U pripremi nova usluga za građane i poduzetnike: Kupovanje biljega odlazi u povijest

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2018. u 09:11
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Za e-pristojbu ima 6 i pol milijuna eura, a ova bi usluga trebala smanjiti redove pred šalterima.

Već se sada neki dokumenti, poput rodnog lista ili domovnice, mogu printati kod kuće, putem sustava e-građani. Može se i izvaditi vozačka dozvola, ali kad je treba platiti, tada ipak treba na šalter i po biljege. Nova usluga, e-pristojba, trebala bi riješiti plaćanje od kuće, piše Dnevnik.hr.

Otvoriti obrt u Hrvatskoj se može i iz naslonjača uz nekoliko klikova mišem. Ipak, problem nastaje kad treba platiti pristojbe.

Uskoro će se moći plaćati putem sustava e-građani, jednako kao i kupovati državne biljege za razne usluge. „Granica je nebo. Svi oni procesi koji se događaju u javnoj upravi, nastojat ćemo u njih implementirati e-pristojbe. To je sada dobro riješeno, npr. kod registracije vozila, platite jedno, a onda se sve to diferencira na druga mjesta“, objasnio je ministar uprave Lovro Kuščević.

I tako će se ubrzati i olakšati poslovanje i poduzetnicima i građanima. Sljedeći je projekt platne liste državnih službenika, kaže Kuščević, slati u osobni pretinac u e-građani. „To je u fazi pripreme. Razgovaramo s drugim ministarstvima kako bismo bar u ministarstvima uveli takav način primanja obračuna plaća“, govori ministar.

To bi automatski dovelo i nove korisnike elektroničkih usluga. Do sada ih ima 608.000. Za postati e-građaninom, treba otići u FINA-u i uz jedan ispunjen papir za nekoliko minuta dostupne su 52 usluge koje sustav nudi.

HDZ-ova je Vlada nastavila projekt SDP-ove. A tadašnji ministar, danas ima dvije zamjerke. „Možda je moglo biti malo više user-friendly. I mislim da bi možda bilo dobro da se malo reklamira, ako ministarstvo za to ima predviđena sredstva“, smatra bivši ministar uprave Arsen Bauk.

Za e-pristojbu ima 6 i pol milijuna eura, a ova bi usluga trebala smanjiti redove pred šalterima, piše Dnevnik.hr.

Komentari (1)
Pogledajte sve

još kada nam budu dostupni oni automobili bez vozača, pa mi ćemo sve moći iz naslonjača

New Report

Close