U ‘mreži’ za pomoć poduzetnicima dosad 58 institucija, kreirali pet usluga

Autor: Marta Duić , 17. rujan 2019. u 22:00
Poduzetnici su u fokusu BOND projekta/Marko Prpić/PIXSELL

Prve faza projekta omogućila je razvoj mreže mentora, ali i internet stranicu na kojoj će uskoro biti virtualne edukacije.

U Kongresnom centru u Zagrebu jučer su predstavljeni rezultati pilot projekta BOND – Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija. 

Uspješan završetak prve faze omogućio je, rečeno je, lakši pristup uslugama poduzetnicima iz svih županija i olakšao im pristup znanju i vještinama ključnim za rast poslovanja.  "Poticanje i razvoj kvalitetnih poduzetničkih potpornih institucija i dobra infrastruktura ključna je za razvoj mikro i malog poduzetništva, ali i cijelo gospodarstvo. Ona omogućuje stvaranje jakih poduzetničkih pothvata. U Hrvatskoj djeluje 177 poduzetničkih potpornih institucija i mi smo ih sufinancirali s više od 60 milijuna kuna. Kroz projekt smo željeli poduzetnicima u cijeloj Hrvatskoj omogućiti lakši razvoj poslovanja i ulaganje u znanje, bez razlika.

U fazi dva predviđeno je jačanje te mreže", istaknula je Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta.  Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a ističe kako je 58 potpornih institucija involvirano u projekt BOND.

"Krenuli smo i s decentralizacijom HAMAG BICRO-a, otvorili smo i urede izvan Zagreba , u Čakovcu i Antunovcu, a u planu je još ureda diljem zemlje. Krećemo uskoro u drugu fazu i do 2023. bi trebala biti gotova i polučiti dobre rezultate kao i ova prva faza projekta", ističe Turalija. Član Uprave HAMAG BICRO-a Ante Janko Bobetko objašnjava kako je početna ideja bila okupiti sve koji pružaju usluge poduzetnicima i na što kvalitetniji način poticati suradnju i institucija i poduzetnika. 

Što je sve učinjeno
"Putem edukacija obuhvaćane su vještine i znanja koje su potrebne svakom poduzetniku. U pitanju je projekt jedinstven u Hrvatskoj, ali i u Europi", poručuje Bobetko.  Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima predstavila je rezultate projekta. 

 

662 polaznika

prošlo je dosad opsežnu edukaciju

"Započeli smo u srpnju 2017., projekt je vrijedan 7,2 milijuna kuna i okupio je 58 institucija. U projektu su pomogli i vanjski stručnjaci, a izradili smo 23 dokumenta, održali šest fokus grupa sa 70 polaznika, više od 80 radnih sastanaka, kreirali brend… Željeli smo biti strateški partner onima koji donose odluke na razini države i da se i naš glas čuje", kaže Sarvaš. Razvili su pet pilot usluga koje su na raspolaganju poduzetnicima. Standardizacija usluge savjetovanja poduzetnika početnika bila je prva, a tu su i razvoj mreže mentora te  internet stranica na kojoj će uskoro biti virtualne edukacije.  Uz to, osmislili su edukacijsku i komunikacijsku platformu, dijagnostičke alate za procjenu inovativnosti poduzetnika i napravili priručnik za društveno poslovanje.

  Kao dio projekta održali su niz edukacija za potporne institucije koje je prošlo čak 662 polaznika, i već spomenuto decentralizirali usluge te otvorili nove urede. "Sve je to rezultiralo priručnikom za poduzetnike početnike, a čak 80 posto potpornih institucija primijenilo naučeno u savjetovanju poduzetnika što je dokaz uspješnosti prve faze projekta", ističe Sarvaš.

Ivan Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, jedne od 58 članica mreže BOND, istaknuo je kako je projekt hvalevrijedan te da je bilo krajnje vrijeme da ga se provede.  "Umrežavanje je najveća korist ovog projekta i kroz godine će se tek vidjeti koliko zajedničkih projekata i inicijativa može iz njega proizaći. Projekt je pomogao podizanju kvalitete i razvoju novih znanja kroz edukacije i sustavni pristupu edukacijama, kao i kroz priručnike koji su nam trajna korist". rekao je.  

Dokaz na licu mjesta
Dodaje da regionalni pristup i decentralizaciju treba proširiti i na ostatak Hrvatske jer potreba na terenu itekako postoji i to je dobar putokaz za ostale državne institucije.  "Nama je osobno mreža mentorstva od svih pilot usluga najkorisnija, imamo šest mentora i na licu mjesta smo vidjeli kako to poduzetnicima fali da bi naša usluga bila kompletna", zaključuje Plačko.  

Komentari (2)
Pogledajte sve

Više institucija nego poduzetnika! Uhljebi se igraju!

Ana Mandac je diplomirani defektolog i prijateljica supruge Tome Karamarka sto ju je odvelo u Ministarstvo gospodarstva.
Mario Turalija je bezveznjak koji je bio otpusten sa svakog posla u realnom sektoru. (Pivovara Daruvar, Kent banka).Partijski razvoj mu izgleda ovako: mladez HDZa- HNS-HDSSB- HSS (domoljubna koalicija-postaje pomocnik ministra gospodarstva! Hura!!!)- HDZ(postaje clan uprave Hamag Bocroa)…….kakve karijere i kakvi karakteri

New Report

Close