Za srpanj poduzetnicima isplaćeno 248 milijuna, evo kome najviše

Autor: Jadranka Dozan , 28. rujan 2020. u 12:32
Prije desetak dana počele su prijave za potpore za rujan, Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatski zavod za zapošljavanje dosad je na ime tih potpora isplatio 6,6 milijardi kuna.

Za skupine poslodavaca za koje su Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta (ORM) produljene do kraja godine prije desetak dana počele su prijave za potpore za rujan. Istodobno, onima koji ispunjavaju uvjete za potporu skraćivanja radnog vremena, uvedenu sredinom godine, rok predaje zahtjeva za razdoblje od rujna do kraja godine istekao je s krajem kolovoza, a u tijeku su prijave za potpore počevši od listopada. Hrvatski zavod za zapošljavanje putem kojeg se provode pojedini programi u okviru mjera ORM dosad je, pak, na ime tih potpora isplatio ukupno 6,6 milijardi kuna. Glavnina je isplaćena u prva tri mjeseca primjene (plaće za ožujak, travanj i svibanj), a s relaksacijom epidemioloških mjera ograničenja rada i kretanja broj poslodavaca i zaposlenika, ukupan mjesečni iznos isplata osjetno je smanjen.

Isplate za kolovoz traju

Za lipanj je tako ukupno isplaćeno 304,7 milijuna kuna, i to za 78.322 zaposlenika kod ukupno 18 tisuća poslodavaca koji su se padom prihoda ukapali u kriterije. Prema najsvježijim podacima HZZ-a, za srpanj je za te potpore (do 24. rujna) poduzetnicima isplaćeno 247,7 milijuna. Isplate za kolovoz, kažu, još traju, a dosad je proslijeđeno 121,7 milijuna.

121,7 milijuna kuna

isplaćeno je dosad poduzetnicima za kolovoz, ali isplate još traju, kažu 
u Zavodu

Pritom su, primjerice, mjere skraćivanja radnog vremena, namijenjene poslodavcima s više od 10 zaposlenih i očekivanim padom fonda radnih sati od minimalno 10% , za srpanj koristila 143 poslodavca kojima je isplaćeno više od 15,2 milijuna kuna potpore, dok je za kolovoz po toj vrsti potpore dosad proslijeđeno milijun kuna za devet poslodavaca.

Skraćeno radno vrijeme

U HZZ-u navode da je za tu potporu dosad zaprimljeno 570 prijava poslodavaca, s tim da ih je 30 odustalo. Glavnina isplata po mjerama ORM u srpnju i kolovozu odnosi se na one koje su zatražili poduzetnici prema kriteriju pada prihoda (više od 60%) i pripadnosti djelatnostima najpogođenijim krizom (prijevoz i skladištenje, ugostiteljstvo, događanja, umjetnost i zabava). Te potpore iznose do 4000 kuna po radniku, za srpanj ih je isplaćeno više od 185,5 mil. kuna (7329 korisnika), a za kolovoz do sada nešto više od 100 milijuna (4353 poslodavca). Potpore po kriterijima utvrđenim nakon lipnja za mikropoduzetnike (do 2000 kuna), za srpanj je dobilo njih oko 11,5 tisuća, a HZZ im je proslijedio više od 46 milijuna kuna, a za kolovoz dosad nešto više od 20 milijuna kuna.

Posljednji detaljni podaci o korisnicima mjera ORM odnose se na potpore za lipanj. Listu prvih 10 prema ukupnom iznosu sufinanciranja najvećim dijelom čine najveće turističke kompanije predvođene Valamarom (9,6 mil. kuna), Plavom Lagunom (4,86 mil.) i Maistrom (4,4 mil.), a u top 10 korisnika su još četiri hotelske tvrtke. U društvu deset najvećih u lipanjskim potporama našao se i Studentski centar zagrebačkog Sveučilišta s 3,4 milijuna potpore, te dvije prijevozničke tvrtke – Čazmatrans (2,66 mil.) i Autotrans (2,42 mil. kuna). Istodobno, s lipnjem u toj skupini više nisu bile npr. proizvodne kompanije poput solinskog AD Plastika i varaždinskog Boxmark Leathera.

Komentirajte prvi

New Report

Close