Poduzetnicima pružaju specijalizaciju iz EU fondova

Autor: Sergej Novosel Vučković , 14. veljača 2019. u 22:00
Pročelnik Odjela za ekonomiju na Sjeveru Ante Rončević

Na Sveučilištu Sjever u Varaždinu novi poslijediplomski studij.

Uvid u ekonomsku zbilju kroz njeno multidisciplinarno izučavanje i stjecanje vještina potrebnih za razvoj moderne, na znanju utemeljene ekonomije, dobit će polaznici novoga studija na Sveučilištu Sjever u Varaždinu. Riječ je o sveučilišnom poslijediplomskom specijalističkom studiju 'Poduzetništvo i EU fondovi', inače već 26. studijskom programu na ovom najmlađem javnom hrvatskom sveučilištu s više od 3500 studenata. 

Upisi su upravo u tijeku i uskoro će ovaj studij u trajanju od dva semestra, odnosno jedne godine, početi pohađati prva generacija studenata. "Očekujemo dvadesetak kandidata, jednu za rad vrlo ugodnu grupu u kojoj će se nastavnici moći u potpunosti posvetiti studentima", kaže pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever, izv. prof.dr.sc. Ante Rončević. U opisu ovoga programa stoji da je naglasak na učenju poduzetničkih vještina primjenjivih u svim segmentima gospodarstva.

Jačanje kapaciteta i konkurentnosti
"Na studiju 'Poduzetništvo i EU fondovi' omogućava se i razvoj poduzetničkog kapaciteta na razini pojedinca, proaktivnog odnosa prema promjenama, kreativno i inovativno ponašanje u identifikaciji problema i traženju rješenja, a time doprinose i jačanju institucionalnog poduzetničkog kapaciteta i konkurentnosti", informira se polaznike o ciljevima specijalističkog poslijediplomskog studija.

Oni, prema riječima pročelnika Rončevića, dolaze iz županija sa sjevera Hrvatske i Zagreba, a da će im ponuđeno zasigurno biti kvalitetna podloga za njihov rad govori i struktura polaznika. "Riječ je o polaznicima koji su, u većem dijelu, zaposleni i čiji poslodavci, a i oni sami očekuju da će tijekom školovanja unaprijediti vlastite kompetencije u planiranju i realizaciji poduzetničkih planova financiranih iz različitih izvora, a posebno iz EU fondova.  Osim kroz predavanja i seminarsku nastavu polaznici će stjecati nove kompetencije i kroz različite radionice, panel rasprave, gostovanja eminentnih poduzetnika čija će iskustva slušati i s kojima će moći ostvariti direktan kontakt te od njih, također, učiti", upoznaje nas sa značajkama studija Rončević.

Studij su, napominje, osmislili i pokrenuli stručnjaci Sveučilišta u suradnji s HGK, čiji eksperti imaju velika iskustva i bogata znanja u nadmetanju za EU i druge fondove i izvore financiranja poduzetništva u privatnom i javnom sektoru. Predavači će biti i ugledni profesori iz Hrvatske. "Planirani su i gostujući predavači, bilo profesori bilo poduzetnici iz zemlje i inozemstva, koji imaju poduzetničkog iskustva, posebno u pribavljanju financija iz europskih socijalnih i drugih fondova", kaže Rončević. Dodaje i da će stjecanjem diplome sveučilišnoga specijalista polaznicima biti otvorene mogućnosti da nova znanja testiraju u pripremi i pisanju projekata, te njihovom ostvarenju, kontroli i reviziji i da shodno tome napreduju.

Tržište u usponu
"Neki od njih će vjerojatno završiti kao samostalni konzultanti za EU fondove, jer je to tržište u usponu i za njihovim će kvalifikacijama i znanjima biti sve više potrebe", uvjeren je profesor sa Sjevera.

Ovaj novi varaždinski studij nije, upozorit će, prvi koji na domaćim sveučilištima pruža poduzetnička znanja vezana uz 'povlačenje' EU fondova, no ima specifičnost. "S obzirom na sve veće mogućnosti financiranja i otvorene natječaje koje ostvarujemo kao punopravna država članica Europske unije, na našem studiju poseban naglasak stavljamo upravo na EU fondove i projektne zadatke. Dodatno, naš studij specijalistička znanja kroz ovaj studij konačno čini dostupnima i na sjeveru Hrvatske, a od sličnih studija razlikuje nas i praktičan, projektni pristup nastavi i studentskim obavezama", zaključuje pročelnik izv. prof.dr.sc.  Ante Rončević.

Komentirajte prvi

New Report

Close