Slovenske tvrtke protiv zaoštravanja s Hrvatskom

Autor: Darko Bičak , 08. kolovoz 2017. u 22:00
Poslovnjaci žele dobru suradnju/FOTOLIA

Poduzetnici u Deželi se boje da bi im politički konflikt sa susjednom zemljom ugrozio biznis.

Iako je gospodarska suradnja hrvatskih i slovenskih gospodarstvenika sve snažnija, u Sloveniji postoji strah da bi trzavice oko granice mogle ugroziti poslovno okruženje.

Stoga, kako piše mariborski dnevnik Večer, političko zaoštravanje s Hrvatskom treba izbjegavati. Kako je za slovenski medij komentirao Robert Grah, direktor regionalne gospodarske komore slovenskog Prekmurja, slovenska i hrvatska poduzeća uzorno surađuju i vrlo su isprepletena.  Zato su posebno na ovom području zainteresirani da se strasti smire i vodi smiren diplomatski i stručni dijalog o spornim pitanjima.

Ta slovenska regija posebno dobro surađuje s hrvatskim Međimurjem i s Varaždinskom županijom. Tako je izvoz iz  Prekmurja u Hrvatsku lani povećan za 30 posto, na gotovo 70 milijuna eura, dok je uvoz iz Hrvatske u tu regiju oko 40 milijuna eura, pa je po robnoj razmjeni Hrvatska za Prekmurje skoro jednako važna kao njemačko i austrijsko tržište.  "Poduzeća s obje strane granice razvijaju suradnju i preko zajedničkih nastupa u inozemstvu, a naš je zajednički interes da se uskoro regulira i slobodan protok ljudi", kazao je Grah, s obzirom na to da i Slovenci i Hrvati do iduće godine za rad u susjednoj državi još uvijek trebaju radne dozvole.

Hrvatska je Slovencima zanimljiva i zbog velikog broja turista kojima mogu plasirati svoje prehrambene proizvode. S druge strane, zbog izdašnih kohezijskih EU fondova, mnogi slovenski građevinari vide priliku u velikim infrastrukturnim projektima.

Komentirajte prvi

New Report

Close