Poduzetnicima bespovratno dodijelili dvije milijarde kuna

Autor: Darko Bičak , 06. kolovoz 2019. u 22:00
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat /Josip Regović/PIXSELL

Riječ je o ukupno 29 poziva koji su objavljeni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta isplatilo je ukupno dvije milijarde kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima koji su dodijeljeni temeljem izvršenih i plaćenih aktivnosti po projektima prema svim pozivima koje je Ministarstvo objavilo u posljednje četiri godine. 

Unapređenje poslovanja
Kako su objavili iz ovog ministarstva, kojem je na čelu ministar Darko Horvat, riječ je o ukupno 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga koji su objavljeni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. za Prioritetne osi "Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija" i "Poslovnu konkurentnost".

Ukupno je potpisano 2828 ugovora s iznosom bespovratne potpore od 3,8 milijardi kuna, od čega najviše po pozivima za nabavku informatičke i komunikacijske opreme (ICT), Kompetentnost i razvoj, WWW vaučeri, Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, Internacionalizacija poslovanja MSP-ova te E-impuls. U Ministarstvu ističu da su dodijeljene potpore generirale 8,2 milijardi kuna investicija, a uz unapređenje poslovanja poduzetnika, poduprtim projektima bi se trebalo otvoriti ili sačuvati više od 9000 radnih mjesta.

Kada se gleda utjecaj ovih poticaja na zaposlenost, onda je vidljivo da će oni najviše učinka imati po pozivima Kompetentnost i razvoj (2741), E-impuls (2836), ICT (1524), Infrastruktura i oprema (617), Turizam (362) i Inovacije (321).  

Poduzetničko okruženje
"Analiza pokazuje kako na mjesečnoj razini poduzetnike podupiremo s gotovo 75 milijuna kuna isplata kojima se pokrivaju ostvarene investicije kroz nabavu radova, dobara ili usluga. Ove brojke objavljenih poziva, ugovorenih projekata, planiranog broja novozaposlenih osoba jasan su pokazatelj kako ova Vlada i ovo ministarstvo kontinuirano stvaraju poticajno poduzetničko okruženje i olakšavaju svakodnevno poslovanje poduzetnicima u Hrvatskoj", istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Upravo prošlog tjedna je ministar Horvat potpisao ugovore o dodjeli 25 mil. bespovratnih kuna za 20 projekata čiji ukupni investicijski potencijal je gotovo 70 mil. kuna. Najznačajniji projekt je Bajkmont SSI koji je dobio 14,6 mil. kuna za svoju investiciju od ukupno 53,3 mil. kuna.  

Komentirajte prvi

New Report

Close