Ribarima radi tehničkih problema u Fini na startu 2015. nije omogućeno korištenje plavog dizela

Autor: Božica Babić , 06. siječanj 2015. u 22:00
Mato Oberan, Ceh ribara

Mato Oberan ne vidi ništa posebnog u tome jer se i prijašnjih godina kasnilo.

Nije to za nas novost, kasnilo se i prošlih godina. Kvote nam se ne prenose automatizmom već postupak uvijek ide iznova.

U tom lancu više je sudionika od Ministarstava poljoprivrede i finacija preko Carine do Financijske agencije, puno je birokracije koja baš i nije brza. Kako je predizborna godina resorno ministarstvo je čak odmah reagiralo na naše žalbe, valjda da mediji ne bi puno "žvakali" ovu temu.   

Još 2008. Ceh ribara tražio je ukidanje malog ribolova radi zloporaba, jeste li zadovoljni smanjivanjem na samo 3500 dozvola?
Ne mogu reći da smo zadovoljni. Dnevna kvota od pet tona priča je za malu djecu, izlovljavamo s istim mrežama, u moju uđe 50 tona ribe, a u njihovu pet? Od 3500 ribara profesionalaca njih 2500 izlovljava bijelu ribu kojoj je cijena ista već desetak godina, a troškovi su višestruko rasli. Kada nema ribe, a bijele ribe nema, svaka konkurencija je problem. Za pravi nadzor trebala bi po tri inspektora u svakom mjestu, a sada ih toliko nema u županiji.  

Konačno su poznati kriteriji za scraping, kakav je interes među ribarima? 
Veliki jer svi znamo da su uvjeti iz ovog prvog natječaja puno "mekši" nego će biti idućih godina. Sada kroz godinu treba dokazati da ste imali 60 ribolovnih dana, a već za natječaj u 2015. tražit će se 90 dana što ispunjavaju isključivo brodovi velike tonaže. Usto, po ovom natječaju nema ni plaćanja poreza što se, vjerujem, neće prenositi nadalje. U pojedinim članicama EU porez je iznosio 15 posto, na odštetu od 400 tisuća eura to je 60 tisuća eura. A to apsolutno nije zanemariv novac, stoga i taj detalj motivira mnoge ribare da se jave na ovaj natječaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close