Što vas je potaknulo da krenete u razvoj vlastitog softvera za koji ste dobili nagradu Oraclea?

Autor: Bernard Ivezić , 13. travanj 2015. u 22:00
Dražen Marković, Neos

Dražen Marković navodi da je poticaj bio u želji da razviju softver koji bi se mogao primjenjivati u bankarstvu i kontroli javnog zdravlja.

Nešto manje od godine dana bavimo se idejom da razvijemo softver za koji nam je Oracle prošlog tjedna dodijelio u Pragu nagradu za najbolje rješnje iz kategorije Big Data & Analitycs Innovation.

Na cijelom rješenju aktivno radimo oko osam mjeseci. Jezgra našeg sustava Neos SNA for Telco temelji se na matematičkoj teoriji grafova, koja se može primjeniti na različita područja. Kako kroz dugi niz godina surađujemo s domaćim i regionalnim telekomima i prilagodili smo ga upravo za ovu industriju. Vidimo i širu primjenu u bankarstvu i kontroli javnog zdravlja.

Može li vam ova nagrada donijeti posao?
Želja nam je proširiti prisutnost po Europi i na Bliskom istoku. Primjerice, tržišta poput Dubaija, Katara i sl. su vrlo zanimljiva zbog toga što intenzivno ulažu u nove tehnologije. Dugoročno se želimo proširiti i u Afriku.

Zašto Afrika?
Trenutačno do 30 posto prihoda ostvarujemo od izvoza, ali želimo taj postotak povećati. Afrika je dobra prilika, jer je tamo skupo uvoditi fiksnu telefoniju. Mnogo stanovnika je u gradovima, a udaljenosti su velike. Zato su tamo operateri orijentirani prema mobilnim komunikacijama i tamo će rješenja poput našeg biti sve više tražena idućih desetak godina.

Već ste zahvaljujući tome što ste Oracle platinum partner dobili posao u najvećoj turskoj banci Isbanci. Ja li to usamljen primjer ili takva partnerstva jako pomažu širenju?
Specijalizacija je ključ za uspjeh, bilo za vendora ili neko područje. To što smo Oracelov partner nam je jako pomoglo, jer smo stalno u kontaktu za potencijalne poslove. Partneri smo i Claudere, Tableaua, RedHata, Microsofta i IBM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close