U Pazinu je samo srce istarskoga poduzetništva

Autor: Poslovni dnevnik , 26. svibanj 2016. u 22:00
Valter Flego/PIXSELL

Nekadašnje industrijsko središte Istre ima šest gospodarskih zona.

Poslovni uzlet Pazina u srijedu je okupio stotinjak malih i srednjih poduzetnika Pazinštine. Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je kako činjenica da se manifestacija ove godine već treći put održava u Istri, nakon Pule i Poreča, pokazuje da je Istra među najrazvijenijim hrvatskim regijama.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić rekao je kako je poduzetnička slika Pazina u posljednjih 40 godina doživjela velike promjene. "Pazin je nekada bio industrijsko središte Istre, tvrtke poput Pazinke i Istraplastike zapošljavale su po nekoliko tisuća ljudi. Danas je od većih sustava opstao jedino Kamen Pazin, a i Pazinka, koja je transformirana i ima novog vlasnika, ima još nekoliko stotina ljudi. No, zato je Pazin danas središte poduzetništva kroz naših šest gospodarskih zona", kazao je Krulčić.

 

Flego

Nastojimo primijeniti iskustva najrazvijenijih regija Italije, Njemačke i Francuske. Da uspijevamo, pokazuje i činjenica da se nezaposlenost stalno smanjuje.

Nedavno je osnovana Razvojna agencija Srce Istre, koja bi se trebala uglavnom baviti projektima ruralnog razvoja te jačanja turizma u unutrašnjosti Istre. Da je došlo do promjena i u turističkom razvoju, pokazuju i podaci: 2008. Pazinština je imala 20-ak tisuća noćenja, a lani 197.000. Usmjerenost Istarske županije na razvoj turizma, poduzetništva i poljoprivrede potvrdio je i župan Valter Flego. "Događaji poput Poslovnog uzleta su važni jer su mjesto razmjene iskustava poduzetnika i javnih djelatnika te se tako može vidjeti gdje su problemi. Tako smo na sličnom događaju shvatili da stočari imaju velikih problema s niskom otkupnom cijenom mlijeka te smo donijeli niz mjera za pomoć poljoprivrednicima, od otpisivanja zajmova do bespovratnih pomoći", kazao je Flego.

 

Krulčić

Pazinka i Istra-plastika zapošljavale su po nekoliko tisuća ljudi… Danas smo središte poduzetništva sa šest gospodarskih zona.

Istarskoj županiji cilj je uspoređivati se s boljima. "Brojka od 8000 nezaposlenih Istrijana pokazuje da nije sve savršeno. Dajemo sve od sebe kako bismo primijenili iskustva najrazvijenijih regija Italije, Njemačke i Francuske. Da u tome uspijevamo, pokazuje i činjenica da se nezaposlenost stalno smanjuje, a samo u posljednje dvije godine imamo 1616 više zaposlenih", navodi Flego. 

Komentirajte prvi

New Report

Close