Tvrtke Ameropa i Ducati ulažu u Ludbreg 70 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 16. ožujak 2016. u 07:46
Talijanski Ducati u Ludbregu razvija električne bicikle/M. Jurinec/PIXSELL

Zbog velikog gospodarskog razvoja Ludbrega, sve je veće potreba za uvozom deficitarne radne snage.

Ludbreg zadnjih godina doživljava gospodarski procvat o čemu govore i podaci da je u siječnju 2016. nezaposlenost u tom gradu bila 20 posto manja nego u istom mjesecu 2015. te za 30 posto manje nego u siječnju 2014. godine. U konkretnim brojkama, radi se o ukupno oko 3400 zaposlenih i 500-injak nezaposlenih.

Da se radi o velikom ekonomskom uzletu, pokazuje i činjenica da je gradski proračun od 55 milijuna kuna, najveći u povijesti toga grada. Gradonačlenik Dubravko Bilić  je ponosan da je čak 71 posto zaposlenih vezano za prerađivačku industriju, uglavnom mala i srednja poduzeća, a polako se oporavlja i poljoprivreda, posebice mala obiteljska gospodarstva. Zbog svega toga je Ludbreg početkom mjeseca dobio i prestižnu nagradu međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive sa sjedištem u Dubrovniku "Stvaratelji za stoljeća", za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi u konkurenciji 400-tinjak nominiranih kandidata.

Sjeverozapadna Hrvatska je poznata po visokoj zaposlenosti, ali nažalost i po najmanjim plaćama u zemlji. No, Ludbreg je uspio doskočiti i tome te su plaće koje isplaćuju tamošnji poduzetnici za 171 kunu više od prosjeka Varaždinske županije. "Prosječna neto plaća u Ludbregu je lani bila 3995 kuna, što je više od 3824 kune na razni Županije, ali i dalje puno niže od 4878 kuna koliki je nacionalni prosjek plaće u poduzetništvu", kaže Bilić.  Dodaje kako su rast plaća uspjeli postići u dogovoru s poduzetnicima kojima je u interesu da imaju što zadovoljnije i motiviranije radnike, ali da na to utječe i dobro poslovanje tvrtki iz tog grada kao i deficit radne snage. Štoviše, deficit radne snage je toliki da se već od druge godine više ne planira poticanje dolaska novih tvrtki u taj grad.

"Ludbreg je prošle godine registrirao svoju poduzetničku zonu kao jedinstvenu cjelinu koja je popunjena s preko 70 posto, što je svrstava u uspješnije zone u Hrvatskoj. Aktiviran je i dugo pripremani projekt njenog sjevernog dijela, a ovih dana se očekuje i građevinska dozvola te početak radova i dolazak prvog poslovnog subjekta tvrtke Ameropa koja će u svoje poslovne pogone investirati gotovo 20 milijuna kuna. Pored toga očekuje se početak radova na novom pogonu u zapadnom dijelu zone tvrtke Ducati u izgradnju nove hale i zapošljavanje novih 50-tak Ludbrežana uz ulaganje od preko 50 milijuna kuna.

Očekujemo da ćemo do kraja godine popuniti poduzetničku zonu i da će to biti kraj kvantitativnog povećavanja broja poduzetnika u Gradu. Naime, zbog deficita radne snage smo vjerojatno došli do ruba mogućnosti i povećavanje broja poduzetnika u gradu ne bi više imao smisla", navodi Bililć. No, zato se planira poraditi na kvaliteti industrije poticanjem visokoprofitabilnih sektora elektronike i farmaceutike koje su već uvelike prisutne u Ludbregu. Koliko je tamošnje gospodarstvo konkurentno, pokazuje i podatak da je u 2014. vrijednost izvoza iz Ludbrega iznosila gotovo 380 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close