Vodič kroz fiskalizaciju

Autor: Filip Jelić , 26. studeni 2012. u 11:05
Thinkstock

Želimo vas upoznati sa detaljima koji će vam uvelike olakšati izvršenje svih radnji potrebnih za provedbu novog Zakona.

Iako smo o fiskalizaciji u prometu gotovinom dosada već pisali na temelju Prijedloga Zakona, ovog puta želimo vas upoznati sa detaljima koji će vam uvelike olakšati izvršenje svih radnji potrebnih za provedbu novog Zakona i razriješiti nesuglasice o obveznicima fiskalizacije i ostalim pitanjima sa kojima ste se do sada eventualno susretali. Osvrnut ćemo se i na nova ograničenja koja se primjenjuju na plaćanja gotovim novcem između obveznika te na blagajnički maksimum što je novina u Zakonu u odnosu na prijedlog Zakona.

Bitno je napomenuti Zakon gotovinom smatra novčanice i kovanice te čekove i kartice. Dakle, sve oblike plaćanja osim izravne uplate na račun.

TKO?

Obveznici fiskalizacije su:

  • fizičke osobe obveznici poreza na dohodak od samostalne djelatnosti
  • pravne i fizičke osobe obveznici poreza na dobit (sve pravne i fizičke osobe koje imaju propisanu obvezu izdavanja računa)

 

Porezni obveznici koji promete ostvaruju prodajom vlastitih poljoprivrednih  proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorima, prodajom tiska, duhana, lutrije, prodajom roba ili usluga u poštanskom prometu, pružanjem bankovnih ili usluga osiguranja, prodajom u putničkom prometu, naplatom cestarine ili prodajom putem automata prema Čl. 5 Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom ne smatraju se obveznicima fiskalizacije. Naplata praticipacije u zdrastvenim ustanovama također je izuzeta od obveze fiskalizacije.

KADA?

Od 01.01.2013. obveznici su svi veliki i srednji poduzetnici bez obzira na vrstu djelatnosti (prema odredbama Zakona o računovodstvu) te svi (bez obzira na veličinu) pružatelji usluga smještaja te pripremanja i usluživanja hrane (oznaka I – NKD 2007)

Od 01.04.2013.: obveznici fiskalizacije koji nisu ušli u postupak fiskalizacije 01.01.2013. i to obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo, obveznici koji se bave popravcima motornih vozila i motocikala te obveznici koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja

Od 01.07.2013.: svi ostali obveznici fiskalizacije

Kako bi uopće bilo moguće provoditi fiskalizaciju prometa gotovinom poduzetnici će morati nabaviti (ukoliko isto već ne posjeduju) naplatni uređaj sa softwareom koji će se korištenjem digitalnog certifikata FINA-e povezati sa nadležnom poreznom upravom (trajanje takovog certifikata je 5 godina, a njegova nabava poduzetnike će stajati 300,00 kuna). Poreznoj upravi biti će poslan račun prije njegovog uručivanja kupcu. Novim Zakonom o fiskalizaciji proširuje se i sadržaj računa koji će sada uz sve dosadašnje obvezne elemente morati sadržavati i slijedeće:

  • vrijeme izdavanja računa (sat i minuta)
  • oznaku operatera (onaj tko je račun izdao; oznaka se povezuje sa OIB-om te osobe)
  • oznaku načina plaćanja (gotovina, ček ili kartica)
  • jedinstveni identifikator računa
  • zaštitni kod izdavatelja obveznika fiskalizacije

*broj računa kod postupka provedbe fiskalizacije iskazuje se u tri dijela-numerčki (od 1 do n), oznakom poslovnog prostora te oznakom naplatnog uređaja.

Također, obveznik fiskalizacije dužan je nadležnoj Poreznoj upravi dostaviti podatke o poslovnom prostoru koji podrazumijevaju OIB, adresu, naziv, radno vrijeme i radne dane te datum početka važenja navedenih podataka.

Ukoliko ste mali obveznik fiskalizacije („paušalac“), niste obvezni kupovati naplatne uređaje i povezivati se preko digitalnog certifikata nego ćete račune izdavati iz posebne knjige računa koju će prije početka uporabe ovjeriti Ministrastvo financija. Iz iste knjige računi će se izdavati u slačuju kvara naplatnog uređaja ili nestanka internetske veze kod obveznika provedbe fiskalizacije. Kada će uređaj biti popravljen i internetska veza ponovno dostupna, račune izdane preko knjige naknado ćete unijeti u uređaj i poslati Poreznoj upravi (rok za dostavu računa Poreznoj upravu u slučaju nestanka internetske veze je dva dana) koja će im tada dodijeliti Jedinstvni identifikator računa. Postoji mogućnost da se vaša poslovnica nalazi na području koje uopće nije pokriveno internetskom vezom. U tom slučaju morate nabaviti potvrdu o nemogućnosti uspostave internetske veze od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (potvrda vrijedi godinu dana) i moći ćete račune izdavati iz posebne knjige računa.

OGRANIČENJA U PLAĆANJU GOTOVIM NOVCEM I BLAGAJNIČKI MAKSIMUM

U smislu članka Zakona kojim se uređuju ograničenja u plaćanju gotovim novcem gotovinom se smatraju samo novčanice i kovanice (kune i lipe). Do sada je ograničenje postojalo samo kod naplate gotovinom, a bilo je uređeno Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Zakon o fiskalizaciji propisuje da obveznik fiskalizacije može plaćati drugom obvezniku fiskalizacije u gotovu novcu u iznosu do najviše 5.000,00 kuna po jednom računu, osim ako poreznim propisima nije drugačije uređeno.

Obveznik fiskalizacije može na kraju dana zadržati gotov novac u blagajni do visine blagajničkog maksimuma koji se određuje internim aktom, a najviše do sljedećih iznosa:

  • mikrosubjekti i fizičke osobe – 10.000,00 kn
  • mali subjekti – 30.000,00 kn
  • srednji subjekti – 50.000,00 kn

* obveznici koji prelaze mjerila koja određuju malo gospodarstvo mogu odrediti  blagajnički maksimum do 100.000,00 kn.

Ukoliko je tokom dana u blagajnu primljen novac iznad visine blaganjničkog maksimuma, obvezik ga je dužan uplatiti istoga dana, a najkasnije idućeg radnog dana na svoj račun otvoren u banci.

Prijedlog Zakona o fiskalizaciji prometa gotovinom izglasan je na sjednici Sabora dana 21.11.2012., a na snagu stupa 01.01.2013. Nadamo se da će vam sve navedeno olakšati sam postupak uvođenja fiskalizacije prometa gotovinom. Također se nadamo ćete samu provedbu prihvatiti kao proces kojim se nastoji suzbiti nelojalna konkurencija i probuditi svijest poreznih obveznika o nužnosti plaćanja poreza na dodanu vrijednost.
 

Autor članka Filip Jelić stručnjak je koji radi za tvrtku Fidestum.

Komentirajte prvi

New Report

Close