Veću potražnju za javnom nabavom zbog europskih projekata olakšat će Ma.te.a

Autor: Suzana Varošanec , 25. svibanj 2022. u 22:00
Foto: RENE KARAMAN

Tvrtka Projekt jednako razvoj predstavila aplikaciju koja pruža detaljni pregled natječaja.

Lansirana je za tržište javne nabave revolucionarna aplikacija Ma.te.a, tako da se za odjel prodaje roba, usluga i radova svih poduzetnika nudi koristan alat u cilju nadmetanja i ostvarenja boljih prodajnih rezultata, dok će javnim naručiteljima najvjerojatnije omogućiti veći broj pristiglih ponuda i generalno potaknuti veće natjecanje. Svi koji kane jačati funkciju prodaje u poslovima s javnim sektorom dobili su alat kojim će moći brzo reagirati na dojave o novim prilikama koje se nude. Naime, aplikacijom se omogućuje brže i uspješnije planiranje budućih prodajnih aktivnosti. Po prvi puta na jednom mjestu pruža se pregled i analitika svih objavljenih planova nabava, kako budućih tako i aktualnih te proteklih. Tu je i mogućnost personalizacije pregleda, kao i uvid u napredno praćenje statistika uspješnosti na tržištu javne nabave kroz prizmu vlastitog tržišnog sektora, počevši od dominantnih po zastupljenosti poslova iz sektora graditeljstva, medicine i IT-a.

Primjeri nabave

Aplikacija je nazvana po početnim slovima glavnih funkcija: ma – mapiranje (planovi nabava), te – tenderi (javna nadmetanja) i a – analize (registri ugovora), a što se postiže ilustriraju primjeri koje je iznijela direktorica tvrtke Projekt jednako razvoj (PJR) Ana Fresl. EU fondovi će puno ulagati u sljedećih nekoliko godina u izgradnju škola i vrtića, pa kako je kazala zanimljivo je vidjeti tko je u ovoj godini nešto od toga planirao. Aplikacija nudi odgovor klikom i tako se dolazi do podatka od čak 27 javnih naručitelja u jednoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, koji su planirali ukupno 20 milijuna kuna u rekonstrukcijama i izgradnji vrtića.

Na primjeru trenutnih postupaka nabava, aplikacija će sve izlistati kroz dnevne dojave, ali pokazati i koji su najveći – to su trenutno HEP-ov tender kojim se kupuju transformatori za 174 milijuna kuna. Tvrtka posluje više od 13 godina te ima 40 zaposlenika i oko 1600 klijenata, dok je blizu 2 milijarde kuna vrijednost EU projekata koje su ili aplicirali ili pomagali u provedbi kao i u postupcima javne nabave koji su važan dio EU projekata. U svijet javne nabave Ma.te.a ulazi u okolnostima sve veće važnosti ovog tržišta upravo kroz očekivani velik broj EU projekata. Oko 18 posto BDP-a danas iznosi vrijednost kupljenih usluga, roba i radova u postupcima javne nabave i godišnje se sklopi oko 23.000 ugovora, a u narednom periodu procjenjuje se da će se potražnja povećati kroz EU projekte.

Tražit će se više

Kako je kazala direktorica PJR-a, tražit će se veći broj dobavljača i izvođača nego danas, a tržište pokazuje određene nestabilnosti zbog globalne krize tako da se nada da će posredno i EU fondovima aplikacija pomoći te potaknuti poduzetnike da se uključe. U protekle tri godine vrijednost tržišta je rasla s 40-ak milijardi kuna u 2019. na 58 milijardi kuna u 2021., a za 2023. se procjenjuje da će biti rekordna.

Postupak javne nabave u RH traje prosječno više od 100 dana od objave do sklapanja ugovora, 16 posto iznosi prosječni popust, a prosječne vrijednosti ugovora rastu i daleko najviše se nabavljaju različita izvođenja građevinskih radova, a nakon toga područje informacija i medicine te IT. Najveći kupac putem javne nabave je Grad Zagreb, zatim MUP i potom HAC i Ina. Samo 6 posto poslova dobivaju stranci.

“Javna nabava je velik izvor prihoda uglavnom domaćim poduzećima što znači da je važna za gospodarstvo. Oko 27.000 različitih poduzeća je barem jedan ugovor sklopilo unutar zadnje tri godine. Aplikacija će pomoći onima koji isporučuju da se bolje snađu u javnoj nabavi, a mogla bi pomoći natjecanju tako da veći broj ponuda prosječno dolazi u postupak”, kazala je Fresl.

Komentirajte prvi

New Report

Close