Poljoprivreda, prehrambena i drvna industrija kao temelj razvoja

Autor: Darko Bičak , 25. travanj 2017. u 22:00
Atraktivno imanje obitelji Salaj obiđe i do 100 tisuća ljudi/D. Puklavec/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorska županija je značajni proizvođač zdrave hrane te drvnih prerađevina, posebice namještaja.

Poljoprivreda, s jakom ratarsko-stočarskom proizvodnjom, okosnica je bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva. Zbog pogodnoga geografskog položaja i klimatskih uvjeta, Bjelovarsko-bilogorska županija (BBŽ), kojoj je na čelu župan Damir Bajs, ima izrazito povoljne uvjete za razvitak velikoga broja poljoprivrednih kultura, dok uspjeh i broj županijskih pčelara svjedoče o čistome okolišu i zdravoj prirodi.  

Na oraničnim površinama najzastupljenija je proizvodnja žitarica, krmnoga i industrijskog bilja, povrća i voća te sve više i ljekovitoga bilja. Županija broji 3259 isporučitelja mlijeka i vodeća je u Hrvatskoj po njihovome broju, ispred Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije, dok po ukupnim količinama isporučenoga mlijeka zauzima drugo mjesto, odmah iza Osječko-baranjske županije. Kako pojašnjava Mario Ferić, direktor Regionalne razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije, današnja se proizvodnja prehrambenih proizvoda ističe prepoznatljivim asortimanom i kvalitetom kako na domaćemu tako i na vanjskim tržištima. Bogati i raznovrsni asortiman sireva visoke kvalitete, utemeljen na iskustvu i stoljetnoj tradiciji siguran je oslonac mljekarske industrije i unapređivanja govedarstva. 

Industrija namještaja
"Drvna industrija je također jedna od strateških grana gospodarstva Bjelovarsko-bilogorske županije. Razvila se na bogatom i raznovrsnom fondu kvalitetnih šuma, sa značajnim kapacitetima u proizvodnji piljene građe i ploča, proizvodnji šperploča, furnira, iverice, masivnog i pločastog namještaja, parketa, drvne galanterije i drugih proizvoda. Tvrtke drvne industrije županije od 40 do 100 posto proizvodnog programa plasiraju na inozemna tržišta, Engleske, Belgije, Njemačke, Švicarske, Norveške, Francuske, Austrije, Rusije, Slovenije…

Tu je i metaloprerađivačka industrija koja raspolaže značajnim proizvodnim kapacitetima i zauzima važno mjesto u ukupnome gospodarstvu županije, a najvećim dijelom je smještena i djeluje na području gradova Bjelovar i Daruvar.", kaže Ferić. Dodaje da je industrija građevinskoga materijala također značajna grana BBŽ-a, a bazira se na proizvodnji tehničkoga i građevinskog kamena, proizvodnji vapna, opekarskih proizvoda, suhih žbuka, mineralnih veziva i ljepila, proizvodnji toplinski-izolacijskog materijala, sendvič-panela različitih boja i dimenzija namijenjenih brzoj izgradnji industrijskih pogona. U sektoru prometa na Županiji djeluje vodeća tvrtka na nacionalnoj razini za promet putnika u tuzemstvu i inozemstvu s voznim parkom od nekoliko stotina autobusa, Čazmatrans. 

 

6204 tvrtke

trenutno posluje na području Bjelovarsko-bilogorske županije po podacima Bisnodea

Veliki planovi
Šumarstvo je također važna gospodarska grana Županije zasnovana na bogatom i raznovrsnom fondu kvalitetnih šuma s visokom zastupljenošću hrasta i bukve. Šumskim površinama prekriveno je 95.973 ha, odnosno 36,2 posto županijske površine. Gospodarstvo BBŽ-a u razdoblju od 2008. do 2013. u vrijeme gospodarske krize bilo je teško pogođeno. "Od 2009. do 2013. godine u gospodarstvu županije broj zaposlenih smanjivao se na godišnjoj razini za 800 radnih mjesta. 2014. trend se preokrenuo, a u 2015. godini imamo nastavak trenda prema godišnjim financijskim izvještajima u porastu zapošljavanja za 3,1%, tako da je u gospodarstvu županije zaposleno 14.073 osobe", ističe Ferić.  

Neki od značajnijih projekata koji su planirani za naredno razdoblje, u Bjelovaru ističu  izgradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, projekt vodoopskrbe BBŽ,  javno-privatno partnersko za izgradnju škola "BBŽ-škole", Izgradnja brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica te izgradnja pruge Gradec – Sv. Ivan Žabno. Prema podacima konzultantske kuće Bisnode, u Bjelovarsko-mambilogorskoj županiji trenutno posluje 6204 poslovnih subjekata. Tijekom 2016. godine bilo ih je osnovano 459, dok je istovremeno bilo ugašeno 732 subjekata. Također, od početka 2016. u županiji u postupak stečaja ušlo je 158 subjekata. U fazi predstečaja trenutno je 596 subjekata. Najveća tvrtka, kako po broju zaposlenih, tako i po prihodu, je tvornica i trgovina namještajem Prima Commerce s 574 radnika i 351 milijun kuna prihoda.

Iza njih je Koestlin s 356 zaposlenih i 187 milijuna kuna prihoda. Na 3. mjestu je Zdenka sa 172 radnika i 152 milijuna prihoda. Na 4. mjestu po broju radnika, ali na 2. po prihodu, je tvornica iverice i sličnih proizvoda Kronospan sa 135 djelatnika i uprihođenih 210 milijuna kuna. Top5 zatvara tvornica malih traktora Hittner sa 100 radnika i 47 milijuna kuna prihoda.  Kako pojašnjava Branimir Kovačić, viši financijski analitičar Bisnodea, među svim poslovnim subjektima u ovoj županiji, ukupno ih je 1782 ili 28,7% predalo godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2015. godinu. Oni su u 2015.  kumulativno ostvarili 6,3 milijardi kuna prihoda, a kumulativna neto dobit iznosila je 99,6 milijuna kuna. Ta poduzeća ukupno su zapošljavala u 2015. godini 13.573 osobe.

Snažan turistički rast

Prije dvije godine oborili rekord
Bjelovarsko-bilogorska županija zadnjih godina bilježi veliki rast turizma, 2015. je upravo ova županija bila rekorder po rastu turističkog prometa koji je bio veći i za 100 posto. Božićna priča obitelji Salaj, Sajam u Gudovcu, Vinodar i Terezijana su samo od nekih manifestacija koje u bjelovarski kraj privlače stotine tisuća ljudi na jednodnevne ili duže ture. Tu treba svako spomenuti i Daruvarske toplice koje su prvak lječilišnog turizma u ovom dijelu Hrvatske. Manifestacija Terezijana satirički "ispravlja" povijesnu nepravdu i činjenicu da carica Marija Terezija nikad nije posjetila Bjelovar.

Komentirajte prvi

New Report

Close