Postigli odlične rezultate, pokazali i ekstra društvenu odgovornost

Autor: Ana Blašković , 16. prosinac 2020. u 22:00
Primatelj Zlatne kune HGK Mohamed Radwan Joukhadar (Medical Intertrade)/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Kada je sposobnost poslovnog preživljavanja na iskušenju više nego ikad, u vrijeme krize pokazalo se kako uspješni poduzetnici uvijek nađu put.

Iz perspektive devet mjeseci života u pandemiji, kada se život i neometano poslovanje u prošloj godini doimaju pomalo nestvarnim, HGK-Komora Zagreb nagradila je plaketom Zlatna kuna najbolje tvrtke u 2019.

Laureati među 55.000 tvrtki iz Zagreba i Zagrebačke županije proglašeni su u tri kategorije: Pliva i Medical Intertrade u kategoriji velikih, CROZ i Violeta među srednjima te Agroproteinka-Energija i Sofa IT u segmentu malih tvrtki.

“Živimo u godini izazova. U godini kada je sposobnost preživljavanja u poslovnom svijetu na iskušenju više nego ikad. Kao i uvijek i vrijeme krize pokazalo je kako uspješni poduzetnici i dobre ideje pronalaze svoj put i uspješno posluju unatoč svim izazovima”, rekao je predsjednik HGK-Komore Zagreb Vitomir Klasić.

Involviranost u zajednicu

Kriteriji izbora najboljih vagali su financijsku, tehnološku i inovativnu izvrsnost kroz ukupne prihode, ulaganja u razvoj, izvoz, nove proizvode i zapošljavanje. Osim uspješnih rezultata poslovanja u godini koja je za mnoge bila rekordna nakon višegodišnjeg rasta BDP-a, u biranju je ulogu igrala i društvena odgovornost kompanija, involviranost u zajednicu poput stipendiranja studentskih programa ili zaštite okoliša koji, osim što su bitni čimbenici povećanja konkurentnosti svake tvrtke i njezina dugoročno održivog razvoja, stvaraju dodatnu vrijednost društvu.

“Svi ovogodišnji dobitnici pokazali su izuzetne poslovne rezultate u primjeni novih tehnologija, investicijama, izvoznim postignućima, zapošljavanju i inovativnosti. Ovogodišnji laureati pokazali su se odgovornim i uspješnim poduzetnicima, a njihova poslovna dostignuća unose optimizam u dalji razvoj zagrebačkog pa tako i hrvatskoga gospodarstva s obzirom na to da rezultati gospodarstva s područja Komore Zagreb čine više od 40% ukupnih rezultata hrvatskoga gospodarstva”, istaknuo je Klasić.

40

posto ukupnih gospodarskih rezultate države stvara se u Zagrebu i županiji

Nagradu za najbolju veliku kompaniju ponijeli su Pliva Hrvatska za Grad Zagreb, najveći domaći proizvođač lijekova, te Medical Intertrade iz Svete Nedelje u Zagrebačkoj županiji koji se bavi održavanjem i popravljanjem medicinske, stomatološke i zubotehničke opreme.

Članica Teva grupe, Pliva je najveći proizvođač lijekova u Hrvatskoj i vodeća farmaceutska kompanija u regiji Južne i Istočne Europe.

Kompanija na čelu s Mihaelom Furjanom ostvarila je lani 4,77 milijarde kuna prihoda, gotovo 18% više nego 2018. Većinu, 3 milijarde, Pliva je imala na inozemnim tržištima, od 2018. bilježi skok bruto dobiti 4,5 puta, 1,17 milijardi kuna. Zapošljava 2348 ljudi, a u 2019. investirala je u dugotrajnu imovinu 45,4 milijuna kuna.

Nove okolnosti

Medical Intertrade, pod palicom predsjednika Uprave Mohameda Radwana Joukhadara, ostvario je u 2019. prihode od 1,88 milijardi kuna, gotovo 9% više nego 2018. Orijentiranost na strana tržišta reflektira se i u prihodima od kojih je 1,2 milijarde iz inozemstva.

Prihod na domaćem tržištu iznosio je 1,2 milijarde. U usporedbi s prethodnom godinom Medical Intertrade imao je rast bruto dobiti na 35,9 milijuna kuna (više od četvrtinu), a porastao je broj zaposlenih na 467. Lani je svetonedjeljska kompanija snažno investirala, 13,8 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu.

Tvrtka Violeta, laureat u kategoriji srednjih poduzeća, koja u Sv. Ivanu Zelini proizvodi kuhinjske ručnike i toaletni papir, završila je godinu s 335,8 milijuna kuna prihoda (+12,5%) te 8,2 milijuna kuna bruto dobiti, skok od 315%.

Osim proizvodnih pogona u Hrvatskoj i BiH, grupacija je usmjerena na maloprodaju, distribuciju, izvoz, ima dom za starije i nemoćne, Montessori vrtić, hotelijerstvo, ugostiteljstvo te sportski centar.

Laureat u kategoriji srednjih u Zagrebu bila je tvrtka CROZ, proizvođač kompleksnih informatičkih sustava, dok su najbolje male tvrtke Agroproteinka-Energija iz Zagreba koja proizvodi toplinsku i električnu energiju iz biootpada te Sofa IT iz Klinča Sela u županiji čija aplikacija SofaScore uživo pruža sportske rezultate na više od 30 jezika, za više od 20 milijuna korisnika.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993., a u okolnostima ‘novog normalnog’, maskama, fizičkoj distanci i osobno, umjesto na svečanoj dodjeli, ove godine uručena je osobno dobitnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close