Poduzimaju sve da ruralni prostor bude gostima još privlačniji

Autor: Marta Duić , 20. prosinac 2018. u 21:59
Andrija Polić iz Stella Croatice i Franjo Toljanić, vinotel Gospoja Vrbnik /Robert Anić/PIXSELL

Nagrade Suncokret ruralnog turizma ove godine brojnije zbog više prijavljenih kvalitetnih projekata.

U zagrebačkom hotelu Esplanade šesti su put dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma.  Kako kaže Dijana Katica, inicijatorica projekta i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova Selo, u svom dugogodišnjem radu na terenu vidjeli su kako je velik broj uspješnih projekata upravo na selu. Dodijeljeno je 18 posebnih priznanja, 11 brončanih priznanja, osam srebrnih, devet zlatnih te dvije šampionske nagrade. 

Treba nam sezona svih 365 dana
"Imamo sedam kategorija, a uveli smo nove nagrade Šampioni hrvatskog ruralnog turizma. Hrvatska Vlada i Sabor moraju napraviti što više mogu za razvoj ruralnih prostora, ti ljudi zaslužuju više, oni zaslužuju potporu koja nije samo deklarativna već kroz različite državne mjere. Ove godine je prijavljenih bilo oko 150 iz 18 županija i to je rekordan broj prijava", pohvalila se Katica.  Eduard Kušen, predsjednik žirija, kaže da je ove godine kandidata bilo toliko da su nagradu morali proširiti, a ruralni turizam pokazuje sve što se nudi na određenom području, od hrane, usluge pa do običaja i domaćina.

"Oni oplemenjuju ne samo ruralni prostor i sredine, nego i cijelu Hrvatsku. Iza nas je uspješna turistička sezona sa sjajnim rezultatima s obzirom na činjenicu da su se probudila i susjedna tržišta i mediteranske zemlje. Podinvestiranost u hotelski smještaj, deficit radne snage, prevelika sezonalnost, sve je to pokazalo kako nam treba produžetak turističke sezone na 365 dana. Moderni turisti žele autentični doživljaj, alternativu masovnom turizmu, žele upoznati tradiciju stanovništva koje živi tu i u tome vidimo šansu ruralnog i kontinentalnog turizma.

On danas ima udio od 2 do 4 posto i želimo da ti udjeli postanu dvoznamenkasti. Nadamo se da će zakoni koji ističu vrijednost destinacijskog turizma biti alat u razvoju ruralnog turizma. Apeliram na njih da pojednostave pravila, čak su i u EU na koju se pozivamo ona jednostavnija", poručuje Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo.

Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, ističe kako Vlada podržava projekte poput ovog koji promoviraju hrvatski ruralni turizam i kraj, jer ruralni prostor čini čak 92 posto teritorija Hrvatske. Kako tvrdi, u ovakvim projektima se vidi suradnja svih dionika, od udruga i zadruga do lokalnih jedinica i resornih ministarstava. 

Tko su šampioni
U kategoriji Ruralno turistički projekti zlato je dobilo Umijeće izrade Sunčane čipke i udruga Sikirevački motivi,  a u kategoriji Vinski turizam Vinarija Kozlović. U kategoriji Hrvatski otočni proizvod zlato je osvojila manifestacija Svjetsko prvenstvo u branju maslina iz Postira na otoku Braču, a u kategoriji Ruralno turističke manifestacije manifestacija Kod Konjarskih vatri. 

Kategorijom Tradicijsko ruralna gastronomija dominirali su seosko domaćinstvo Musladin i konoba Kali, najboljim poduzetnicima u ruralnom turizmu Kuća u prirodi – Eko centar Zlatna greda te kategorijom Turistička seljačka gospodarstva OPG Tri mudraca i Orlov put. Zlatni suncokreti pripali su Stelli Croatica za Kategorija poduzetnici u turizmu i Vinotel Gospoja za kategoriju vinski turizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close