Uz suradnju s akademskom zajednicom gospodarski partneri povećavaju konkurentnost

Autor: Marta Duić , 16. listopad 2015. u 11:44
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Napominje kako su se 2000.godine orijentirali na izgradnju boljih sveučilišnih uvjeta kroz izgradnju sveučilišnog kampusa.

Nevenka Ožanić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci je prethodno panel diskusiji pojasnila kako se razvijala infrastruktura Sveučilišta. Kako tvrdi, Sveučilište u Rijeci od 1973. do danas djeluje na dvije lokacije u Opatiji s jednim fakultetom i U Rijeci s deset fakulteta i četiri sveučilišna odjeljenja na kojima studira više od 18 000 studenata. 

Napominje kako su se 2000.godine orijentirali na izgradnju boljih sveučilišnih uvjeta kroz izgradnju sveučilišnog kampusa. Dva objekata su završena u periodu od 2007.-2012., a sada se radi na dva nova gradilišta i u tijeku su i novi znanstveni i tehnologijski projekti. U razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu uloženo je 180 milijuna kuna koje će omogućiti izvrsnost u istraživanju te je dio operativnog programa za regionalnu konkurentnost. U okviru razvoja istraživačke infrastrukture otvorena su tri centra za kompetencije i pet laboratorija. 

˝Ne dobiva se samo znanstvena oprema, već i njeno instaliranje, edukacija i novac za prilagodbu prostora od čega je EU financirala čak 85 posto iznosa projekta.  Prijavljujući projekt kroz studiju izvodljivosti smo puno obećali, Europska Komisija nas pet godina proučavati, gledati patente, povećanje broja znanstvenih radova i postignutih suradnja s gospodarstvom˝, pojasnila je Nevenka Ožanić, prorektorica Sveučilišta u Rijeci. 

Istaknula je kako će gospodarski partneri  uz ovakve suradnje dobiti povećanje konkurentnosti na tržištu, konkurentnost metodologije i postat će privlačni novim zaposlenicima i investitorima. 

Novi centar za translacijsku medicinu, odnosno centar izvrsnosti za medicinska istraživanja za razvoj vrhunske medicine nalazi se u blizini sveučilišnih odjela i sveučilišne bolnice, a istraživanja koja će se tamo provoditi mogu biti imunološka, onkološka, farmakološka, neuro istraživanja i istraživanja regenerativne medicine s ciljem boljeg razvoja zdravstva i zdravstvenog turizma. ˝Kvalitetni studenti će nam dati i bolji razvoj svih tih područja. Njihova znanja i poduzetnost su bitni˝, poručila je Ožanić. 

Spomenula je i  kako je cilj povećanje novih proizvoda u gospodarstvu te najavila kako centar za biomedicinu i bio ekonomiju uskoro počinje s radom, a na raspolaganju su trenutno  centar kompetencija za unapređenje kvalitete u brodograđevnoj industriji i centar za kompetencije i razvoj za pametne gradove. Ožanić napominje kako svi centri nude specifične usluge i oprema za analizu krša i mora ove regije, materijali se proučavaju na razne načine i mnoge industrijske grane to mogu koristiti. Tvrdi kako popularno ˝super računalo˝koje je dio opreme centra za napredno računanje i modeliranje omogućuje d a čitav taj proces modeliranja i pohranjivanja bude još lakši  i brži na korist i znanstvene i gospodarske zajednice. ˝ Studenti su nam pokazali koliko će im ta oprema pomoći za razne analize i da će itekako koristiti za potrebe gospodarstva˝, poručila je Ožanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close