U Hrvatskoj omogućen prijenos novca u nekoliko sekundi

Autor: Promo , 08. prosinac 2020. u 21:59
Krajem listopada 2020. godine u Hrvatskoj je uvedeno instant plaćanje

NKSInst platni sustav započeo je s radom 29. listopada 2020., a instant platne transakcije izvršavaju se u svega nekoliko sekundi, kontinuirano sve dane u godini.

Krajem listopada 2020. godine u Hrvatskoj je uvedeno instant plaćanje – omogućen je prijenos novca s računa platitelja na račun primatelja u svega nekoliko sekundi. To ne bi bilo moguće bez Finina instant platnog sustava – NKSInst.

Početkom 2018. godine u Fini su započeli prvi inicijalni interni sastanci s ekspertima iz raznih područja i napravljene su brojne poslovne analize. Osnovno je pitanje bilo, hoćemo li graditi sustav sami ili ne?

Nismo dugo dvojili, imamo dragocjena iskustva u implementaciji dva platna sustava – NKS i EuroNKS i krećemo u izgradnju novog platnog sustava vlastitim, domaćim snagama, bez pomoći partnera iz EU.

U tome su nam dragocjenu pomoć pružile i domaće IT tvrtke s kojima smo radili na SEPA projektu.

Analizirali smo detaljno pravila euro i hrvatske platne sheme, proučili inozemna iskustva i počeli slagati vlastiti poslovni model – NKSInst platni sustav.

Pred nama je bio jasan cilj: gradimo platni sustav koji radi kontinuirano, 24/7/365, sve dane u godini, s izvršenjem platnih transakcija u maksimalnom roku od 10 sekundi.

Vjerovali smo da gradimo sustav za budućnost jer je sve izglednije da će sva plaćanja jednog dana biti obrađivana u realnom vremenu. Tehnički je sustav koncipiran na suvremenim informatičkim i informacijskim tehnologijama u cilju osiguravanja njegove stalne dostupnosti.

Maksimalna pažnja usmjerena je na stabilnost i sigurnost sustava. Izazov su za nas predstavljali visoki zahtjevi za raspoloživost sustava i odzivna vremena jer je ovo prvi sustav u Fini koji smo gradili po principu besprekidnog rada.

Tijekom projekta vodili smo dugotrajan i zahtjevan proces licenciranja, odnosno dobivanja suglasnosti za rad sustava od regulatora, HNB-a. Nakon što smo detaljno i opsežno dokumentirali sustav te u potpunosti udovoljili svim zakonom propisanim uvjetima, u veljači 2020. godine, Hrvatska narodna banka je izdala Fini odobrenje za rad novog sustava NKSInst.

Stabilan i pouzdan rad sustava temelji se na dugotrajnim i intenzivnim postupcima internih i eksternih testiranja. Izvršena su brojna testiranja svih redovnih poslovnih aktivnosti, ali i potencijalnih neočekivanih situacija u radu sustava.

Fina je bankama osigurala kontinuiranu i promptnu podršku tijekom cjelokupnog procesa testiranja rada sustava te njihova uključivanja u produkcijski rad. S početkom produkcijskog rada Fina sudionicima sustava osigurava podršku 24/7/365.

NKSInst platni sustav započeo je s radom 29. listopada 2020., a instant platne transakcije izvršavaju se u svega nekoliko sekundi, kontinuirano sve dane u godini.

Za nas ova instant priča još nije završila jer i dalje pratimo trendove u okruženju. U narednom razdoblju slijede pripreme za uvođenje euro valute, a time i euro instant plaćanja, kako unutar RH tako i prekograničnih.

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close