U logističke kvadrate uloženo 10 mlrd. eura

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2015. u 22:00
Čak 75 posto svih europskih ulaganja otpada na Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku i Francusku/FOTOLIA

Manje se ulaže jer su logističke investicije s dugoročnim povratom, a spekulativni kapital nije uvjeren kakvi će biti trendovi u trgovini na starom kontinentu.

Ekonomska neizvjesnost utječe na to da europski investitori i dalje nisu spremni ulagati veće  iznose u nove logističke centre, navodi u svojoj analizi odjel za nekretnine francuske banke BNP Paribas.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 22 gradova u Europi te je zaključeno da je popunjenost kapaciteta u ovoj godini skočila 21 posto. Naravno, razlog leži u činjenici da su logističke investicije s dugoročnim povratom, a spekulativni kapital nije uvjeren kakvi će biti trendovi u trgovini, prije svega u maloprodaji, na starom kontinentu. Analize pokazuju da je u zemljama poput Velike Britanije, Nizozemske i Španjolske zabilježena veće potražnja za modernim skladišnim kapacitetima nego što ih je bilo u ponudi. BNP Paribas procjenjuje da je u prvom polugodištu 2015. godine u logističke kapacitete u Europi uloženo 10,1 milijardu eura.

 

21posto

porasla je u 2015. popunjenost postojećih kapaciteta

Od toga 75 posto svih europskih ulaganja otpada na najveće industrijske sile – Veliku Britaniju, Njemačku, Švedsku i Francusku. Lider je svakako Velika Britanija koja je sama u ovaj sektor uložila 4,3 milijarde eura, a što je drugi po veličini iznos ulaganja ikada. Na drugom mjestu je Njemačka koja ima tradicionalno jaku i stabilnu potražnju za skladištenjem industrijske robe, a u prvih šest mjeseci ove godine je u logističke kapacitete uloženo 1,59 milijardi eura. Francuska ulaganja u logistiku su ove godine pala na 600 milijuna eura, a u odnosu na 960 milijuna u istom razdoblju 2014. godine.

Značajni rast se u narednom razdoblju očekuje u Nizozemskoj s ulaganjima od 627 milijuna eura te Španjolskoj s 377 milijuna eura. Iako BNP-ova analiza ne obuhvaća Hrvatska, ima procjenu za regiju Jugoistočna Europa koja obuhvaća zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, a za koje su u ukupno u prvom polugodištu uložile 44 milijuna eura. Tržište karakterizira i činjenica da ima relativno malo ulaganja u nove kapacitete već se većina investicija odnosi na transfere postojećih kapaciteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close