Ravnomjeran razvoj i skromni proračuni ne idu zajedno

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 13. travanj 2017. u 22:01
Ivan Hanžek, Zvonko Jutriša, Zlatko Komadina i Željko Kolar /Žarko Bašić/PIXSELL

U Krapinsko-zagorskoj županiji stvorena je dobra gospodarska klima, ali joj kronično nedostaje adekvatna radna snaga, pa se određene struke stipendiraju.

Poslovni uzlet Krapinsko-zagorske županije, održan u četvrtak u Humu na Sutli, dio je sad već četverogodišnjeg niza edukativnih manifestacija u organizaciji Poslovnog dnevnika namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima. Edukacije nikada dosta jer se stvari mijenjaju vrlo brzo i nužno je biti u toku, riječi su kojima je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar pozdravio okupljene.

"Partneri Poslovnog uzleta smo od samoga početka čemu u prilog najbolje ide podatak da u Krapinsko-zagorskoj županiji Poslovni uzlet održavamo dvaput godišnje. S obzirom na kvalitetu proizvoda koje imamo, činjenicu da smo izvozno orijentirani te da imamo 58 posto pokrivenosti uvoza izvozom, naša se županija po svojim rezultatima posebno ističe. Danas smo suočeni s problemom pronalaska adekvatnog kadra za naše poduzetnike, pa je nužno nove generacije usmjeravati u sektore koji nude radna mjesta", naglasio je. Hum na Sutli jedna je od najsnažnijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, s nositeljima razvoja poput tvrtke Omco Croatia, koja se još naziva i humskom lokomotivom budućnosti, te tvrtke Vetropack Straža.

 

Komadina

Što god su nam dali u ovlasti, napravili smo bolje nego središnja vlast.

"Proizvodnja staklene ambalaže, tradicija je industrijskog razvoja duga 157 godina. Posebno mi je zadovoljstvo što smo se i mi pridružili listi domaćina Poslovnog uzleta", dodao je načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša. Perjanicom županijskog i nacionalnog gospodarstva Hum na Sutli smatra i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. "Gospodarstvo je postavljeno kao prioritet ove Vlade. Svaki obrt i poduzeće potpomogli su rast BDP-a i ono što mi kao regulatorni element moramo napraviti jest omogućiti da oni slobodno i olakšano posluju. S obzirom da i sam potječem iz obrtničke obitelji svjestan sam kako stvari funkcioniraju u stvarnosti, stoga su moji napori u navedenom smjeru tim veći. Kvalitetna suradnja može pomoći da država stane na pravi put i krene smjerom koji joj pripada", poručio je državni tajnik.

 

Hanžek

Gospodarstvu treba omogućiti što manje terete kako bi se što više razvijalo, a onda i otvaralo nova radna mjesta.

Decentralizacija i razvojna uloga županija, gradova i općina bila je tema panel diskusije održane u sklopu Poslovnog uzleta. Tom je prilikom naglašeno da ravnomjeran regionalni razvoj i skromni županijski proračuni ne idu jedno s drugim. Nacionalni je konsenzus da u državi treba biti bolje, pri čemu je decentralizacija ključan proces, zaključili su panelisti. Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar pohvalio se da je županija u trećem mjesecu zabilježila najveću potražnju za radnim mjestima u posljednjih nekoliko godina. "Rezultati su to kontinuiranog rada u suradnji i s Hrvatskom gospodarskom komorom i drugim važnim dionicima te se može reći da smo stvorili dobru gospodarsku klimu", dodao je naglasivši da se svake četiri godine može vrednovati uloženi trud u razvoj svake županije.

 

58 posto

je pokrivenost uvoza izvozom u Krapinsko-zagorskoj županiji

Župani najbolje poznaju potrebe svojih sugrađana, stoga bi i njihove ovlasti trebale biti veće. "Nama u Krapinsko – zagorskoj županiji kronično nedostaje medicinske struke, stoga svakog studenta koji odlazi na studij medicine mi i stipendiramo. To je mjera koju smo mogli napraviti sami, pa smo to i učinili. Obišli smo i sve osme razrede osnovnih škola te uz razgovore s njihovim roditeljima prezentirali stanje na tržištu rada u skladu s kojim bi se mogla birati i buduća zanimanja", istaknuo je Kolar. Razlike u stabilnosti i razvoju među hrvatskim županijama nikako nisu dobre, složio se župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina. "Država bi trebala imati aktivne mjere razvoja za slabije razvijena područja.

 

Derežić

Cilj programa kreditiranja je modernizacija i proširenje poslovanja, kao i povećanje broja radnih mjesta.

