Vršnjake osvijestili o važnosti recikliranja plastične ambalaže radi zaštite okoliša

Autor: Lucija Špiljak , 15. srpanj 2021. u 22:00
Njihov je projekt bio jedan od pobjedničkih na UPSHIFT radionici programa ZABUM

Dobivena sredstva od povrata ambalaže misle uložiti u opremu za školu da bi đacima postala ugodnije mjesto.

Peteročlani tim koji čine Noa Kresta, Urban Pokrivač, Hugo Mađarić, Rajna Međimurec i Miša Ovčar iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu osmislio je projekt “5 za PET!” čiji je cilj osvještavanje mladih u lokalnoj zajednici o važnosti recikliranja.

Njihov je projekt bio jedan od pobjedničkih na UPSHIFT trodnevnoj radionici u sklopu programa ZABUM (Za budućnost mladih) koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku i koji s njima u suradnji provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

Članica tima Miša Ovčar, lanjska predsjednica Vijeća učenika te potpredsjednica Nacionalnog vijeća učenika RH, ispričala nam je da su na ideju došli na sastancima Vijeća učenika nakon što su primijetili da se u njihovoj školi, koja broji 600-tinjak učenika, svakodnevno konzumira velik broj napitaka pakiranih u jednokratnu povratnu ambalažu.

“Te boce najčešće završavaju ili ispod klupe, u smeću ili u najboljem slučaju kao odvojena plastika. Tako svakodnevno izgubimo 50 lipa na svakoj kupljenoj boci. Naš je cilj taj potencijal iskoristiti, ali i osvijestiti učenike i profesore o štetnosti plastike za okoliš”, navodi Miša.

Manje zagađenja

Ideju su najprije predstavili ravnateljici Sandri Breka-Ovčar koja se iznenadila njihovim poduzetničkim duhom, ponudivši im pomoć profesora kao mentora. Kontaktirali su i s gradskim komunalnim poduzećem kako bi dogovorili odvoz ambalaže, s tvrtkama koje mogu izraditi spremnike, te udrugama za zaštitu prirode. Svi su pozitivno reagirali na njihovu ideju i dali im podršku kroz suradnju.

“Na radionicama na satu razrednika informirali smo učenike o neprikladnom odlaganju povratne ambalaže u okolišu te o potencijalu koji ona zapravo ima, uz predstavljanja na društvenim mrežama, letke, naljepnice, tribine. Nakon toga, koncentrirali smo se na pronalazak partnera u projektu kako bismo učenicima dali na korištenje spremnik za povratnu ambalažu.

Boce bismo prevozili obližnjim tvrtkama koje se time bave i zauzvrat dobivali novčanu naknadu za ambalažu. Dobivena sredstva planiramo uložiti u opremu za školu kako bi ona učenicima postala ugodnije mjesto, a naš bi okoliš bio manje zagađen plastičnom ambalažom koja postaje jedan od velikih ekoloških problema današnjice”, pojašnjava nam Miša.

Ubrzo su saznali i za trodnevnu radionicu UPSHIFT, koja je dio jedinstvenog UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – Za budućnost mladih, a namijenjena je poduzetnim mladim timovima od 13 do 19 godina. To je, kaže Miša, bila odlična prilika jer su riješili pitanje financijske provedivosti ideje s obzirom na to da su za realizaciju ideje dobili 15.000 kuna.

“Upshift radionice bile su odlično iskustvo jer su nam, uz odličnog mentora i dobru razradu naše ideje, pružile tri dana druženja i bolje povezivanje unutar ekipe koja je, uz zabavu, ostvarila svoje naume i bila proglašena jednom od najboljih. ZABUM i HUKI ostaju naši partneri i nakon Upshifta te su nam njihovi mentori i dalje na raspolaganju.

Profesori su nas poticali na daljnje razvijanje ideje, a projekt smo predstavili i na međužupanijskoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja gdje smo dobili odlične i motivirajuće komentare povjerenstva te smo predloženi za državnu smotru”, otkrila nam je M. Ovčar, a da su planovi za UPSHIFT veliki otkrivaju i iz UNICEF-a.

Daljnji razvoj

“Na UPSHIFT radionicama mladi s mentorima stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, po metodi design-thinkinga, koja potiče kreativnost i razmišljanje ‘izvan okvira’. UNICEF će uz podršku donatora tijekom 2021. uložiti 525.000,00 kuna u UPSHIFT program u cijeloj Hrvatskoj, s ciljem razvijanja poduzetničkog i timskog duha te inovativnosti mladih”, kazali su nam.

S obzirom na to da su ona i Rajna maturantice, mlađi u timu bit će zaduženi za daljnji razvoj projekta. Želja im je da svoju ideju podijele ne samo s učenicima svoje škole, već i s ostalim školama u županijama, jer je glavna prednost njihova projekta laka provedivost, financijski je održiv i isplativ, a treba samo dobra organizacija i informiranje novih korisnika.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close