Tim srednjoškolaca iz Rovinja sudjelovao na internacionalnoj ekonomskoj olimpijadi

Autor: Marta Duić , 19. kolovoz 2021. u 22:00
Tim Batana iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja/PD

Tim Batana koji su predvodile dvije mentorice bio je jedan od 44 nacionalna tima na online olimpijadi u Latviji.

Više od 200 srednjoškolaca iz 44 nacionalna tima natjecalo se na ekonomskoj olimpijadi pod nazivom International Economics Olympiad (IEO) 2021. Zemlja domaćin ove godine bila je Latvija, a natjecanje se održalo u online formatu od 26. srpnja do 1. kolovoza.

Hrvatsku je predstavljao tim Batana iz Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja, u kojemu su učenice Deborah Božić i Tea Paris te učenici Luka Domić, Simon Constantin Đekić i Patrik Močibob. Pobjednički tim mentorirale su Sandra Kranjčić i Jelena Bulian Petrović.

“Kruna našeg truda i rada, usvajanja znanja kroz četverogodišnje obrazovanje za zanimanje ekonomist bio je pobjednički rezultat na nacionalnoj ekonomskoj olimpijadi. S obzirom na to da je to bila prva ekonomska olimpijada koja se održala u Hrvatskoj, a ujedno i prvi nastup učenika i mentorica na samom međunarodnom natjecanju nismo znali što nas očekuje.

Uzdali smo se u svoje stečeno obrazovanje u koje smo ulagali puno truda i rada. Što se tiče nacionalnog natjecanja bilo nam je važno postignuti dobre rezultate ulaganja i imati dobar zajednički rezultat.

Uspjeli smo u tome kroz timski rad, zajedništvom i vjerom u sve članove tima”, kažu mentorice Sandra Kranjčić i Jelena Bulian Petrović.

Zahtjevni zadaci

Kako kažu, cijelo natjecanje provodilo se na engleskom jeziku, što je za njih ipak bila otežana okolnost pri rješavanju zadataka.

“Zadaci su za nas bili dosta zahtjevni jer se kurikulum za obrazovanje ekonomista razlikuje od države do države, odnosno od kontinenta do kontinenta. Cjelokupno natjecanje obuhvaćalo je igru Financial Literacy Game – simulaciju života i ulaganja kroz određeni karakter osobe i važnost njegovih snova kroz koju smo prikazali svoja znanja o financijskoj pismenosti, ispit znanja iz ekonomije i priprema prezentacije i predstavljanje rješenja studije slučaja oko proizvodnje novog automobila.

Iskustvo je za sve nas bilo pozitivno, stvorili smo nova poznanstva, komunicirali s učenicima s različitih kontinenata, usvojili nova znanja i vještine.

Okusili smo nešto novo i drugačije što će nam svakako pomoći u daljnjem nastavku obrazovanja. Imali smo priliku predstavljati naš rad i pokazati komunikacijsko prezentacijske vještine mentorima i žiriju iz raznih zemalja.

Nažalost cjelokupno natjecanje održano je zbog covid situacije online tako da nismo imali priliku otputovati u Latviju i okusiti pravu čar jednog ovako velikog natjecanja”, ističu članovi tima Batana.

Ove godine IEO se održava po četvrti put, a od pokretanja 2018. godine domaćini su bili Rusija i Kazahstan.

Olimpijada je uključivala pojedinačna natjecanja u obliku simulacijske igre u financijskoj pismenosti, testove znanja iz ekonomije i njegove praktične primjene, kao i timska natjecanja u razvoju najbolje strategije za rješavanje praktične poslovne situacije.

“Za Latviju i Sveučilište u Latviji čast da budemo domaćini Olimpijade najveće je priznanje našem radu u odboru Olimpijade, u vijeću i žiriju.

Odlučni smo dati sve od sebe da ovogodišnje natjecanje postane nezaboravna avantura za mlade talente iz cijelog svijeta kako u pogledu stjecanja novih znanja, tako i novih prijateljstava”, poručio je Gundars Bērziņš, dekan FBME-a na Sveučilištu u Latviji.

Centar za razvoj mladih

Hrvatska ekonomska olimpijada, odnosno Croatian Economics Olympiad, projekt je udruge Centar za razvoj mladih čiji su pobjednici tim Batana predstavljali Hrvatsku u Latviji. Cilj projekta je, kažu, potaknuti srednjoškolce na izvannastavne aktivnosti i upotrebu znanja stečenih u školi na konkretnim primjerima i zadatcima te ih dodatno zainteresirati za poduzetništvo i ekonomiju.

Kako kažu iz udruge, izrazito su zadovoljni odazivom ove godine, naime gotovo 20 hrvatskih škola potvrdilo sudjelovanje, a neke su čak prijavile više od jednog tima. Inače, udruga Centar za razvoj mladih djeluje od 2012., a pod okriljem Centra za razvoj mladih od aktiviranja je volontiralo više od 500 studenata i mladih.

“Udruga surađuje s više od 90 studentskih udruga i udruga mladih i za mlade te pruža podršku više od 200 njihovih projekata kako bi mladi dali svoj doprinos zajednici, a ujedno stekli znanja i vještine koje im ne pružaju formalne institucije obrazovanja, aktivirali se te stekli iskustvo i reference koje će im pomoći prilikom zapošljavanja. Trenutno imamo oko 60 aktivnih volontera koji rade na različitim projektima unutar udruge”, poručuju za kraj iz Centra za razvoj mladih.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close