Top deset kroničnih gubitaša: U 10 godina nakupili 8 milijardi kuna minusa

Autor: Jadranka Dozan , 27. ožujak 2018. u 10:05
Listu, prema Fini, predvodi HEP-Toplinarstvo s 1,7 milijardi kuna gubitka/FOTOLIA

U devet od deset godina gubitak je imao 2231 poduzetnik.

U razdoblju od 2007. do 2016. udio poduzetnika koji su poslovali s dobiti kretao se od najmanjih 57,4% u 2010., pa do nepunih 67% na početku i na kraju promatranog razdoblja.

U te je dvije godine i ukupan financijski rezultat poduzetnika bio najbolji jer su dobitaši iskazali kumulativno najveću dobit, a minusi gubitaša su bili manji nego u ostatku desetljeća. Financijska agencija (Fina) u najnovijoj se analizi pozabavila 'kroničnim gubitašima' odnosno poduzetnicima koji su u svih 10 godina poslovali s gubitkom; takvih je ukupno bilo 1655, a akumulirali su gotovo 19 mlrd. kuna minusa, s tim da je on u zadnjoj promatranoj godini bio ispodprosječnih 1,5 mlrd. kuna.

U devet od deset godina gubitak je imao 2231 poduzetnik, i to u zbroju 23,4 milijarde. Desetorka s najvećim gubitkom koja je kroz cijelo razdoblje imala negativan skor, akumulirala je 8 mlrd. kuna 'minusa', ali uz trend smanjenja. Tu listu, prema Fini, predvodi HEP-Toplinarstvo s 1,7 mlrd . kuna gubitka (u 2016. sveo se na 17 mil.), ali istodobno je u toj HEP-ovoj tvrtki prosječna plaća 34% iznad prosjeka poduzetnika RH.

Drugo i treće mjesto po akumuliranom gubitku drže privatna tvrtka Trgovački centar Zagreb iz Zaprešića i Hoteli Novi (po 1,1 mlrd.). Na toj listi je i Dalmacijavino, kao i Spar i Kaufland, dva trgovačka lanaca koje u minusima drže značajne investicije na našem tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close