Studentsko natjecanje trgovanja na burzi

Autor: Marta Duić , 28. travanj 2016. u 21:59
Trenutno ne postoji studentsko natjecanje sličnog tipa u Hrvatskoj i regiji

Titulu prvaka u trgovanju prošle godine odnio je student PMF-a Denis Pavičić, koji je u tri tjedna utrostručio svoj novac.

Studentska udruga 'Financijski klub' specijalizirana je udruga koja svojim članovima nudi dodatno financijsko obrazovanje kroz brojne projekte, radionice i predavanja. Njihov je projekt i University Trading Tournament, natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima namijenjen studentima.

Kako kažu organizatori, cilj projekta je popularizacija trgovanja vrijednosnim papirima, upoznavanje natjecatelja s različitim instrumentima i načinima trgovanja te dodatna edukacija na područjima tehničke, fundamentalne i investicijske analize kojima se nastoji poboljšati financijsku pismenost studenata. Projekt je pokrenut u ožujku 2015. te su kasnom promocijom uspjeli dovesti 198 natjecatelja. U 2016. godini su odlučili projekt podići na višu razinu te promocijom na 20 fakulteta u četiti grada planiraju privući oko 700 studenata. Natjecanje traje od 4. travnja do 13. svibnja, a osim znanja i novih vještina, natjecatelji imaju priliku osvojiti 10.000, 5000 i 3000 kuna na računu kod sponzorskog brokera i generalnog partnera Admiral Marketsa koje će moći koristiti za trgovanje.

Potencijal natjecanja su prepoznale i Zagrebačka burza i investicijska kuća Positive Equity koji su sponzori projekta. "U Financijskom klubu imamo tim koji se detaljnije bavi područjem trgovanja u okviru tima koji proučava tehničku analizu te se među članovima javio interes da se okupi i educira studente i razvije svijest o trgovanju financijskim instrumentima. Također, trenutno ne postoji studentsko natjecanje sličnog tipa u Hrvatskoj i regiji. Nude se natjecanja iz pisanja poslovnih planova, marketinških planova ili mobilnih aplikacija te nam se učinilo idealnim predstaviti studentima zainteresiranim za područje financija doživljaj trgovanja financijskim instrumentima na burzi", kažu iz Financijskog kluba.

 

10tisuća

dolara i apsolutnu slobodu ulaganja ima na raspolaganju svaki natjecatelj

Samo natjecanje se odvija na elektroničkoj platformi Meta Trader 4 kojoj se pristupa putem računala ili mobilne aplikacije i sastoji se od tri runde, svaka po dva tjedna. U svakoj rundi natjecatelji imaju na raspolaganju 10.000 američkih dolara te imaju apsolutnu slobodu što se tiče ulaganja. Dostupni instrumenti su dionice, valute, indeksi, nafta, zlato, platina, a prije početka natjecanja je bilo organizirano pet edukativnih predavanja koja su snimljena i postavljena na web. Pobjednik je onaj tko ima najveći zbroj bodova tijekom tri runde. Na turniru je prošle godine sudjelovalo 200 studenata s 28 fakulteta i osam različitih gradova. Najviše je natjecatelja bilo s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, čak 42 posto. U svega tri mjeseca istrgovano je 2,1 milijardi dolara, što je skoro 4 puta više nego što se istrguje na Zagrebačkoj burzi tijekom cijele godine.

Titulu prvaka u trgovanju prošle godine je odnio je student Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, Denis Pavičić koji je u tri tjedna utrostručio svoj novac, tj. ostvario prinos od skoro 200 posto u posljednjoj rundi, dok je dobro prošao i u ostalim rundama. Drugo mjesto osvojio je Andrija Jergović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a treće mjesto Toni Jelenović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. "Naša očekivanja i ciljevi za ovu godinu su nadmašeni. Uloženi rad i ostvarene rezultate najbolje mjerimo prema broju prijavljenih. Imamo preko 1000 prijavljenih te smo zbog velikog odaziva rok morali produžili. Cilj nam je natjecanje još više proširiti i na regiju, a suradnju s kolegama iz studentskih udruga na fakultetima u Srbiji, BiH i Sloveniji ćemo dodatno razvijati i intenzivirati", poručuju iz Financijskog kluba.

Komentirajte prvi

New Report

Close