Stopa anketne nezaposlenosti je prema podacima DZS-a u trećem tromjesečju u Hrvatskoj niža za oko pet postotnih bodova?

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. siječanj 2017. u 22:00
Saša Jurković, Posao.hr

Saša Jurković razloge te razlike vidi i u i trendu iseljenja radne snage u inozemstvo..

Treba razlikovati pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti. Prvenstveno bismo se trebali usmjeriti na rast zaposlenosti koja je sasvim nešto drugo – pad nezaposlenosti ne znači i istovremeni rast zapošljavanja. U prvom redu, ovdje je riječ o statističkoj promjeni i korekciji koja ne odražava trend otvaranja novih radnih mjesta.

Što je, po vama, ipak dovelo do razlike od gotovo pet posto?
Rekao bih da je jednim dijelom za to zaslužan i trend iseljenja radne snage u inozemstvo. Na umu treba imati i činjenicu da su podaci podložni stalnim promjenama na Zavodu za zapošljavanje, kao što su ulasci ili brisanja te ostale varijacije u evidencijama.

Koji su preduvjeti nužni da bi se postigao rast zaposlenosti, a time i gospodarske konkurentnosti?
Svakako, rasterećenje gospodarstvenika od parafiskalnih nameta. Kod nas je vrlo teško poslovati zbog obveza i davanja koji se pred poduzetnike postavljaju. Iako trenutna Vlada poduzima određene reforme i korake u smjeru postizanja poticajnije poduzetničke okoline, promjene bi ipak trebale biti bitno drastičnije i brže. Kad krenete realizirati vlastitu poduzetničku ideju, od vas se očekuje toliko toga unaprijed pripremljenog da vam se niti ne daje prilika da se snađete u moru novih obveza. Što se mene tiče, preporuka bi bila da bi se novi poduzetnik u prve dvije godine poslovanja trebao osloboditi većine poreznih obveza kako bi što stabilnije stao na noge. Država bi time poduzetnicima poručila da su dobrodošli te da će im se omogućiti lakše i kvalitetnije poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close