Promiču uspješne poduzetničke pothvate u široj europskoj regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2016. u 22:01
Dio nagrađenih na regionalnome summitu poduzetnika/G. Jelavić/PIXSELL

Laureati nagrade i priznanja za životno djelo u poduzetništvu su Branko Roglić, vlasnik i predsjednik Orbico grupe iz Hrvatske, Dragoljub Vukadinović, predsjednik Metalac grupe iz Srbije, te posthumno Trajče Mukaetov, kao i Živko Mukaetov, predsjednik Upravnog odbora Alkaloida iz Makedonije.

U Dubrovniku je nedavno završen III. Regionalni summit poduzetnika srednje i jugoistočne Europe "300 najboljih" u okviru kojeg su najuspješnijim poduzetnicima te organizacijama i institucijama dodijeljene prestižne nagrade i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva "Stvaratelji za stolježa". "Temeljni cilj održavanja summita poduzetnika je promovirati značaj poduzetništva za sveukupni ekonomski i društveni razvoj", istaknuto je na otvorenju velikog skupa.

"Već drugu godinu zaredom summit je postao svojevrsna platforma i za promoviranje uspješnih poduzetničkih pothvata u široj europskoj regiji", naglasio je Vinko M. Ćuro, predsjednik UO-a Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive Dubrovnik koji je organizator summita. Prof. dr. Siniša Zarić, predsjednik Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva "Stvaratelji za stoljeća", prilikom uručenja nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" za životno djelo, naglasio je: "Svi laureati, kojima je uz jasne kriterije i velike zasluge dodijeljen epitet 'Stvaratelji za stoljeća', nedvojbeno zaslužuju dostojnu pažnju javnosti te svestranu podršku u daljem radu i stvaranju za dobrobit zajednice. Bez posebne pažnje i podrške i u budućnosti, dodijeljene nagrade i priznanja odnosno stečeni statusi, neće imati adekvatan značaj i neće iznjedriti okružje za kreiranje nove energije na temelju koje će se stvarati nova vrijednost i uspješno predvoditi društvo u novo izazovno doba. Zbog toga, projekt dodjele nagrada i priznanja 'Stvaratelji za stoljeća' najboljima od najboljih, uključujući i njihovu promociju, ima zadaću da kreira ambijent za nova stvaranja i izrastanje novih generacija poduzetnika – stvaratelja za stoljeća. Zasigurno, veliki uzor novim generacijama bit će i ovogodišnji laureati!".

 

Zarić

Svi laureati zaslužuju pažnju javnosti te svestranu podršku u daljem radu i stvaranju za dobrobit zajednice.

Pet kategorija 
Nagrade i priznanje "Stvaratelji za stoljeća" ove godine dodijeljene su u pet kategorija:
+ NAGRADA I PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO U PODUZETNIŠTVU "STVARATELJI ZA STOLJEĆA";
+ NAGRADA I PRIZNANJE "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA RAZVOJ IDEJA, INOVACIJE I INVESTICIJE U PODUZETNIŠTVU U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI;
+ NAGRADA I PRIZNANJE "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA DOPRINOS RAZVOJU PODUZETNIŠTVA U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI;
+ NAGRADA I PRIZNANJE "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA POSEBNU INICIJATIVU U PODUZETNIČKOM STVARALAŠTVU U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI i
+ NAGRADA I PRIZNANJE "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA DOPRINOS PROMOCIJI PODUZETNIŠTVA U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI.

NAGRADE I PRIZNANJA "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA RAZVOJ IDEJA, INOVACIJE I INVESTICIJE U PODUZETNIŠTVU U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI, za 2015. godinu dobili su, u Hrvatskoj: OMCO CROATIA d.o.o. Hum na Sutli, Hotel Vila Rova i Ivica Krnčević osnivač i vlasnik obrta Ugostiteljstvo i trgovina "ROVA" Malinska, NANOBIT d.o.o. Zagreb, Joze Tomaš i Hotel "PARK" (POTESTAS d.o.o.) Split te SERENGETI d.o.o. Zagreb. Iz Slovenije dobitnik je PLASTIKA SKAZA d.o.o. Velenje i AGITO d.o.o. Ljubljana. Iz Crne Gore: ADRIATIC MARINAS d.o.o. Tivat, Crna Gora – za projekt PORTO MONTENEGRO i KLIKOVAC d.o.o. Podgorica. Dobitnici Nagrade i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu iz Bosne i Hercegovine su: STANDARD a.d. Prnjavor i predsjednik Uprave Edin Dacić te RELAX TOURS d.o.o. Sarajevo i Tarik Jašarević. Iz Makedonije dobitnik ovoga prestižnog priznanja je kreatina grupa TRGOPRODUKT-a d.o.o. iz Strumice i MAKEDONIJA EKSPORT d.o.o. Skoplje za brend MAMA'S.

 

Ćuro

Summit je postao svojevrsna platforma za promoviranje uspješnih poduzetničkih pothvata.

