Šibeniku nema ravnog u brizi za poduzetnike

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 01. ožujak 2018. u 22:00
Na Podima su smještene mahom proizvođačke djelatnosti

Dalmatinski grad dobio je priznanje za najbolje promicanje poduzetništva u ovom dijelu Europe i nagradu stvaratelji za stoljeća, nove potvrde ekonomskog uspona.

U konkurenciji od 194 kandidata iz sedam zemalja Šibenik je krajem veljače proglašen najboljim u promicanju poduzetništva u ovom dijelu Europe čime je zaslužio titulu i nagradu Stvaratelji za stoljeća koja će mu se 3. ožujka službeno dodijeliti u Dubrovniku. Riječ je o nagradi Međunarodnog ekonomskog foruma (MEF) Perspektive namijenjenoj sredinama i pojedincima čiji su rad, znanje i kreativnost pokretači društvenog razvoja.

Odluku o pobjedniku donosi MEF-ov Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja na čelu kojega je profesor Siniša Zarić, dok su članovi brojni profesori i ekonomisti iz nekoliko europskih zemalja, uključujući i predstavnike iz Hrvatske. Komentirajući priznanje, šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je da niz poduzetničko-gospodarskih inicijativa na šibenskom području o kojima se sve češće čuje najbolje svjedoče o konkretnom ekonomskom uzletu tog grada. "Šibenik je puno uložio u Poduzetničku zonu Podi, Poduzetnički inkubator i infrastrukturu adekvatnu za razvoj novih tehnologija i inovacija te zapošljavanje prije svega mladih, što je Međunarodni ekonomski forum Perspektive i prepoznao", poručio je. 

U zoni i masline
Što se tiče Podija, tu je šibensku poduzetničku zonu Agencija za investicije i konkurentnost Republike Hrvatske 2015. godine proglasila najboljom u Hrvatskoj. Upravo su tu lokaciju za smještanje svojih pogona odabrale dvije hrvatske kompanije s Finine liste 25 hrvatskih poduzetnika s najvećom netom plaćom, Industrieservices i Industrius, inače iz okolice Sinja.  Osim privlačenjem novih stanara, Podi se mogu pohvaliti i poprilično specifičnom karakteristikom, a to je da su vjerojatno jedina industrijska zona u Hrvatskoj u kojoj se sade masline.

  "Svi su ideju prihvatili s oduševljenjem, pa ćemo sadnju nastaviti i u konačnici planiramo zasaditi oko 500 stabala", rekao je direktor gradske tvrtke Podi Šibenik koja upravlja zonom Jakov Terzanović u ožujku prošle godine Poslovnom dnevniku. Nedavno je Terzanović krenuo u još jedan četverogodišnji mandat na čelu ovoga šibenskog poduzetničkog bisera, što i ne iznenađuje imajući na umu da je prosjek useljavanja novih proizvodnih pogona na Pode otkad ih vodi Terzanović otprilike jedna tvrtka svaka tri mjeseca te je danas u 48 tvrtki zaposleno oko 1500 ljudi.

 

48 tvrtki

zasad posluje u zoni Podi, na 100 hektara. imaju 1500 zaposlenika

"Zona Podi usredotočena je na proizvodnju kao impuls našeg gospodarskog zamaha i s ciljem privlačenja upravo takvih ulagača. Podi su danas kompletno infrastrukturno opremljeni, spojeni na pročistač i vodovodni sustav, a priprema se i projektna dokumentacija za postavljanje video-nadzora u zoni", komentirao je i šibenski gradonačelnik Burić.  Dodao je i da Šibenik kroz djelovanje svog Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj provodi inovativnu politiku privlačenja poduzetnika, posebice mladih. 

U uređenim prostorima Urbanog inkubatora i Urbanog centra u gradskoj jezgri poduzetnici s područja kreativnih industrija i naprednih tehnologija mogu razvijati svoje poslovanje te informirati se o poduzetničkim mogućnostima. Također, u Šibeniku je osnovana udruga StartUp Šibenik koja pomaže inovativnim mladim ljudima da osnuju svoje tvrtke. K tome, taj je grad za razvoj malog i srednjeg poduzetništva pripremio i projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo 'Trokut', ukupne vrijednosti 27 milijuna kuna, a radi se o novoj infrastrukturi namijenjenoj budućem gospodarskom razvoju koja se na 2084 kvadrata rasprostire u šibenskoj Mandalini. 

Ima još uzdanica
Nakon što su za Trokut dobili 20 milijuna kuna iz EU fondova sredinom prošle godine i Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije odobreno je 20 milijuna kuna za projekt 'Rekonstrukcija i opremanje poduzetničke poslovne infrastrukture Adriatic Business Centre- ABC'. "Uzlet koji se posljednjih godina događa u gradu Šibeniku vidljiv je i na turističkom planu. Izdvojit ćemo samo neke od privatnih investicija kao što je izgradnja Konvencijskog centra hotelske kuće Solaris, u sklopu ovog  hotelskog naselja, a  s kojim je Šibenik dobio najveći konvencijski centar u Hrvatskoj te se počinje profilirati kao cjelogodišnja i nova kongresna destinacija.

U ovoj godini u samom središtu grada otvaraju se i dva nova hotela, a vjerujemo kako je sve gore nabrojano prepoznao Međunarodni ekonomski forum Perspektive zbog čega je i nominirao te dodijelio priznanje Šibeniku", dodao je Burić. Valja dodati još i da Šibeniku ovo nije prva nagrada Stvaratelji za stoljeća, pa su tako 2016. i udruženje obrtnika Šibenik te Memorijalni centar Faust Vrančić također proglašeni dobitnicima u kategoriji za doprinos promociji poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

Komentirajte prvi

New Report

Close