Raspirio se biznis s kaminima

Autor: Ana Blašković , 18. listopad 2015. u 22:00
Ministar Gordan Maras sa zaprešićkim čelnicima na otvaranju sajma

Denis Mališ, koji proizvodi stiropor za fasade i kamine, kaže da im se posao poboljšao zbog ulaska u EU, ali i poticanja energetske obnove.

Više od 220 domaćih i stranih izlagača dupkom je ispunilo srednjoškolsku dvoranu u kojoj je u petak otvoren tradicionalni 17. Sajam gospodarstva u Zaprešiću.

Ta međunarodna manifestacija prilika  jepoduzetnicima iz županije i okolice da predstave šaroliku lepezu svojih proizvoda i usluga, od tradicijskih obrta, proizvodnje meda, slastica, vina do stolarije. Ove godine uz potporu grada sajamski prostor bio je besplatan za sve izlagače, pa se tražio štand više. "Prije nekoliko dana zazvonio je telefon u uredu i prijatelj mi kaže da nije u redu da ne može dobiti mjesto na sajmu", uz smijeh je otkrio zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. "Posebno me veseli što je ove godine prisutno dosta proizvođača. Ako nešto možemo pružiti, to je potpora da izlagači ne moraju platiti sudjelovanje na sajmu", poručio je Turk.

Čestitao je okupljenima 20. obljetnicu grada Zaprešića u kojem je stopa nezaposlenosti rekordno niskih 6,3 posto. "Sajam je iz godine u godinu sve bolji i prati gospodarske trendove. Hrvatska napreduje, raste i nema razloga da poduzetnici ne budu još uspješniji dogodine", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Jedan od zadovoljnih izlagača je i Denis Mališ iz tvrtke Mužek Krapina, koja proizvodi stiropor za fasade i kamine. "Posao nam se znatno poboljšao u posljednje dvije godine, dijelom zbog ulaska u EU, ali i poticanja energetske obnove objekata", kaže Mališ. Tvrtka zapošljava 40 radnika, a 70% proizvedenog stiropora izvoze u Sloveniju i Austriju. Svoje etno rukotvorine i tradicijski samoborski kraluš predstavila je i Marica Celižić iz Klokočevca.

"Posebno mi je drago da je izlaganje besplatno, u mirovini sam i ovime popunjavam budžet", kaže gospođa Celižić. Prvi čovjek obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je da je interes izlagača dokaz svima koji proriču da takvi sajmovi nemaju budućnost. Poručio je budućoj Vladi da će im obrtnici biti oporba, ali konstruktivna. "Želimo sigurnost da možemo raditi, naplatiti račune na vrijeme, a ne da nam sudski procesi traju dulje od života i da od šume propisa ne vidimo drvo", rekao je Ranogajec. Premda je danas u Zaprešiću aktivno 800 obrtnika, brojka još nije dosegnula, 2100 koliko je poslovalo prije pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close