Prijave za natječaj težak 1,4 milijarde kuna primaju do 31. svibnja

Autor: Marija Brnić , 22. travanj 2021. u 13:00
Ministar Tomislav Ćorić očekuje izuzetno velik interes poduzetnika/ROBER ANIĆ/PIXSELL

Zahtjeve za potpore poduzetnici mogu predavati od 30. travnja do 31. svibnja, a aplicirati mogu mikro, mali i srednji poduzetnici isključivo iz djelatnosti prerađivačke industrije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je poziv poduzetnicima za dostavu projekata za sufinanciranje kroz program “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”, kroz koji će biti osigurane bespovratne potpore od 1,14 milijardi kuna.

Zahtjeve za potpore poduzetnici mogu predavati od 30. travnja do 31. svibnja, a aplicirati mogu mikro, mali i srednji poduzetnici isključivo iz djelatnosti prerađivačke industrije. Natječaj cilja pomoći poduzetnicima u povećanju njihovih proizvodnih kapaciteta, zelene i digitalne tehnologije, kako bi se nakon krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, omogućilo povećanje konkurentnosti.

Za projekte je predviđen najmanji iznos potpore 500 tisuća kuna, a najveći 7,5 milijuna kuna. Odluke o financiranju bit će donesene do kraja 2021., a ministar gospodarstva Tomislav Ćorić očekuje izuzetno velik interes poduzetnika, te da će, s obzirom na visok udjel sufinanciranja, potporama biti potaknuto oko 2 milijarde kuna vrijednih ulaganja.

Ovaj natječaj, ističe, otvara priliku i tvrtkama sa zastarjelim tehnologijama da moderniziraju pogone i transformiraju proizvode te osiguraju opstanak na tržištu EU. Iako je bilo negodovanja zbog toga što se programom ne otvara mogućnost za ulaganja u ostalim sektorima, koji su također pogođeni krizom zbog pandemije, Ćorić odgovara da je proizvođačka industrija odabrana stoga što je vanjskotrgovinska bilanca u podbilanci roba u dubokom deficitu, i to već desetljećima.

U okviru natječaja potpore se predviđaju za početna ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kojima se povećavaju proizvodni kapaciteti, pri čemu se predviđa potpora 35% za srednje, a 45% za mikro i male poduzetnike.

Za inovacije procesa i organizacije poslovanja predviđa se maksimalni intenzitet potpore od 50%, no ne odobrava se ako nije odobrena i potpora za početna ulaganja.

Potpore su predviđene i za usavršavanje kadrova, konzultantske aktivnosti, te potpore male vrijednosti kojima se omogućuje pokrivanje troškova pripreme tehničke dokumentacije za ovaj natječaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close