‘Porezna reforma gasi općine i gradove bez političke odluke’

Autor: Saša Paparella , 14. prosinac 2016. u 22:00
Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika i Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića/Goran Stanzl/PIXSELL

Puno se vremena gubi jer do krajnosti istjerujemo na čistac krive stvari, stalno smo sumnjičavi prema investitorima, rečeno je.

Porezna reforma bila je glavna tema panela održanog pod nazivom Gradovi – prijatelji poduzetništva. "Koprivnica će podnijeti poreznu reformu, ali je pitanje što će biti s drugim gradovima i općinama koje nisu u tako dobrom položaju. Čini mi se da je porezna reforma samo put da se neki od njih sami ugase, bez donošenja ikakve političke odluke", rekao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

"Puno se vremena gubi jer do krajnosti istjerujemo na čistac krive stvari, stalno smo sumnjičavi prema investitorima. Na žalost DUUDI je, iako se trudi, vrlo spor", rekao je Jakšić.Podsjetio je da u ekonomskoj teoriji nije dokazano da će manji porez donijeti veći ekonomski rast, te da je Hrvatska nakon Grčke druga zemlja EU po centralizaciji. "Gradonačelnik nije šerif, štoviše on ima više odgovornosti nego ministar jer skrbi od dječjih vrtića pa naviše. Uz tolike troškove, za razvoj poduzetništva ostaje maksimalno dva do tri posto gradskog proračuna", rekao je Jakšić, te dodao da je za Koprivnicu problem što nema brzu cesti i drugi kolosijek pruge.  

 

Turk

Hrvatska je od 2011. imala ukupno 44 izmjene poreznog zakona.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika rekao je da su lokalnoj samoupravi smanjeni prihodi od poreza na dohodak, "no naučili smo se snalaziti". "Nećemo plakati zato što nam država opet uzima novac, pa kome bi drugom uzimala ako ne najuspješnijima, gradovima koji razvijaju poduzetništvo, jer mi smo generatori razvoja. Investitori vole stabilnu vlast, kontinuitet u upravljanju. Istra ima sreću što građani već 25 godina daju povjerenje istoj vlasti. Naredna, 2017,. bit će prijelazna godina, tak tada ćemo moći raditi analize. U svakom slučaju, u naredne dvije ili tri godine neće biti ništa od decentralizacije", rekao je.

 

Jakšić

Uz tolike troškove, za razvoj poduzetništva ostaje maksimalno dva do tri posto gradskog proračuna.

Na pitanje treba li lokalnoj vlasti dati na upravljanje nekretnine kojima sada upravlja DUUDI, Demetlika kaže: "Nama ne treba vlasništvo, samo neka nam prepuste upravljanje.  Evo Prvomajska u Raši već 20 godina propada…"Labin je, veli, imao 2800 nezaposlenih, a onda su odlučili od Zavoda za zapošljavanje naručiti analizu kako bi investitorima točno mogli reći kakvim kadrom raspolažu. Požalio se i na neusklađenost zemljišnih knjiga, katastra i vlasništva, ali i na atmosferu sumnjičavosti koja je zavladala. "Čim me netko vidi da pijem kavu s nekim investitorom, optužuju me da mu pogodujem", kaže Demetlika.  Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk složio se da "nova porezna reforma puno uzima lokalnoj samoupravi". Podsjetio je da je Hrvatska od 2011. imala ukupno 44 izmjene poreznog zakona, kao i na problem s državnim zemljištem, neefikasnost javnog sustava te na problem javne uprave koja ne može dovoljno dobro platiti i valorizirati rad svojih zaposlenika. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Uopće nije važno o čemu su oficijelno razgovarali gradonačelnici na ovom samitu „ Gradovi – prijatelji poduzetništva“. Važnije je ono o čemu su šutjeli, ono što su sakrivali ili ono o čemu među njima postoji tihi konsenzus!
Koncept IMT- popularno nazvanog „ima li mene tu“! To je ono o čemu su šutjeli a o čemu svakodnevno razmišljaju! U svojoj poslovnoj praksi nisam susreo gradonačelnika koji nije priklonjen konceptu IMT!
Kada bi postojala kod nas ozbiljna industrijska sociologija i bila istraživački usmjerena a za predmet istraživanja uzela upravo temu : Gradonačelnici- prijatelji poduzetništva, mislim da bi došla upravo do otkrića koncepta IMT koji egzistira u glavi i ponašanju svakog gradonačelnika!!!

New Report

Close