Mnoštvo je razloga dovelo do takvih razlika. Trebaju nam krupne stope rasta, a do toga ćemo doći samo zajedničkim radom. Trebamo čestitati svakome tko je zaposlio sebe, a kamo li još nekoliko radnika. Primorsku-goransku županiju smatramo poduzetnom, reinvestiramo u skladu s mogućnostima, a i našim poduzetnicima nastojimo uskočiti gdje god možemo. Što god su nam dali u ovlasti, napravili smo bolje nego središnja vlast", poručio je. Razvijena mreža lokalne samouprave jedno od prihvatljivih modela, kaže Komadina. Nova povijest Zaboka započela je devedesetih kada su postavljeni novi pravci razvoja, kazao je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek.

 

Antonić

Osobno sam uključen i angažiran na akcijskom planu smanjivanja parafiskalnih nameta za poduzetnike.

"Sjećam se da su se prije 40-ak godina neki od lokalnih poduzetnika prekvalificirali, što je jedno od rješenja koja se nude za smanjenje broja nezaposlenih. Gospodarstvu treba omogućiti što manje terete kako bi se što više razvijalo, a onda i otvaralo nova radna mjesta", kazao je. Moglo bi više i moglo bi bolje, zaključak je gradonačelnika. Stoljeće i pol duga je radna kultura u Humu na Sutli, a nezaposlenosti gotovo da i nema. "Kada nas upitaju gdje su nam ljudi, s radošću odgovaramo da su na svojim radnim mjestima. Na tvornici staklene ambalaže Vetropack Straža izgradili smo brojne druge industrijske grane. Tvrtka Omco je u 20 godina postojanja sa 160 zaposlenih došla smo do brojke od 600 zaposlenih, a tvornica se smatra jednom od najvažnijih u svojoj niši", naglasio je načelnik općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša.

 

600 zaposlenih

ima tvrtka Omco koja je prije 20 godina krenula sa 160 zaposlenih

"Osobno sam uključen i angažiran na akcijskom planu smanjivanja parafiskalnih nameta za poduzetnike. Neki od njih su preveliki za male i srednje, a dio mjera je star i do nekoliko desetljeća. Mnogo od njih naslijedili smo iz prošlog sustava, uz dodavanje novih. Paralelno s time naslijedili smo i mentalitet koji također treba mijenjati", ukazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić. Dodao je i da gospodarstvu treba jedinstveni regulatorni okvir za poticanje investicija, dok za slabije naseljene županije treba otvoriti mogućnosti za razvoj i naseljavanje. 

Najprije treba odrediti u čemu smo najbolji, a onda ulagati

Financijske potpore i razvojni potencijal gospodarstvenika naziv je radionice održane u sklopu edukativnog dijela Poslovnog uzleta.  Denis Derežić iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) pojasnio je da razvojne banke imaju za cilj obnovu gospodarstva, kao i uravnoteženi razvitak svih područja pri čemu se posebna briga vodi o područjima definiranima kao ona od posebne državne skrbi. U sklopu radionice predstavljeni su različiti programi kreditiranja HBOR-a, tko mogu biti korisnici te iznosi koji se pri tome mogu dobiti. U sektoru malog i srednjeg poduzetništva, cilj programa kreditiranja je modernizacija i proširenje poslovanja, kao i povećanje broja radnih mjesta. Naznačeno je i da je na raspolaganju podrška ciljanim skupinama, kao što su poduzetnici početnici, žene poduzetnice i mladi koji tek pokreću vlastiti posao. 

 

Kolar

Županija je u ožujku zabilježila najveću potražnju za radnim mjestima u posljednjih nekoliko godina.

Nova znanja i vještine
Karlo Stojčević, direktor agencije Red Point, predstavio je trendove u marketingu za mala poduzeća, naglasivši da se radi o sustavnom ulaganju. Marketing je neizostavan alat, pa su polaznici dobiti priliku da steknu nova znanja i vještine koje im mogu pomoći u postizanju što boljih poslovnih rezultata. "Najvažnije je odrediti u čemu smo najbolji, a tek onda raditi planove o ulaganju. Za proizvod ili uslugu treba kreirati i priču i time se onda diferencirati od konkurencije", kaže. Kvaliteta poduzetničke klime u Krapinsko – zagorskoj prikazana je kroz uspješno poslovanje obrta za obradu metala i trgovinu Pleško iz Zaboka i tvrtke BDF servis koja se od 2002. godine bavi proizvodnjom strojeva za proizvodnju ambalažnog stakla i te održavanjem opreme u tehnološkim procesima staklarske industrije. 

 

Stojčević

Za proizvod ili uslugu treba kreirati i priču i time se onda diferencirati od konkurencije.

Sustavna ulaganja
Zbog sustavnog ulaganja u modernizaciju i povećanja opsega posla uslijed orijentiranosti na strana tržišta oba su gospodarska subjekta bili su u mogućnosti otvarati nova radna mjesta, postići povećanje kvalitete i učinkovitosti procesa proizvodnje, kao i prihoda te zadovoljstva zaposlenika čime su zaslužili međunarodna priznanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close