Skraćeni postupak: Tvrtku je moguće zatvoriti sedam puta brže nego dosad uz puno manji trošak

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. srpanj 2019. u 09:20
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno.

Vlada se napokon odvažila i na pojednostavljenje procedure zatvaranja tvrtki pa se po novome tvrtka može zatvoriti za dva mjeseca i približno 1500 kuna troška, objavio je u ponedjeljak Večernji list.

U više navrata država je smanjivala troškove osnivanja tvrtki i ubrzala vrijeme potrebno za njihovu registraciju zbog čega su mnogi osnivali poduzeća, ali su brzo shvatili da privatni biznis nosi mnoge zamke, navodi dnevnik.

Poduzeće nosi brojne troškove i obaveze čak i kad je neaktivno. Uz jednostavna društva, poduzeća za deset kuna, koja se mogu osnovati za jedan dan, od prošle su godine popularni i paušalni obrti koji se ističu malim poreznim opterećenjem i jednostavnim vođenjem poslovnih knjiga.

Kod posljednje izmjene Zakona o trgovačkim društvima potkraj travnja ove godine propisano je da se d.o.o i j.d.o.o tvrtke mogu zatvoriti po skraćenom postupku sedam puta brže nego što je to bilo moguće do sada, ali i znatno jeftinije! Velika je to promjena u odnosu na dosadašnju praksu gdje je najkraća likvidacija trajala 14 mjeseci, a trošak zatvaranja penjao se na više tisuća do čak desetak tisuća kuna.

Odnedavno postupak likvidacije tvrtki zakompliciran je i obvezom plaćanja likvidatora za sve vrijeme dok traje postupak likvidacije. Prema posljednjoj zakonskoj izmjeni u pravni je sustav uveden novi institut – prestanak društva po skraćenom postupku za tvrtke koje nikome nisu dužne, piše Večernji list.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kakva HGK kakva HOK uzalud Državni insektorat. U Hrvatskoj s dobiti rade jedino ilegalne tvrtke. Jeli normalno da u školskim ustanovama djeluju autoškole za obuku kandidata za vozače. Uz potporu Županij i MUP.a ravnatelji skola otvorili vlastiti biznis. Te izvlače milione za svoju korist i drugove koji im omogućuju takvo poslovanje

Na reket HGK, HOK, Šuma, Turističke zajebnice i sličnih uhljebana nitko ne reagira! Valjda je poduzetnicima dobro!? Bilo bi dovoljno samo dva mjeseca preskočit rekete, porezna bi poludila od posla, a valjda bi i Vladi bio poslan signal! O štetnom djelovanju istih bi trebalo pisati……

a harač naravno i HGK i obrtnička komora… sve šta si obavezan, a nikakva korist.. to bi trebalo bit na dobrovoljnoj bazi, neka se trude da budu dobar servis poduzetništvu pa će ekipa imati koristi da se učlani na dobrovoljnoj bazi

New Report

Close