NAGRADE I PRIZNANJA "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA DOPRINOS RAZVOJU PODUZETNIŠTVA U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI, za 2015. godinu dobili su, u Hrvatskoj: Koncern AGRAM Zagreb, COLOR EMAJL d.o.o. Požega, OBRAZOVNA GRUPA ZRINSKI Zagreb, VIVERA d.o.o. Glina, ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d. Umag, ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb, BIONDI d.o.o. za konzalting i edukacije iz Zagreba, DINGAČ-SKARAMUČA d.o.o. Pijavičino (poluotok Pelješac) i vlasnik Ivo Skaramuča, GRAD LUDBREG, TERME TUHELJ Tuheljske Toplice te UHY HB EKONOM d.o.o. Split. Iz Srbije dobitnici ove prestižne nagrade i priznanja su: BEL MEDIC d.o.o. Beograd i vlasnica dr. JASMINA KNEŽEVIĆ, D-EXPRESS d.o.o. iz Beograda i direktorka LJILJANA KARAKLAJIĆ, BUCK d.o.o. Beograd, AURA d.o.o. Niš i vlasnica MILA LITVINJENKO, LUNA d.o.o. Požarevac i vlasnica BILJANA JOVANOVIĆ, TRANSPORTŠPED d.o.o. Beograd i direktor BRANISLAV BAĆOVIĆ, Hotelsko-apartmanski kompleks KRALJEVI ČARDACI SPA Kopaonik, ART IVAL d.o.o. Beograd, LAGUNA d.o.o. Beograd, BERMET ALEKS te REPRO TRADE d.o.o. iz Novog Sada. Iz Crne Gore dobitnici su: LUKA KOTOR a.d. Kotor, PREDRAG MITROVIĆ dugogodišnji predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore i veleposlanik Republike Crne Gore u Makedoniji kao i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori. Sa Kosova jedini ali vrijedni dobitnik je ABI Sh.p.k. iz Prizrena. Iz Bosne i Hrcegovine ovu prestižnu nagradu dobili su: UNIVERZITET U TRAVNIKU i osnivač prof. dr. RASIM DACIĆ Travnik, za projekt CENTAR ZA PODRŠKU BIZNISU Nagradu za doprinos razvoju poduzetništva dobili su: SARAJEVSKA REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA SERDA, OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO, OPĆINA VOGOŠĆA, OPĆINA ILIJAŠ i UDRUŽENJE POSLOVNIH SAVJETNIKA BiH – LESPnet; zatim MEDITERAN INOKS d.o.o. Čelinac, MLIJEKOPRODUKT d.o.o. Kozarska Dubica, OBITELJSKI VINSKI PODRUMI "BEGIĆ – JSB" Ljubuški kao i "BRKIĆ"Čitluk, WISCHT d.o.o. Doboj i vlasnik ZVJEZDAN VIŠT, NOVA DIPO d.o.o. Gornji Podgradci te SIM TECHNIK d.o.o. Šibovi – Kotor Varoš. Iz Makedonije doitnici su: BRANKO AZESKI predsjednik Privredne komore Makedonije, TEHNOLOŠKO – INDUSTRIJSKE RAZVOJNE ZONE SKOPLJE 1 & 2 i VIPRO d.o.o.e.l. Gevgelija. Iz Crne Gore: ASOCIJACIJA POSLOVNIH ŽENA CRNE GORE POSLOVNA ŽENA Podgorica te JELA KOMERC d.o.o. i vlasnik Muamer Dedeić iz Rožaja.

NAGRADE I PRIZNANJA "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA POSEBNU INICIJATIVU U PODUZETNIČKOM STVARALAŠTVU U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI, za 2015. godinu dobili su, u Hrvatskoj: MEMORIJALNI CENTAR "FAUST VRANČIĆ" Prvić Luka (otok Prvić) Vodice, MEDITERRA NATURA d.o.o. Zagreb i POTOMAC d.o.o. Zagreb. Iz BiH dobitnik je Fondacija INOVACIONI CENTAR Banja Luka, iz Srbije: T.R.C. "MOMČILO ČEKOVIĆ" d.o.o. – "EKO SELO KOŠTUNIĆI" Koštunići – Gornji Milanovac te SALT & WATER d.o.o. iz Novog Sada.

NAGRADA I PRIZNANJE "STVARATELJI ZA STOLJEĆA" ZA DOPRINOS PROMOCIJI PODUZETNIŠTVA U SREDNJOJ I JUGOISTOČNOJ EUROPI, za 2015. godinu dobili su, u Hrvatskoj: POSLOVNI DNEVNIK – za projekt POSLOVNI UZLET, BUSINESS MEDIA GROUP Zagreb i direktorica SANDRA MIHELČIĆ, UDRUŽENJE OBRTNIKA ŠIBENIK i VLASTA MESIĆ Šibenik. Iz Makedonije dobitnik je ASOCIJACIJA POSLOVNIH ŽENA MAKEDONIJA a iz BiH: NOBEL CORPORATION d.o.o. – za projekt web portal MANAGER.BA, Mostar te RADIO KAMELEON d.o.o. Tuzla.

