‘Tailor made’: Po obliku i sadržaju program je jedinstven u Hrvatskoj

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. studeni 2020. u 14:30
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždinski program edukacije, oblikom i sadržajem jedinstven u Hrvatskoj, u novoj generaciji paketom usluga svladava i aktualne Covid izazove

Potaknuti na nove inicijative, ideje, upoznati ih sa znanjima i vještinama, dati im paket alata za primjenu u poslovanju i posljednje, ali ne najmanje bitno – umrežiti polaznike međusobno, stvarati i poticati nove poslovne suradnje i uključivati ih s vremenom kao predavače, jer ipak su svi naši predavači isključivo – poduzetnici. Ciljevi su to Akademije poduzetništva, edukativnog programa u organizaciji i provedbi Pučkog otvorenog učilišta (POU) Varaždin, kako nam ih predstavlja njegova ravnateljica Lana Velimirović Vukalović.

Cilj je transformirati poslovanje

Po obliku i sadržaju program je jedinstven u Hrvatskoj.

“Htjela sam u Varaždinu pokrenuti nešto čega nema, a čime bismo bili i komplementarni ostalim programima na tržištu. Da, u pravu ste, ovo je jedinstveni program koji nudi paket znanja za poduzetnike iz raznih ciljnih skupina: od početnika do iskusnih poduzetnika. Program se svake godine mijenja, zato i inzistiramo na neformalnom obliku izvođenja kako bismo mogli biti što fleksibilniji i osigurati tzv. tailor made predavanja po svakom modulu”, kaže nam Velimirović Vukalović.

Akademija je upravo započela s trećom generacijom polaznika (danas je drugo predavanje), koji će kroz 160 sati u 11 modula, dvaput tjedno idućih pola godine, prolaziti sve što poduzetniku treba, od osnova ekonomije i poduzetništva, učenja o poslovnom modelu, razvoju poduzetničkog pothvata, financijama i računovodstvu, preko vještina poslovnog komuniciranja, marketinga i prodaje, do upravljanja ljudskim resursima, izvorima financiranja i upravljanja projektima, te politike zaštite osobnih podataka i najzad internacionalizacije poslovanja.

Polaznici, njih 11, odabrani su putem javnog poziva, i mahom su poduzetnici, početnici ili nešto iskusniji. I predavači su poduzetnici, uglavnom lokalni, koji polaznicima prenose svoja iskustva i potiču ih da ostanu ??doma’ u Varaždinu gdje se može uspjeti.

Akademiju su ove godine krenuli pripremati prije pandemije i nisu odustali ni u lockdownu, zahvaljujući i upornosti same ravnateljice, kojoj je, kaže, kao i njenim vanjskim suradnicima, cilj i smisao da se pomogne lokalnim poduzetnicima. “Oni su jedan od bitnih stupova našeg društva i lokalne zajednice, a većina naših polaznika napravila je i značajan iskorak u poslovanju, ostali su u Varaždinu i uspješno posluju”, ističe čelnica Ustanove.

160 sati

programa kroz 11 modula tijekom 6 mjeseci prolaze polaznici

Ove ‘nenormalne’ godine imali su tijekom lockdowna i webinare, te posebne edukacije o zdravstvenim i turističkim temama, planiraju uvoditi i nove pa i osvrtati se na aktualnu krizu tijekom predavanja.

“No, poduzetnici moraju znati da kada prestane ova kriza, nastupit će neka nova. Ova predavanja dat će im alate da se znaju prilagođavati. Bila sam impresionirana nekima koji su na vrijeme prepoznali da će Covid-19 narušiti njihovo poslovanje i nisu čekali, već su se odmah prilagodili i napravili nove poslovne planove. Ovaj kurikulum i naši predavači odvest će ih korak dalje – cilj je transformirati poslovanje na inovativne načine”, objašnjava Velimirović Vukalović. Osvrćući se na protekla izdanja, reći će da su mnogi polaznici napravili korake za koje prije nisu ni znali.

“Neki su htjeli ugasiti svoje tvrtke ili obrte, ali smo ih ‘prosvijetlili’ o pogreškama i danas su uspješni i održivi na tržištu, a planiraju i zapošljavanja”, zadovoljno će ustvrditi.

‘I sami smo na tržištu’

Akademija se odvija uživo, a POU za svaki slučaj razrađen i plan B i C za prelazak na online model. No, ravnateljica s pravom upozorava: “Akademija za poduzetništvo nije zamišljena da bude online, jer mora biti praktična, sadrži vježbe, grupni rad i sl. Ako će biti nužno zatvaranje nastave uživo, imamo ideje kako se organizirati online. No, ja kao profesor po struci i predavač garantiram da ništa ne može nadoknaditi nastavu uživo i da je razlika u kvaliteti online i nastave uživo ogromna. Ne želimo polaznicima ostaviti rupe u znanju. Želimo da s nama rastu, razvijaju se i budu održivi poduzetnici. Idemo tjedan po tjedan i tako donosimo odluke. Prilagođavamo se situaciji i inoviramo”.

Inače, pojedine edukacije Akademije, ponajprije osnovni program Basic su besplatne, Grad Varaždin ih financira, no pojedine su tržišne i plaćaju se.

“Ne može i ne smije sve biti besplatno, jer i naši predavači su poduzetnici i mi to znanje moramo platiti. Drugim riječima, i POU Varaždin i Akademija za poduzetništvo potiče poduzetništvo među vlastitim vanjskim suradnicima, a i sami smo na tržištu pa gajimo poduzetnički mindset”, poručuje ravnateljica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović. I na kraju zaključuje: Bitno je samo da polaznici imaju poduzetnički duh, motivaciju za učenje i viziju vlastitog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close