Projekt koji bi dao “vjetar u leđa” mladim istarskim poduzetnicima

Autor: Antonija Alar , 23. listopad 2015. u 15:15
Arhivska fotografija: Thinkstock

Prostor koji se planira urediti je jugozapadno krilo poslovne zgrade u centru Labina, koja se nalazi na glavnoj gradskoj prometnici u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora.

Grad Labin poseban naglasak stavlja na razvoj regionalne infrastrukture za podršku poduzetništva i razvoju poduzetničke klime. Time se jačaju aktivnosti poduzetničkih potpornih institucija i ‘poduzetnički inkubatori’, koji bi postali mjesta za pružanje usluga poduzetnicima početnicima kroz povoljniji najam poslovnog prostora, stručnu i savjetodavnu pomoć za brz i uspješan razvoj poduzeća. U tu svrhu, grad Labin se projektom ‘Zgrada društvenog poduzetništva’ prijavio na natječaj Pametni gradovi, koji organizira Poslovni dnevnik.

‘Zgrada društvenog poduzetništva’ je u svojoj namjeni prilagođena mladima iz lokalne zajednice (iz Labina i cijele Istre), kojima će nuditi prostorne kapacitete gdje bi mladi nezavisni profesionalci razvijali svoje poslovne ideje, gdje bi se okupljale neprofitne udruge i smjestila se točka Info centra za mlade Istarske županije. Jedan od suradnika na pokretanju ove ideje je i udruga mladih Alfa Albona, koja već dugi niz godina radi na poticanju društvenog kapitala. Unatoč tome što se Društveni centar po svojoj definiciji može obraćati isključivo jednoj ciljnoj skupini – u ovom slučaju to su mladi, prostori će se aktivno stavljati na korištenje ostalim zainteresiranim sudionicima.

Prostor koji se planira urediti je jugozapadno krilo poslovne zgrade u centru Labina, koja se nalazi na glavnoj gradskoj prometnici u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora. Radi se o bivšem učeničkom domu Rudarsko-industrijske škole, koji nije u funkciji već preko deset godina. Trenutno se u krilu zgrade na prvom katu nalazi Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Labinu (taj je kat saniran i Centar ostaje u prostoru), Centar za socijalnu skrb na trećem katu koji iseljava iz prostora, te dvorana u kojoj se povremeno održavaju vježbe za osobe treće životne dobi i škola plesa (prizemlje). Ukupna površina krila je oko 800 m2 plus 470 m2 okućnice, a sastoji se od prizemlja, tri kata i visokog potkrovlja. Ispred i oko zgrade nalaze se parking i zelene površine. Plan je opisani dio zgrade renovirati i preurediti u ‘Zgradu društvenog poduzetništva Labin’, multifunkcionalni društveno-kulturni i edukacijski centar koji bi se sastojao od hostela za mlade, konferencijskog centra s tri polivalentne dvorane, društveno-poduzetničkog akceleratora za start up projekte mladih poduzetnika, coworking slobodnog radnog prostora, prostora za organizacije civilnog društva te lokalnog i županijskog info-centra za mlade.

Ova projektna inicijativa je pilot projekt koji će u budućnosti imati kvalitetne i dugoročne učinke na širu lokalnu zajednicu kroz uključenje raznih struktura i dobnih skupina građana. Ključni segmenti društvene dimenzije ovog pothvata su revitalizacija javnog prostora na dobroj lokaciji, otvaranje prostora koji može biti od koristi široj zajednici, stvaranje radnih mjesta za mlade iz lokalne zajednice, uključivanje osoba s intelektualnim poteškoćama koji su dio Radno-zaštitne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom Centra za inkluziju i podršku u zajednici u Labinu. Što se tiče financiranja, projektno tehnička dokumentacija financirana je sredstvima odobrenim od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Zagrebačke banke i organizacije NESST u iznosu od 90 tisuća kuna, dok je Studija održivosti projekta financirana od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u iznosu od 20 tisuća kuna te Grada Labina u iznosu od 17 i pol tisuća kuna. A u uređenju postojećih prostorija buduće ‘Zgrade društvenog poduzetništva’ sudjelovat će volonterski iz Udruge za mlade Alfa Albona , čija se vrijednost procjenjuje oko 40 tisuća kuna. Sama inicijativa ovog projekta dobila je i priznanja, kao što su Nagrada za društvenu inovaciju 2013. godine, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Nagrada za najbolju socijalno poduzetničku ideju u 2012. Godini te je uvrštena u top pet najkvalitetnijih društveno poduzetničkih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close