Već treću godinu zaredom ona je najmoćnija žena hrvatskog biznisa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2017. u 14:38
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Mladim je kolegicama poručila da uživaju u poslu, budu hrabre i nikad ne odustaju od dobrih ideja, budući da samo tako mogu ostvariti snove.

Predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević treću je godinu zaredom proglašena najmoćnijom ženom hrvatskog biznisa, prema 13. izboru "300 najmoćnijih poslovnih žena Hrvatske" tjednika Lidera.

Gordana Kovačević mladim je kolegicama poručila da uživaju u poslu, budu hrabre i nikad ne odustaju od dobrih ideja, budući da samo tako mogu ostvariti snove.

Na drugom mjestu najmoćnijih poslovnih žena Hrvatske je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban. Njezine su reference za to mjesto, uz ostalo, intenzivno povlačenje sredstava iz EU-ovih fondova te refinanciranje obveznica Holdinga prema najboljim uvjetima dosad. Stojić Deban kaže kako mlađe žene nikome ne priznaje da je u startu bolji.

Treća je čelnica Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko, kojoj je, kako je rekla, kada je posao u pitanju svejedno je li s druge strane stola muškarac ili žena.

Četvrta je direktorica hrvatske podružnice Europske banke za obnovu i razvitak Vedrana Jelušić Kašić, a peta direktorica za hrvatsko tržište Philip Morrisa Anita Letica.

Od šestog do desetog mjesta su Ivana Bratanić (Euroherc osiguranje), Lada Tedeschi Fiorio (Atlantic), Ružica Vađić (Auctor), Ruža Tomić Fontana (Coca-Cola HBC) te Gordana Deranja (Hrvatska udruga poslodavaca).

Među političarkama, najmoćnije su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Na konferenciji "Žene u biznisu", koja je prethodila izboru najmoćnijih žena hrvatskog biznisa, upozoreno je da je udio žena u vodećem i višem menadžmentu i dalje vrlo skroman.

"Žene nažalost nisu toliko prisutne u višem menadžmentu, no kada su žene uspješnije i države su uspješnije", rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Hrvatskoj Douglas Jones. SAD je zemlja partner ovogodišnjeg susreta Žene u biznisu.

Američko veleposlanstvo podupire veliku mrežu raznih poduzetničkih programa, uz ostalo i program Aurora zamišljen kao potpora novim poduzetnicima.

Izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić smatra da žene u hrvatskom društvu još uvijek u nizu segmenata nemaju istu poziciju kao muškarci. Po njemu, hrvatsko društvo ženama priznaje važnost u nekim elementima, dok su u drugima zakinute. Ističe potrebu potpune ravnopravnosti žena i muškaraca u svim segmentima života.

Direktorica nabave za jugoistočnu Europu u IBM-u Mirela Senica rekla je da je ravnopravnost spolova od samih početaka zacrtana u poslovnom kodeksu te kompanije. Tako je još 1943. žena izabrana za potpredsjednicu kompanije, a od 2012. na čelu IBM-a također je žena, Virginia Romety.

IBM, naglasila je, ima niz programa za povećanje broja žena u tehničkim zanimanjima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Lezbejka!

New Report

Close