Solari: obnovljiva energija u koju ulaže odgovorna naftna kompanija

Autor: Promo , 29. listopad 2019. u 08:18
Foto: Promo

Solarno poslovanje MOL-a nije samo ekološki i odgovoran projekt nego i jasan odraz nastojanja Grupe da postane jedan od vodećih inovatora u regiji, što je uostalom predviđeno i u Strategiji 2030.

Smanjenje emisije stakleničkih plinova treba biti cilj svakoj odgovornoj tvrtki koja može djelovati na naš okoliš ali i našu društvenu te ekonomsku budućnost, MOL Grupa je upravo tu ogledni primjer.

Kao jedna od vodećih poslovnih grupacija u našem srednjoeuropskom okruženju, MOL je strateški planirao i provodi mnoštvo proaktivnih mjera i novih tehnologija poslovanja koje djeluju na kompanijski karbonski otisak. Među njima je korištenje obnovljivih izvora energije, što bi samo onima manje upućenima bilo iznenađenje. Naime, osim korištenja geotermalne energije što je često prisutno u segmentima poslovanja naftnih kompanija, MOL je 2018. pokrenuo i izgradnju solarnih elektrana na tri industrijske lokacije u Mađarskoj, čemu je kasnije pridodana i jedna manja, a od sredine listopada 2019. u pogonu su tri od ukupno četiri.

Zaštita klime za MOL Grupu ne znači samo ublažavanje emisija CO2, već uključuje i širu pripremu za gospodarstvo koje se dugoročno oslanja na tehnologije s niskim udjelom ugljika.
Grupa ima dugogodišnje iskustvo u konvencionalnoj proizvodnji energije, međutim, kao dio Strategije 2030., nastoji se pripremiti za budućnost bez goriva i istražiti mogućnosti koje proizlaze iz alternativnih energetskih tehnologija.

U okviru proizvodnje solara planirano je da fotonaponske elektrane rade u ukupnom kapacitetu od 18,4 MWp, što odgovara potrebama potrošnje za više od devet tisuća kućanstava. Tako osim što pokriva dio energetskih potreba vlastitih operacija, projekt pruža izvrsnu priliku MOL-u da stekne reference na području solarne tehnologije i iskoristi buduće mogućnosti na ovom obećavajućem tržištu.

Solarni pogoni proizvode električnu energiju prikupljanjem sunčeve energije s kombiniranom površinom od 105.000 m2 uz pomoć 64.594 solarnih panela. Radi se o investiciji koja doprinosi ispunjavanju ciljeva održivog razvoja MOL-a za smanjenje izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, a povećava i zaradu od alternativnih izvora energije u skladu s kompanijskom strategijom održivog razvoja 2020. Ova vrsta proizvodnje korisna je za kompanije te doprinosi poboljšanju održivosti jer dosljedno postiže visoke rezultate u vodećim ESG istraživačkim i procjeniteljskim kućama, uključujući Indeks održivosti Dow Jones, MSCI, Sustainalytics i Bloomberg, zbog čega je MOL Grupa izvrstan primjer za druge naftne kompanije.

Solarno poslovanje MOL-a nije samo ekološki i odgovoran projekt nego i jasan odraz nastojanja Grupe da postane jedan od vodećih inovatora u regiji, što je uostalom predviđeno i u Strategiji 2030. MOL Grupa predviđa kako će solarna energija imati važnu ulogu u budućim energetskim sustavima, stoga je i svoje industrijske sposobnosti počela razvijati u smjeru brzog odgovora na dinamičnost i rast ove tehnologije poslovanja. Pomoću fotonaponskih tvornica koriste se neiskorišteni potencijali na proizvodnim lokacijama, a istodobno se dokazuje predanost Grupe poboljšanju utjecaja na okoliš smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.
 

Četiri godine prije početka izgradnje solarnih elektrana MOL Grupa je objavila svoju "Izjavu o klimatskim promjenama" gdje se navodi kako su klimatske promjene jedan od ključnih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova našeg vremena te je jasno istaknuta predanost smanjenju okolišnog otiska i smanjenju emisije stakleničkih plinova u svim segmentima poslovanja. Provođenjem ciljeva navedenih u izjavi, među kojima je i ulaganje u obnovljive izvore energije MOL dokazuje kako se radi o Grupi koja je u svemu dokazani industrijski lider, pa i u pogledu brige za našu okolinu i održivi razvoj.

New Report

Close