U susret prvom Marsh webinaru osiguranja od odgovornosti menadžera

Autor: PD VL native tim , 29. travanj 2021. u 22:00
Iva Rogović Lekić sa dijelom suradnika iz brokerskog društva Marsh /MARSH

Lokalna ekspertiza poduprta globalnom mrežom izvrsnosti Marshov je recept za rješavanju problema svakog klijenta.

Za industriju osiguranja u Hrvatskoj često se može čuti da je perspektivna: penetracija osiguranja je niska, daleko od prosjeka Europe, pa se s rastom životnog standarda polako, ali sigurno proširuje konzumacija osiguranja.

Iako po ‘popularnosti’ prednjače osiguranja koje traže zakonski propisi poput obveznog i kasko autoosiguranja, u korporativnim krugovima sve više se prepoznaju osiguranja od menadžerske odgovornosti, razne financijske linije osiguranja, cyber osiguranje, osiguranje prilikom izlaska na burzu (POSI), M&A osiguranje.

Pametna praksa

Osiguranje od odgovornosti menadžera u svijetu je postalo sastavni dio korporativnog osiguranja, ali prije svega to je pokazatelj pametnih korporativnih praksi. Procjene su da gotovo sve FTSE 250 tvrtke i više od 95 posto velikih njemačkih tvrtki poseže za tim osiguranjem.

U Hrvatskoj je 2020. uplaćeno preko 2 MIL EUR premije za ovu vrstu osiguranja, a što je oko 20% više u odnosu na 2019. U preko 60% ovih polica kao broker se pojavljuje hrvatska podružnica Marsh-a, globalne MarshMcLennan korporacije specijalizirane za profesionalne i konzultantske usluge iz domene upravljanja rizikom, što ukazuje da se za ugovaranje ove vrste osigurateljne zaštite tvrtke odlučuju uglavnom putem brokera. Z

bog velikog povećanog interesa za ovom vrstom osiguranja u Hrvatskoj, Marsh Hrvatska organizira dvosatni webinar 20.05.2021. s početkom u 10:30 a tijekom kojeg će se odgovoriti i na pitanja poput onih koliko ovakva polica košta i koliko detaljno može biti pokriće, ali i kakvi sve odštetni zahtjevi mogu biti trigger za ovo pokriće.


Iva Rogović Lekić, direktorica Marsha Hrvatska koji se specijalizirao za financijske vrste osiguranja/MARSH

”Osiguranje od menadžerske odgovornosti (Directors and Officers Liability Insurance, D&O) ili laički rečeno osiguranje od odgovornosti uprave i direktora tvrtke osigurateljni je proizvod koji je na razvijenim tržištima prisutan već dugi niz godina, a čija je glavna svrha zaštita bilance društva te osobne imovine članova uprave i direktora, dok oni obavljaju svoju poslovnu dužnost.

Ukoliko direktor društva učini omašku prilikom redovnog obavljanja svoje dužnosti, D&O polica osiguranja „uskače u igru“ pokrivajući primjerice troškove tužbe upućene prema direktoru. I kad je dotični nevin, potrebna su određena sredstva da bi se isto dokazalo, a u tome leži jedan od važnijih benefita ovakve vrste pokrića“ kaže izvršna direktorica Marsha Iva Rogović Lekić.

S razvojem društva i jačanjem prava potrošača, menadžment kompanija sve je više pod minucioznim povećalom dioničara, zaposlenika, regulatora i konkurencije. Postupanje sukladno zakonu i najboljem interesu tvrtke neočekivano mogu menadžera dovesti u nezavidnu situaciju, a da nije ni svjestan da je učinio nešto krivo.

Premda se na prvi pogled može činiti da osiguranje od dogovornosti omogućuje svjesno izbjegavanje pravila i motivira na ‘hvatanje krivina’, svrha police je da menadžeri donose odluke prema svojim kompetencijama i dostupnim informacijama bez straha. Prije ugovaranja ovakvog pokrića svakako je dobro obratiti se svom brokeru.

Savjetodavna uloga

Brokerska je uloga savjetodavna i sva ona „sitna slova“ koja su prisutna u policama i uvjetima osiguranja moraju se gledati kroz povećalo. Broker ne predstavlja osiguratelja, upravo suprotno – brokerska je obveza savjetovati o najboljem načinu prijenosa rizika na osiguravajuće društvo ili više njih.

Kreiranje adekvatnog i „custom made“ osigurateljnog programa kod ove police iznimno je važno, polica je sama po sebi iznimno kompleksna i tvrtke rijetko žele same preuzeti rizik ugovaranja police koji ne razumiju ili ne znaju u kojem je slučaju i na koji način mogu koristiti.

„Marsh Hrvatska specijalizirao se za financijske vrste osiguranja, volimo naglasiti kako smo pronašli svoju nišu za koju je potrebno specifično znanje, razumijevanje i iskustvo, a osobito „know how“ grupacije, što Marsh svakako ima“ – kaže Rogović Lekić.

Stvorili smo tim koji je spreman suočiti se s kreiranjem najizazovnijih osigurateljnih programa i naš je moto da nema rizika kojeg zbog svoje veličine ili zbog toga što je možda jako mali ne želimo ili ne možemo preuzeti u portfelj. Biti dio najveće grupacije na svijetu u ovom poslu zaista je i lijepo, ali i izazovno.

Hrvatska je malo tržište, Marsh je ovdje prisutan 21 godinu, u svjetskim razmjerima grupacija je stara 150 godina. Brokeri u Hrvatskoj čine samo 11% osigurateljnog tržišta i davno su nas prestigle ne samo zapadne nego i mnoge istočne zemlje. Rad na financijskoj pismenosti stanovništva, osobito mladih, Marshu Hrvatska iznimno je važan.

Naš je tim u odnosu na prošlu godinu gotovo dvostruko veći i konstantno smo u potrazi za novim djelatnicima. Kao dio Marsh McLennan grupacije, s prihodom od oko 17 milijardi USD te 76.000 zaposlenika diljem svijeta, vjerujemo kako i u Hrvatskoj predstavljamo poželjnog poslodavca.

Lokalna ekspertiza poduprta globalnom mrežom izvrsnosti omogućuje temeljit, profesionalan te strateški pristup rješavanju problema svakog klijenta, s konačnim ciljem zaštite (i unaprjeđenja) vitalnih vrijednosti i imovine klijenata Marsha.

* Sadržaj omogućio Marsh Hrvatska

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close