanje“, zaključio je.

Činjenica da se u Zaboku manifestacija Poslovnog uzleta održava dva puta godišnje svjedoči koliko poduzetničkog potencijala grad ima.

„Danas smo infrastrukturno središte Krapinsko – zagorske županije, a još tridesetih godina prošlog stoljeća započeli smo industrijalizaciju ovih prostora. Od tad smo prepoznati kao sredina otvorena za inicijative i poduzetništvo“, poručio je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek. U posljednjih se nekoliko godina poseban naglasak stavlja na novostvorene vrijednosti koje dolaze iz proizvodnih djelatnosti stoga ih grad i županija svesrdno potpomažu. Veliki korak prema još svjetlijoj budućnosti, nastavio je gradonačelnik, rješavanje je imovinsko – pravnih pitanja nekretnina čime su one stavljene u funkciju.

„Poduzetnička klima ovdje je zapravo štafetna – bez obzira koliko je tko dao, bitno je da idemo prema naprijed.“, zaključio je Hanžek.

Podaci o prosperitetu grada Zaboka i županije neupitni su, nastavio je Željko Kolar župan Krapinsko-zagorske županije.

„Pet kvartala za redom Republika Hrvatska bilježi rast BDP-a, dok se Krapinsko-zagorska županija počela opravljati već krajem 2013.godine. Krajem prošlog mjeseca nezaposleno je bilo 5.807 ljudi, dok u prosjeku svake godine imamo oko 1.300 manje nezaposlenih u odnosu na godinu ranije“, kaže župan.

Iako je globalna, pa tako i hrvatska, ekonomska kriza trajala pet godina poduzetnici u ovoj regiji uspjeli su ne samo sačuvati većinu radnih mjesta već i istovremeno ulagati u znanja i vještine zaposlenih.

„Zato su naši poduzetnici konkurentni i na svjetskom tržištu posljedica čega je pokrivenost uvoza izvozom u visini od 158 posto, a prosjek Republike Hrvatske iznosi negdje oko 60 posto“, dodao je župan.

Pohvalio je sinergiju i kvalitetnu suradnju i s bivšom vladom koja je gradu i županiji osigurala kredite u visini do 68 milijuna kuna uz pomoć kojih su riješeni brojni problemi te je gospodarstvo dobilo vjetar u leđa, a nastavak suradnje grad i županija planiraju ostvariti i uz pomoć nove vlade te dijelom i oslanjanjem na europske fondove.

„Grad Zabok je uvijek bio korak ispred ostalih.“, zaključio je Kolar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close