S Kolakom na čelu Končar se nametnuo kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika

Autor: Večernji list , 09. prosinac 2021. u 22:01
Gordan Kolak/MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Kompanija snažno zakoračila u područje OIE i razvoj digitalnih rješenja u elektroenergetici.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak na čelo ovog elektroindustrijskog diva došao je početkom 2020. godine.

Pod njegovim upravljanjem Končar se nametnuo kao jedan od najsnažnijih domaćih izvoznika, koji većinu poslovnih prihoda ostvaruje na tržištima 130 zemalja svijeta.

Kompanija, koja je ove godine obilježila 100 godina postojanja, kontinuirano je rasla i u pandemijskim vremenima popraćenima rastom cijena sirovina i globalnim poremećajima u dobavnim lancima.

Prvi posao u Japanu
Tako je u tri ovogodišnja kvartala Končar ostvario 2,48 milijardi kuna prihoda, što je 387,2 milijuna kuna ili 18,5 posto više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Nastavili su rasti i prihodi od prodaje u izvozu, dostignuvši gotovo 1,5 milijadi kuna, što je 149 milijuna kuna ili 11,1 posto više od ostvarenja u tri kvartala prošle godine.

Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62 posto. Istovremeno novougovoreni poslovi Grupe Končar iznose 3,3 milijarde kuna, što je 1,13 milijardi kuna ili 51,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uz prodajne, postignuti su i odlični financijski rezultati. EBITDA je iznosila 230 milijuna kuna i veća je za 110 milijuna kuna u odnosu na ostvarenu za razdoblje siječanj-rujan 2020. godine. Operativna dobit u tri ovogodišnja kvartala je 157,2 milijuna kuna.

Uz učvršćivanje tradicionalne pozicije u segmentu hidroenergije, Končar je snažno zakoračio u područje obnovljivih izvora i razvoj digitalnih rješenja u elektroenergetici.

Sredinom ove godine kompanija je napravila još jedan veliki iskorak na azijskom tržištu i prvi put u svojoj povijesti dobila veliki posao u Japanu. Opseg isporuke potpisanog ugovora je projektiranje, proizvodnja i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane. Gordan Kolak rođen je 1970. u gradu Villingen-Schwenningen, u Njemačkoj.

Diplomirao je na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i magistrirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svoje profesionalne karijere intenzivno razvija znanja i vještine na području strateškog upravljanja organizacijama, ali i u području nacionalne/domovinske sigurnosti, od sveučilišnog obrazovanja i kasnijeg usavršavanja na prestižnim američkim i europskim civilnim i vojnim učilištima.

Stručnjak je u poslovnom, financijskom i organizacijskom restrukturiranju složenih poslovnih sustava s iznimnim menadžerskim i konzultantskim iskustvom, koje potvrđuje uspješnim vođenjem vlastite konzultantske tvrtke, usmjerene na poslovno savjetovanje u području ICT rješenja, planiranja, implementacije, nadzora i upravljanja strategijom poslovanja te korporativnog upravljanja i revizije.

Svoja profesionalna iskustva razvijao je i primjenjivao kao direktor i predsjednik Uprava tvrtki Dok-Ing za proizvodnju robotiziranih strojeva za posebne namjene, King ICT za integraciju ICT sustava, Megatrend za ICT distribuciju i Megatrend poslovna rješenja za ICT rješenja, kao i tvrtke Dalekovod proizvodnja. Godine 2019. imenovan je zamjenikom predsjednika, a 2020. predsjednikom Uprave Končar – Elektroindustrije.

Sigurnost i obrana
Kao pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske aktivno je sudjelovao u Domovinskom ratu i razvoju obrambenog sustava. Sudjelovao je i u UN-ovoj mirovnoj misiji u Sierra Leoneu, a i dalje je aktivan u razvoju nacionalnog sigurnosno-obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatske udruge poslovnih savjetnika te predavača na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Od 2015. do 2020. godine bio je tajnik Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike Hrvatske.

Aktivan je član brojnih poslovnih udruga. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, dobitnik je priznanja Society of American Military Engineers te Medalje Ujedinjenih naroda (United Nations Medal) za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Sierra Leoneu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close