‘Porinut’ će nezaposlene da budu monteri optike i majstori za društvene mreže

Autor: Sergej Novosel Vučković , 17. veljača 2019. u 22:00
Klubovi za zapošljavanje podržavaju u traženju posla, usavršavanju i upravljanju karijerom/FOTOLIA

Cilj je projektom 100% financiranim iz EU unaprijediti lokalno tržište rada kroz besplatne edukacije i podršku Klubova za zapošljavanje.

Istarske obrazovne ustanove – Diopter – otvoreno učilište iz Pule kao nositelj projekta, Pučko otvoreno učilište Ante Babić Umag, Pučko otvoreno učilište Labin, Ekonomska škola Pula, Udruga ZUM iz Pule, uz Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba, svi kao partneri, udružili su snage (intelektualne i organizacijske resurse) radi naglašavanja važnosti cjeloživotnog učenja i doprinosa lokalnom tržištu rada.

Pokrenuli su projekt Istarske mreže znanja, koji je nedavno predstavljen u Umagu, a tiče se pružanja novih znanja i kompetencija te savjetovanja korisnicima. Ravnateljica Dioptera Maja Milevoj reći će, opisujući provođenje aktivnosti nazvane 'Rini me', kako će ciljanu populaciju, nezaposlene do 29 godine, žene svih dobi i osobe s invaliditetom, 'porinuti' u područje mekih vještina i konkurentnih znanja koja će im biti kao podrška u nastupu pred potencijalnim poslodavcima. 

"Omogućili smo besplatne edukacije koje se prema našim informacijama traže na tržištu rada. Osiguravamo im sudjelovanje u programima obrazovanja odraslih, kao što su monter optičkih tehnologija, talijanski jezik i marketing društvenih mreža. No, projekt se osim sadašnjim osobama bez posla dotakao i budućih generacija, učenici srednje ekonomske škole iz Pule dobit će karijerni kutak, gdje će moći dobiti sve informacije o mogućnosti zapošljavanja, potražnji za zanimanjima za koja se školuju i kanalima traženja posla", objašnjava Milevoj. 

Ističe da im je cilj projekta, koji je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda s 994.350 kuna, unaprijediti lokalno tržište rada i povećati zapošljivost više od 40 korisnika, u čemu se, kaže, vode i podacima županijske strategije razvoja ljudskih potencijala. Ni Istra, u kojoj je nezaposlenost ipak znatno niža od državnog hrvatskog prosjeka, nije 'imuna' na problem zapošljavanja (na koji ponajviše alarmiraju turističko-ugostiteljske tvrtke, perjanice tamošnjega gospodarstva, op.a.) pa Maja Milevoj kaže da je problem razina svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i ulaganja u znanje.

 

Milevoj

Nezaposlenima do 29 godina, svim ženama i osobama s invaliditetom dajemo vještine kao podršku u nastupu pred poslodavcima.

  "Praćenje novina u bilo kojoj struci danas je imperativ sigurnog posla. Kad osoba nakon dugog staža postane nezaposlena ni ne zna kuda će pa treba podršku kroz informiranje o mogućnostima na tržištu rada", ocjenjuje čelnica Dioptera. Smatra stoga da umrežavanje istarskih obrazovnih ustanova i Instituta za razvoj tržišta rada korisnicima može ponuditi šire tržište na kojem će oni moći ponuditi svoje usluge.  Budući da im je cilj ne samo obrazovati nezaposlene već i djelovati kao podrška zapošljavanju, surađuju s poslodavcima, slušajući što trebaju i oni i što žele nezaposleni, ne bi li i prema tome prilagodili obrazovne programe koji će voditi lakšoj zapošljivosti. 

U okviru projekta Istarska mreža znanja formiraju se zato i tzv. Klubovi za zapošljavanje, prvi je otvoren u Umagu. Oni kao suvremeni model podrške "osnažuju i informiraju sudionike da mogu planirati osobni put i pristup na tržištu rada". Tim aspektom bavi se Institut za razvoj tržišta rada, u kojem je Lana Načinović voditeljica projekta Klubova za zapošljavanje.

"Vrlo je prirodan spoj usavršavanja odraslih i karijernog savjetovanja. Klubove podrške za zapošljavanje i karijerno savjetovanje vidimo kao kvalitetnu metodu usmjerenu osobama u bilo kojoj dobi, koja ih podržava u donošenju odluka o aktivnom traženju posla, obrazovanju i usavršavanju, upravljanju karijerom.  Svaki Klub se sastoji od grupnih i individualnih susreta i obuhvaća gotovo sve što radniku treba za nalaženje posla – predstavljeno iz perspektive radnika i poslodavca.

Prema njihovoj povratnoj informaciji, najkorisniji su im savjeti i informacije vezane uz životopis, molbu za posao i selekcijski intervju. Kao najbitnije elemente grupnog i individualnog rada naglašavaju promijenjenu percepciju funkcioniranja tržišta rada i vlastitih potencijala.  Klubovi su dosad bili najčešće financirani iz Europskog socijalnog fonda i to je i njegova najveća boljka jer još nije osigurano financiranje usluge za nezaposlene. U sklopu projekta još nam predstoji Klub u Puli, najesen", poručuje Lana Načinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close