Uz novu hrvatsku platformu gotovo svatko može biti ‘dostavljač usput’ i pri tome zaraditi novac

Autor: Darko Bičak , 12. srpanj 2021. u 05:44
Dario i Carla Ferreri osnovali su TheGepek, Foto: D. Puklavec / Pixsell

Inovativna platforma za brzu dostavu, pokrenuta u jeku korona krize, 
pridružila se projektu Startup Tribe koji je nedavno lansirao vodnjanski ‘jednorog’.

Zadnjih godina Hrvatska je doživjela ekspanziju raznih kurirskih servisa, a korona kriza je tu mikrologistiku podigla na višu razinu. Danas se od dostave organizira isporuku u rokovima koji se mjere satima ili čak i minutama. Njihova dodatna vrijednost je došla na vidjelo tijekom korona krize kada mnogi građani nisu izlazili iz domova, a svejedno su imali potrebe za slanjem i primanjem nečega, bilo da se radi o potrepštinama iz trgovine, obiteljskim sitnicama ili pak često i lijekovima. No, glavni nedostatak tih servisa je što su uglavnom vezani uz velike gradove, a ostatak Hrvatske, posebice manja naselja i sela, prepušteni su Hrvatskoj pošti i velikim dostavljačima čiji se rokovi dostave često mjere u danima.

Na tom tragu je lani pokrenuta platforma TheGepek koja se bazira na principu da gotovo svatko može biti dostavljač da usput, na lokaciju na koju već putuje, prihvati ili usput i dostavi paket, za što će, naravno, dobiti naknadu.

200 korisnika

trenutačno ima platforma 
TheGepek

TheGepek, koji su pokrenuli brat i sestra, Dario i Carla Ferreri, a naknadno im se pridružio kao suvlasnik i poduzetnik Kristijan Škarica koji je specijaliziran za razvoj startupova, ušao je u suradnju s hrvatskim IT prvakom, vodnjanskim Infobipom.

Dragocjena tehnologija

Kako pojašnjava Carla Ferreri, ulazak u InfoBip Startup Tribe program vidi kao početak plodne i dugotrajne suradnje za oba sudionika.

“Mala smo tvrtka koja tek razvija poslovanje, ali rastemo i trenutno imamo oko 2000 korisnika. Poznato je što danas Infobip predstavlja u Hrvatskoj i svijetu te je samo naše vezivanje za njih kroz Startup Tribe velika stvar. Radi se o tome da su oni raspisali natječaj za startupove kojima bi željeli pomoći pa smo se prijavili smo se i ubrzo su nam javili da smo ušli u program te s upitom što trebamo i želimo kako bi nam što bolje mogli pomoći. Kako oni razvijaju tehnologiju komunikacija koja je nama vrlo važna za širenje poslovanja dostave, dogovorili smo se da nam stave na raspolaganje, tijekom trajanja ovog programa besplatno, nekoliko svojih programa i alata”, kaže Carla Ferreri.

Dodaje da im je Infobip kroz Startup Tribe omogućio i svoju mrežu partnera, investitora i svih drugih kontakata te stoga očekuju da će im ovo uvelike pomoći u razvoju poslovanja.

“Naravno da se radi o win-win situaciji, jer ćemo i mi s rastom i internacionalizacijom biznisa imati potrebe za sve većim korištenjem Infobipovih alata, tako da se na ovaj način mi ubrzano razvijamo, a Infobip si stvara nove kupce i tržište”, ističe Carla Ferreri.

Ekonomija dijeljenja

Inovativna platforma TheGepek nastala je u jeku korone kad su do izražaja došli svi nedostaci koje imaju postojeće kurirske službe.

“Do ideje smo došli jednog poslijepodneva kad je bilo potrebno poprilično hitno dostaviti roditeljima paket, lijekove, iz Zagreba u okolicu Zadra. Opcija roka dostave koju smo dobili, od pošte do distribucijskih kuća, bila je u prosjeku četiri dana jer je ispred nas bio vikend, to nam je bilo neprihvatljivo. Mi smo svoj problem tog dana riješili po principu zovi prijatelja, a već idući dan rodila se ideja o razvoju TheGepeka”, ističe Carla Ferreri.

TheGepek se bazira na ekonomiji dijeljenja, tzv. carpooling modelu dijeljenja troškova uz mogućnost fleksibilnosti slanja paketa koju trenutno tržište paketne distribucije ne nudi. Kako se bazira na velikom broju neprofesionalnih dostavljača, platforma ima i sigurnosne opcije specifične za slične sustave te sustave ocjenjivanja. TheGepek u narednom razdoblju planira u svoje poslovanje uvrstiti i virtualne valute, no o tome će se više znati krajem mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close