Nisu ni slutili da imaju dobar proizvod, a danas su prisutni u brojnim svjetskim hotelskim lancima

Autor: Ivan Tominac , 04. listopad 2020. u 10:17
Sve komponente spojene su na ‘sobni kontroler’ povezan s računalima na recepciji

Adria electronic izrađuje softver koji objedinjuje sve funkcije sobe i štedi energente.

Na jednoj adresi, u jednoj firmi, samo s vlastitim djelatnicima, bez outsourcinga, objedinili smo razvoj kompletnog sustava”, započeo je direktor tvrtke Adria electronic iz Rijeke Vladimir Budislavić. Tvrtka svoje prve korake radi još 1974., preživljavaju raspad Jugoslavije i prije 20 godina uspostavljajući prvu suradnju na projektu po kojem su danas najpoznatiji, a riječ je o sustavu inteligentne sobe na kojem surađuju i sa Siemensom.

“Dobili smo 2000. godine upit za implementaciju sustava inteligentne sobe na hotel Dubrovnik u Zagrebu. Na novoizgrađeni dio već je djelomično bio ugrađen sustav stranog proizvođača, prilikom čega je došlo do nekih nesuglasica i nije do kraja pušten u rad. Sada su trebali renovirati stari dio hotela i nisu željeli nastaviti s istim dobavljačem, zahtjev je bio da sustav koji bi se sad ugradio treba raditi s već ugrađenim kao jedan sustav. Za to je trebalo preprogramirati već ugrađene komponente, napisati novi softver na računalu, ali i razviti i proizvesti sve komponente koje se ugrađuju u smještajne jedinice”, objasnio je Budislavić.

NISU SLUTILI DA JE DOBRO ZA TRŽIŠTE

Prihvatili su se tog izazova i do kraja te iste godine odradili projekt te je hotel pušten u rad s novim sustavom, do tada nepoznatim u Hrvatskoj,

“Odradili smo to kao projekt, ni ne sluteći da imamo proizvod, bolje reći sustav koji je zanimljiv tržištu. S vremenom su se počeli javljati novi zahtjevi i veliki klijenti čime smo shvatili da imamo u rukama proizvod koji možemo i sami prodavati i implementirati ga direktno korisniku”, dodao je naš sugovornik. Kod sustava inteligentne sobe sve su funkcije integrirane u jedan sustav i tako se ostvaruje interakcija između njih i senzora. Njome se optimizira djelovanje u svrhu postizanja maksimalnog komfora uz minimalni utrošak energenata. Fokus je na poboljšanju sigurnosnih performansi, dobivanja u realnom vremenu svih statusa i parametara u sobi te pohranjivanja u datoteke, koje će naknadno omogućiti analizu u slučaju potrebe. Od 2000. godine do danas sustav je ugrađen u oko 600 objekata i otprilike 55.000 smještajnih jedinica hotela, apartmanskih naselja, mobilnih kućica i poslovnih prostora. Danas su prisutni u brojnim svjetskim hotelskim lancima kao što su Hilton, Holiday Inn, Sheraton, Radisson Blue, Kempinski Shaza, Marriott, Accor, ali i domaćima kao štosu Valamar, Maistra, Plava laguna, Liburnija, Jadranka…

55.000 smještajnih

jedinica hotela, naselja apartmana, mobilnih kućica s ugrađenim sustavom

“U suradnji s našim korisnicima konstantno prema njihovim zahtjevima prilagođavamo i nadopunjujemo funkcije softvera i samih uređaja, prilagođavamo dizajn i materijale zahtjevima i trendovima na tržištu. Možda i najvažnije za konačno zadovoljstvo korisnika u hotelijerskom segmentu je kvalitetna podrška, 24 sata svih 365 dana u godini. Trudimo se već prema prioritetu prijave odgovoriti u najkraćem vremenu, tu uvijek ima mjesta poboljšanju”, rekao je direktor Budislavić.

ANALIZA PODATAKA O KORIŠTENJU

Klasični način upravljanja sobom podrazumijeva mehanički ključ, termostat koji lokalno regulira na njemu namještenu temperaturu, rasvjetu koja se upravlja klasičnim prekidačima svaki krug posebno i zavjese, žaluzine ili tende koje se upravljaju samo lokalno, bez automatskih postavljanja prema trenutačnom statusu sobe. U tom slučaju nema senzora za kontrolu otvorenosti ulaznih vrata, balkonskih vrata ili primjerice poplava. U slučaju inteligente sobe sve komponente spojene su na ‘sobni kontroler’ koji je povezan i s računalima na recepciji te se putem lokalnog programa omogućuje inteligentna interakcija između svih senzora i postavnih uređaja. Takav mehanizam donosi i opipljive financijske efekte.

“Očite su uštede na energentima reguliranjem temperature prema statusu sobe, isključivanje rasvjete kada nema prisutnosti u prostoru (time se produžuje i vrijeme između izmjene rasvjetnih tijela). O egzaktnim brojkama je teško govoriti, zavise od mnogo faktora; klimatska zona u kojoj je hotel smješten, termička izolacija zidova i stakala, period u kojem je soba iznajmljena, period u kojemu gost boravi u njoj. Određene uštede mogu se postići i analizom podataka iz soba i kretanja i boravka osoblja i optimiziranjem određenih postupaka i procedura”, istaknuo je Budislavić. Posljednjih godina razvili su i sustav upravljanja rasvjetom DALI protokolom, rade na nadogradnji mogućnosti ulaska u sobu mobitelom, sustavima za kvalitetu zraka i različitim drugim projektima.

“Aplicirali smo na natječaj za poticaje za razvoj nekih novih proizvoda koje smo i spomenuli maločas. U prvom krugu nismo prošli, dali smo novi zahtjev uz tražene korekcije te se nadamo prolazu. Razmišljamo i da ponovno reaktiviramo neka područja koja smo napustili, ili krenemo u nova, da ne zavisimo toliko od hotelijerstva”, zaključio je direktor tvrtke Adria electronic Vladimir Budislavić.

Komentirajte prvi

New Report

Close