Ukidaju se područne obrtničke komore, smanjuju se doprinosi

Autor: Jadranka Dozan , 02. kolovoz 2021. u 07:20
Dopunama zakona dodatno se regulira i osnivanje Majstorske škole/NIKOLA ĆUTUK/PIXSELL

Donošenje izmijenjenog zakonskog okvira u funkciji je reforme i racionalizacije sustava bez narušavanja opstojnosti HOK-a.

Obrtnici će ubuduće plaćati manje članarine za Hrvatsku obrtničku komoru, a usporedno s tim administrativnih rasterećenjem za članove komorski će se sustav organizacijski pojednostaviti ukidanjem područnih obrtničkih komora.

To su neke od glavnih novosti planiranih izmjena i dopuna Zakona o obrtu iznesene u okviru tzv. obrasca prethodne procjene učinaka koji je krajem prošlog tjedna pušten u dvotjednu javnu raspravu putem e-savjetovanja. Donošenje izmijenjenog zakonskog okvira u funkciji je reforme i racionalizacije sustava bez narušavanja opstojnosti HOK-a.

Računa se da pripajanje područnih komora neće utjecati na razinu usluge te da će uz smanjenje troškova, rezultirati povećanjem angažmana i proaktivnosti.

Nova, smanjena jedinstvena stopa komorskog doprinosa predviđena u paušalnom iznosu koji mjesečno iznosi 1,25% osnovnog osobnog odbitka iz dohotka sukladno Zakonu o porezu na dohodak, umjesto trenutno važećih 2%.

Pored toga kroz dopune zakona dodatno se regulira Majstorska škola kao ustanova za provedbu programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja za obavljanje obrta.

Nju osniva HOK, a svrha joj je omogućavanje brže aktivacije mladih na tržištu rada, te unaprjeđenje i moderniziranja strukovnog obrazovanja. Hrvatski sabor je još početkom ožujka zadužio Vladu da mu do kraja rujna dostavi prijedlog zakonskog okvira za reformu i racionalizaciju sustava HOK-a.

Nakon stupanja Zakona na snagu za usklađivanje je predviđeno prijelazno razdoblje od šest mjeseci.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uhljebi i lopovi jašu dalje!

New Report

Close