U tvrtki Suvenir Arbor 66% radnika čine upravo osobe s invaliditetom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. lipanj 2017. u 15:17
Osobe s invaliditetom sudjeluju u svim dijelovima proizvodnog procesa/Damir Špehar/PIXSELL

Primarna svrha je zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u svaki segment našeg društva.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) iz ožujka ove godine u Hrvatskoj  živi oko pola milijuna osoba s invaliditetom, pri čemu se nešto manje od polovice tog broja smatra radno aktivnom skupinom građana.  

Zbog različitih uvjeta, kao što su neadekvatan pristup obrazovnim resursima ili općenito otežane mogućnosti na tržištu rada, udio osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih trenutno nije veći.  Ipak, kako ističe Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), razvojem novih modela profesionalne rehabilitacije, primjenom poticajnih mjera za zapošljavanje i obrazovanjem nezaposlenih osoba s invaliditetom uz podizanje svijesti javnosti i poslodavaca o kompetencijama i radnim mogućnostima osoba s invaliditetom, stvari idu na bolje. Jedan od takvih primjera dobre prakse je ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Suvenir Arbor iz Sirača nedaleko od Daruvara, gdje 66 posto zaposlenih čine upravo osobe s invaliditetom. 

Raznolik asortiman
Iako su među širom javnošću najpoznatiji po drvenim igračkama, Arborov je asortiman zapravo raznolik, što smo saznali iz razgovora s ravnateljem ustanove Alenom Baščevanom."Kada je prije četrdeset godina pokrenuta inicijativa oko nastanka Arbora u ukupnoj populaciji stanovništva našeg kraja postojao je znatno manji udio osoba s invaliditetom, no taj se udio s vremenom povećavao. U počecima, ali i danas, naša primarna svrha ostala je ista – zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u svaki segment našeg društva", kazao je. Do danas je, doznali smo, u potpunosti moderniziran postupak proizvodnje finalnih proizvoda od punog drveta te zaposlenici Arbora sami sebe percipiraju kao malu drvnu industriju, ali i veliku stolarsku radnju.

Svojim najvećim postignućem, nastavio je, smatraju što su, zbog uspješnog poslovanja, u mogućnosti zapošljavati značajan broj osoba s invaliditetom te im integracijom u sve proizvodne procese omogućiti da od svojeg rada pristojno žive. O kvaliteti u Arboru nastalih proizvoda najbolje svjedoči podatak da većinu toga, uz dječje igračke i ukrasne i uporabne predmete te namještaj po mjeri, izvoze i to uglavnom na francusko i njemačko tržište.

 

Baščevan

Integracijom u sve proizvodne procese osobama s invaliditetom omogućavamo da od svojeg rada pristojno žive.

"U posljednje vrijeme ostvarujemo napredak i u povlačenju sredstava iz različitih fondova. Tako će nam i nedavno potpisani ugovor o sufinanciranju dodatne zaposlenosti u zaštitnim radionicama, financiran iz tih izvora u iznosu od preko tri milijuna kuna omogućiti nabavu nove opreme kojom će naši proizvodi dobiti i dodanu vrijednost. Europa je ogromno tržište i pri tako velikom broju potencijalnih kupaca od 500 milijuna stanovnika morate imati nešto posebno, nešto što će vas izdvojiti od konkurencije. To nešto posebno što vam treba su dizajn i kvaliteta proizvoda. Svi naši kupci svjesni su i kvalitete koju pružamo, ali i uloge koju imamo u poticanju pozitivnih društvenih promjena.  Jedina smo zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja se bavi drvnom djelatnošću. Danas naši proizvodi nalaze kupce u Engleskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, ali i Australiji te Novom Zelandu", naglasio je Baščevan.

Postoje i prepreke
U cijeloj priči suočeni su ipak i s ponekom preprekom. U prvom redu istaknuta je činjenica da se nalaze u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji u kojoj živi približno 14 tisuća osoba s invaliditetom, odnosno da su jedina ustanova u Hrvatskoj koja nije u većem središtu što jednim dijelom otežava poslovanje.  Uz to, izuzevši specijalizirane sajmove, proizvodi Suvenira Arbor mogu se kupiti samo u sklopu istoimene ustanove pa je jedna od želja otvaranje trgovine i u Zagrebu. Prepreku stvara i oprema koju kupuju, naglasio je ravnatelj, jer ona uglavnom podliježe međunarodnim natječajima, za što je potrebno više vremena za usklađivanja s normama i tehničkim specifikacijama.  "Unatoč svim poteškoćama, ustrajni smo u namjeri da zaposlimo što veći broj osoba s invaliditetom bilo izravno, bilo neizravno kroz rad udruga s kojima surađujemo ili kooperantski s ciljem širenja naše djelatnosti.

Navedeno je moguće postići i vlastitim trudom te ne treba ovisiti isključivo o podršci lokalne sredine ili nekom drugom vanjskom utjecaju", poručio je ravnatelj.  Na kraju, naglasio je, ne samo da ustanove poput Arbora osobama s invaliditetom osiguravaju rješavanje njihovim svakodnevnih egzistencijalnih pitanja već im i poručuju kako na tržištu rada ima mjesta za sve. Arbor je svojevremeno imao financijskih poteškoća, ali je uz zajednički trud relevantnih dionika okupljenih oko te ustanove, kao i uz zalaganje tadašnje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak postignuto da su njihovi proizvodi s iznimnom dodatnom vrijednošću danas ipak pronađu svoj put do brojnih domova diljem svijeta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close