Međunarodni komitet
Nagrade dodjeljuje 16 stručnjaka
Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva "Stvaratelji za stoljeća" čini 16 stručnjaka iz područja ekonomije, poduzetništva, marketinga, menadžmenta i financija, iz devet europskih zemalja: prof. dr. Sinša Zarić, predsjednik Komiteta (Srbija); prof. dr. Franz Schausberger, počasni član Komiteta (Austrija); dr. Bernhard Prestel, počasni član Komiteta (Njemačka / Švicarska); prof. dr. Reinhard Priebe, počasni član Komiteta (Njemačka); prof. dr. Biljana Sekulovska-Gaber, zamjenica predsjednika Komiteta (Makedonija); prof. dr. sc. Velimir Srića, zamjenik predsjednika Komiteta (Hrvatska); prof. dr. Jugoslav Jovičić, zamjenik predsjednika Komiteta (BiH); dr. Sandra Švaljek, član Komiteta (Hrvatska); prof. dr. Nenad Brkić, član Komiteta (BiH); mr. sci. Franc Pangerl, član Komiteta (Slovenija); mag. oec. Vesna Cvitanović, član Komiteta (Hrvatska); prof. dr. Aleksandar Andrejević, član Komiteta (Srbija); prof. dr. sc. Slavica Singer, član Komiteta (Hrvatska); prof. dr. Bahrija Umihanić, član Komiteta (BiH); dr. Sanja Popović – Pantić, član Komiteta (Srbija); dr. Osman Ejupi, pridruženi član Komiteta/konzultant (Kosovo).

Wischt iz Doboja

Nagrađeni za doprinos razvoju poduzetništva
Ne tako davne 2005. Zvjezdan Višt bio je vlasnik zanatske radionice koja se bavila izradom građevinske stolarije i namještaja. Radionica je zapošljavala tri radnika. Iste godine su se pojavile prve vakuum prese na našim prostorima, ali iz uvoza. Zbog zahtjeva tržišta, a u nedostatku sredstava za nabavu takve opreme, Višt je koristeći stečeno inženjersko znanje, porodičnu kreativnost i upornost, izradio prvi prosti model vakum prese s membranom. Vakuum membranske prese su oprema koja se koristi kao i ostale vrste presa za lijepljenje različitih materijala hladnim i toplim postupkom. Ono što vakuum prese WISCHT odvaja od drugih je povećanje kapaciteta ovakve opreme i do 400%, a zahvaljujući primjeni tehničkog rješenja Zvjedana Višta koje je zaštićeno međunarodno priznatim patentom, među ostalim, u SAD-u. Za svoj rad na području inovacija i tehnološkog poboljšanja svojih proizvoda Višt je nagrađivan nizom priznanja. Najuspešnija 2015. završena je sa šesnaest stalno zaposlenih radnika, proizvedena su i isporučena 42 stroja, od toga šest u Kinu, zabilježen je prosječan rast od 51% godišnje, a istodobno je razvijen novi tip stroja za sublimaciju, za čiju distribuciju će biti potpisan ugovor s partnerima iz Nozozemske i SAD-a.

Doprinos promociji poduzetništva

Makedonski recept za poduzetnice
Asocijacija poslovnih žena Makedonija specifičan je i kompetentni partner u dijalogu između vlasti, nevladinih organizacija i privatnog sektora, što pridonosi društvenom i gospodarskom razvoju, s posebnim naglaskom na žensko poduzetništvo kao čimbenik gospodarskog rasta. Udruga igra vodeću ulogu u organiziranju dijaloga i suradnje između poslovnih žena u cilju podupiranja i promicanja žena poduzetnica u Makedoniji i regiji.

Inicijativa u poduzetničkom stvaralaštvu

'Salt&Water' za dizajn jahti i arhitekturu
Studio "Salt & Water" specijaliziran je za dizajn jahti i arhitekturu. Dosad je bio uključen u različite projekte vezane uz uređenje interijera jahti i aviona te rezidencijalnih i komercijalnih objekata. Zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji različitih iskustava na svakom pojedinačnom projektu, tim koji stoji iza ovog studija dosad je osvojio nekoliko prestižnih internacionalnih nagrada. Studio "Salt & Water" primjer je kreativnog i inovativnog poduzetništva.

Nanobit nagrađen za inovacije

Tehnološki uspješnici iz Hrvatske
Nanobit d.o.o. iz Zagreba 2009. razvili su Alan Sumina i Zoran Vučinić. Od ljubavi dvojice entuzijasta prema tehnologiji Nanobit je izrastao u uspješnu tvrtku koja danas ima više od 70 zaposlenika, više od 25 proizvoda i gotovo 7 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta te 100% prihoda ostvaruje kroz izvoz. Nizom svojih postignuća i priznanja primjer su uspješnog poduzetništva u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close