Sasvim drugačija kava: Hrvati lansirali brend kojim ‘napadaju’ Skandinaviju, Nizozemsku i SAD

Autor: Marta Duić , 03. listopad 2020. u 08:20
foto: pixabay

Uz Cold Brew, u ponudi Niksena je i Nut-Hazel organski snack od lješnjaka i prve hrvatske Nootropicse, prirodne dodatke prehrani s kompleksnim formulama koje su kombinacija ekstrakata bilja, vitamina i minerala.

Nika Pintar i Bruno Balen, osnivači su hrvatskog startupa Cidrani, tržištu su predstavili brend Niksen, instant cold brew kavu u prahu, snage 1,5 espressa. U pitanju je startup koji ima viziju svaku hranu učiniti superhranom, a tim zasad ima pet zaposlenih te dvadesetak vanjskih suradnika. Cidrani postoji od lani, a usred korona krize plasirali su na tržište prve proizvode.

Nije potreban šećer

“Niksen je wellbeing koncept za prevenciju stresa, a inspiraciju za Niksen crpimo iz svojega životnog stila, svakodnevnog usavršavanja i učenja o najnovijim trendovima iz svijeta funkcionalne hrane, optimizacije mentalnog performansa i dugovječnosti. Kvalitetnu prehranu sutrašnjice vidimo kao potrebno gorivo kako bismo odmah sada mogli početi djelovati u smjeru ostvarivanja svog najvećeg potencijala. Upravo zato prvi na europsko tržište donosimo instant cold brew kavu u prahu, a ono što Niksen Cold Brew izdvaja od drugih kava je to što je topiva u hladnoj vodi, što je čini jednostavnom za upotrebu i prilagođenom današnjem užurbanom, urbanom životnom stilu. Također, istraživanja pokazuju da je cold brew kava zbog svog hladnog postupka izrade, koji traje i do 16 sati, čak i do 70 posto manje kisela i zbog toga bolje sjeda na želudac. To se osjeti i u okusu, kojim vladaju karamelaste i čokoladne note, zbog kojih nije potrebno dodavati šećer. Niksen Cold Brew na tržištu je manje od dva mjeseca, a ostvarujemo mjesečni rast od oko 300 posto. Do kraja godine očekujemo prisutnost na više od 200 lokacija u Hrvatskoj, s tim da nam je primarno fokus na edukaciji tržišta”, objašnjavaju Pintar i Balen.

Uz Cold Brew, u ponudi Niksena je i Nut-Hazel organski snack od lješnjaka i prve hrvatske Nootropicse, prirodne dodatke prehrani s kompleksnim formulama koje su kombinacija ekstrakata bilja, vitamina i minerala. Sirovine, kažu, biraju prema kriteriju izvrsnosti, a Niksen Cold Brew kava blend je premium kave iz Kolumbije i Etiopije te se puni u Hrvatskoj. Kupiti se može na web shopu i u specijaliziranim trgovinama.

300 TISUĆA

KAVA JE GODIŠNJI CILJ, A DO KRAJA GODINE LANSIRAT ĆE PET NOVIH OKUSA

“Cilj nam je proizvoditi 300.000 kava godišnje, što planiramo postići kroz godinu dana i lansiranjem novih pet varijacija okusa koje dolaze do kraja godine. Započeli smo s hrvatskim tržištem, ali već smo krenuli i sa širenjem na Europu, s fokusom na Nizozemsku, Švedsku i Finsku s obzirom na to da su te države na vrhu ljestvice po godišnjoj konzumaciji kave prema broju stanovnika. Već smo izvezli prvu turu za Nizozemsku i Švedsku i započeli soft launch na tim tržištima. Članovi smo amsterdamskog Kitchen Republic Communityja zahvaljujući kojem se imamo priliku predstaviti vodećim retail i HoReCa lancima u Nizozemskoj, na čemu aktivno radimo i već do kraja godine očekujemo prve suradnje. Nadalje, dio smo i Future of Food regionalnog clustera startupa za izvoz u SAD, u sklopu kojeg se pripremamo i za razvoj tržišta izvan Europe u suradnji s mentorima iz američke industrije funkcionalne hrane”, otkrivaju Pintar i Balen.

Šire liniju Funkcionalnim prahovima

Naveli su i niz prednosti za kafiće, restorane i hotele. Primjerice rok trajanja je 18 mjeseci, ne zahtijeva hladni lanac pri transportu ni skladištenju, za razliku od regularne cold brew kave, a može se i u trenu dodati koktelima, sokovima, smoothiejima. Pakiranje u jednokratnim vrećicam istovremeno štedi potrošnju električne energije i olakšava pripremu tako da za nju nije potrebno kuhalo niti ekstra vrijeme i ljudski kapital koje zahtijeva posluga u sobu.

200 LOKACIJA

DILJEM HRVATSKE PLANIRAJU OSVOJITI DO KRAJA GODINE

“U planu je proširenje linije s funkcionalnim prahovima na bazi biljnih ekstrakata za snažan kognitivni performans i unutarnju ljepotu, kreirajući tako napitke na bazi kave koji su ujedno i dodaci prehrani. Vjerujemo da je kozmetika budućnosti naša prehrana i na tome se zasniva naša filozofija odabira isključivo visokokvalitetnih sastojaka s provjerenim blagotvornim djelovanjem na organizam. Na 17. Progressive konferenciji 21. listopada u hotelu Esplanade u Zagrebu Bruno će predstaviti i studiju slučaja Kako pokrenuti uspješan business u doba globalne krize – pet principa kreiranja inovacije, gdje će predstaviti i viziju razvoja Niksena. Iako smo krenuli s prehrambenim proizvodima, želimo stvoriti optimalan i zaokruženi holistički koncept koji uključuje prehranu, pokret, edukacije i fizičke prostore koji potiču razvoj kreativnosti, kognitivnog performansa i neurogeneze˝, poručuje za kraj Pintar.

Komentirajte prvi

New Report

Close