Samo do proljeća ‘konektat’ će mlade sa sveučilištima u Britaniji

Autor: Lucija Špiljak , 01. listopad 2020. u 21:59
MV Reconnect je predstavnik za 30-ak britanskih sveučilišta sa 7000 smjerova. Studiram Vani detaljno informira o svim programima, prikuplja sve informacije i dokumentaciju, savjetuje, izvršava službenu prijavu na izabrane studije, posreduje u komunikaciji između sveučilišta... KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

MV reconnect iz Karlovca dobitnik Zlatne bilance za najboljeg novog poduzetnika.

Moja misija je oduvijek bila pomagati ljudima koji zatraže moju pomoć, naročito mladima i djeci da postanu čim bolja verzija sebe, otkriju svoje potencijale i misiju”, kaže Mirela Vuković, vlasnica i direktorica tvrtke MV Reconnect iz Karlovca i brenda Studiram Vani koji mlade informira i savjetuje kod prijava i upisa na sveučilišta u Velikoj Britaniji.

“Naša je misija usmjeravati i voditi potencijalne studente na svakom koraku procesa od odabira grada u kojemu će živjeti, odabira sveučilišta, pripreme i slanja dokumentacije za prijavu, do svih tehničkih i ljudskih faktora neophodnih da bismo uspješno stigli do zajedničkog cilja”, objašnjava Vuković. Tvrtka je nagrađena Zlatnom bilancom Fine za 2019. u kategoriji novog poduzetnika, a direktorica kaže da je nagrada bila ugodno iznenađenje i dodatna potvrda da dobro i kvalitetno rade.

“Mi smo samo davali najbolje od sebe i nismo očekivali nikakvu nagradu, naša je najveća nagrada uvijek bila i bit će uspjeh naših studenata”, ističe.

VEĆINA BRZO PRONAŠLA POSAO U STRUCI

MV Reconnect je nakon ulaska Hrvatske u EU postala predstavnik za 30-ak britanskih sveučilišta koja hrvatskim studentima nude mogućnost studiranja na više od 7000 smjerova. Vuković nam je objasnila da brend Studiram Vani pravodobno detaljno informira o svim studijima i sveučilištima, prikuplja sve informacije i dokumentaciju, savjetuje o najboljem mogućem izboru, pomaže pri popunjavanju dokumentacije za studentski zajam, izvršava službenu prijavu na izabrane studije, posreduje u komunikaciji između sveučilišta i studenta tijekom cijelog postupka, a studentu u procesa prijave i upisa pruža pomoć i podršku. “Interes za studij u Velikoj Britaniji je velik, što ne čudi s obzirom na sve što ta zemlja može ponuditi mladom čovjeku koji je upravo završio srednju školu ili prvostupanjski studij u Hrvatskoj.

Prosječan student iz Hrvatske, neovisno o financijskoj situaciji, u Velikoj Britaniji (UK) može studirati sve što mu padne na pamet”, objašnjava sugovornica.

Studij se sastoji od 80% praktičnog rada i 20% teorija. Najčešće student ima obvezna predavanja 3-4 dana u tjednu, ukupno 20 sati pa ima više nego dovoljno vremena za sve druge aktivnosti i posao. Učenicima i studentima se posebno sviđa što brzo mogu postati financijski neovisni i sami financirati životne troškove, i to s “običnim” studentskim poslovima u kafićima, trgovinama, skladištima…
“Studenti, a posebno njihovi roditelji, oduševljeni su što nakon završetka studija njihova djeca mogu bez većih problema pronaći posao u struci ili čak započeti vlastiti, u čemu im često pomažu fakultet i mentori. U Velikoj Britaniji 87% studenata pronađe posao u struci unutar šest mjeseci nakon diplome. I sve to praktički besplatno, uz potpunu financijsku podršku Vlade za plaćanje kompletne školarine svim EU studentima, koja je inače 9250 funti (više od 76.000 kuna) po godini za dodiplomske ili 11.200 £ za diplomske studije. Oni mogu ostati živjeti i raditi u UK, mogu se vratiti kući ili otići gdje god žele”, ističe Vuković.

Njezina prva grupa koja je otišla u UK ujesen 2014. imala je 12 studenata za prvu partnersku ustanovu, University College Birmingham, a grupa iz nagrađene 2019. oko 120 studenata.
“Svaka nova generacija je povlačila sljedeću; oni koji su otišli prenosili su pozitivna iskustva i to je bila najbolja reklama, pored naših prezentacija i sajmova organiziranih tijekom godina”, kaže Vuković. Njezina kći također je u Velikoj Britaniji, na Nottingham Trent University studira scenografiju.

‘UHVATITE ZADNJI VLAK’

U tvrtki su do prije mjesec dana bile zaposlene Mirela i njena asistentica, no zbog pandemije i političkih promjena u UK u nadolazećem će periodu morati proći kroz velike promjene, premda zasad ne otkrivaju detalje. Generacija 2020/21. je zadnja koju šalju na studij na Otok, no ne zato što nema studenata koji žele ići, niti zbog pandemije, već zato što Velika Britanija ukida financijsku podršku EU studentima. Vuković napominje da si prosječan hrvatski student više ne može priuštiti studiranje tamo jer će ga jedna godina koštati od 15.000 funti na više, a trebat će i studentska viza. Od jeseni 2021. za nove studente se sve mijenja. “Studiram Vani je nastao kako bi pružio priliku svima, bez obzira na financijsku situaciju, da odu studirati na prestižna sveučilišta u Velikoj Britaniji i naprave ono što najbolje mogu i znaju. Sada kada to više neće biti dostupno svima već samo odabranima, to više nije put naše misije i tu ćemo se zaustaviti kako bismo odredili novi smjer. To znači da će Studiram Vani djelovati još samo do proljeća dogodine jer su sad u tijeku upisi za tzv. zimsko-proljetni semestar u Velikoj Britaniji gdje će studenti na studij krenuti u siječnju ili veljači 2021. Prijave završavaju s 1. prosinca”, ispričala nam je Mirela Vuković i poručila zainteresiranim da što prije uhvate “zadnji vlak za Britaniju” i rezerviraju karte jer je vremena još malo, a broj mjesta ograničen.

Komentirajte prvi

New Report

Close