Po njegov proizvod dolaze i Talijani, sada je predstavio svoje nove adute

Autor: Marta Duić , 05. travanj 2022. u 09:31
Foto: Nikola Zoko

Istarska vinarija radi i posebno maslinovo ulje, a bacili su se i u proizvodnju certificiranih kvasaca od terana

Prošlog tjedna je u  zagrebačkom Vinskom Klubu održano predstavljanje OH wines iz Vižinade. Iako se uz vinski svijet često vežu pojmovi poput obiteljski biznis i tradicija, OH Wines vinarija ima posve drugu priču, od pristupa, načina proizvodnje, etikete pa do samog naziva.

Glavna vanjska tržišta su im Njemačka i Austrija, a Oh Wines vinogradi prostiru se sveukupno na 5 hektara, gdje se uzgaja malvazija, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon te od ove godine još i muškat žuti, a od tih sorti stvara 10 etiketa. I sam vinar, Saša Bernobić kaže da je njegova vizija kontinuirano nadograditi blagodati prirode, stvarati svježa i pitka vina, istodobno stvarajući vina koja će uvijek pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije.

Prvi kvasci

Kada su Saša Bernobić i njegov kolega biotehnolog Andriy Kuryk iz Njemačke, zaposlenik tvrtke Eaton Technologies Gmbh, krenuli u istraživanje 2016. godine kako bi stvorili nešto novo u području biotehnologije, odnosno mikrobiologije vina nisu ni slutili kakvo će postignuće postići.

Došli su na ideju o stvaranju prvog certificiranog kvasca iz Istre. Kako je Andriy Kuryk već imao podosta iskustva s tim, te je selekciju prvog hrvatskog certificiranog kvasca već odradio u Dalmaciji na sorti pošip, Saši je sinula ideja istu stvar napraviti upravo na području Istre. Kako objašnjava Bernobić, odlučili su se svoj pothvat napraviti na sorti teran, budući da bi se tako najbolje brendirala priča o jednom istarskom vinu. Uz to, kasnije se taj kvasac, proizveden na Teranu, može koristiti i na drugim sortama u svijetu, a Istra će svijetu pokazati kako može dati nešto jedinstveno u pogledu genetskog materijala.

Kako kaže, kreiranje certificiranog kvasca nije nimalo lak posao, a prvi i osnovni preduvjet je tzv. ′čista podloga′, odnosno vinograd koji mora biti izoliran. Kako bi se dobile najbolje stanice autohtonog kvasca odnosno izolata, vinograd ne smije biti prskan ničim minimalno dvije godine. To je ujedno bio i najteži izazov jer je trebalo pomno odabrati tri lokacije vinograda terana s kojih će se uzeti tehnološki savršena sirovina.

Kako bi se izbjegli grozdovi koji su bili inficirani patogenima vršila se ′selekcija grozdova′, a nakon branja s izoliranih lokacija  bi se grožđani sok-mošt smrznuo u suhom ledu na -70°C i avionom transportirao na sveučilište Geisenheim. Nakon selekcije najboljih stanica kvasaca iz mošta, mikroskopski se izolirao,  u posebom stroju osušio u vakumirao.

“Završetkom selekcije iz cijele količine mošta dobilo se samo 120g kvasca koji se također osušio i vakumirao, te poslao nazad u Istru. No izazovima se ni tad nije nazirao kraj, trebalo je pažljivo vinificirati dobivenih 120g kvasca kako bi kreirali njegov maksimum, a za taj zadatak sam odabrao svoju najbolju poziciju terana”, prisjeća se Bernobić i napominje kako je imao sreće jer se radilo o 2018. berbi za koju vrijedi da je jedna od najboljih berbi ikad u istarskoj povijesti.

Foto: Nikola Zoko

Pozitivna stvar je da se prilikom selekcije odnosno certificiranja kvasaca, osim upotrebe u njegovom prirodnom okruženju kvasac komercijalno pojavljuje na tržištu i da je dostupan cijelom svijetu.

“Tako je u berbi 2020. prvih 20kg certificiranog kvasca od Terana otišlo u ruke talijanskim vinarima gdje je odrađena vinifikacija u Toscani na njihovim najboljim crnim vinima. Oduševljeni rezultatima koje su dobili, Talijani su već za sljedeću berbu naručili dodatne količine kvasca”, kaže Bernobić.

Ima i maslinovo ulje

Uz vinograde, ponosno uzgaja autohtone sorte maslina koje daruju izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Sveukupno ima oko 400 stabala maslina i ove godine planira zasaditi još 120 stabala, tako da će zatvoriti proizvodni ciklus s 520 stabala maslina što je nešto malo manje od 2 ha maslinika. Od sortimenta imaju sorte leccino, pendolino i istarsku bjelicu.

U berbi 2020. godine na tržište su pustili prvo hrvatsko brendirano maslinovo ulje proizvedeno tehnikom otkoštavanja. Radi se o procesu tehnološke prerade, naziva denocciolato, u kojem se maslini odstranjuje koštica kako bi se postigla viša nutritivna vrijednost i puniji okus ulja. Godišnje proizvede 20 do 30 butelja, te je zato i ova selekcija namijenjena kuharima Michelin restorana.

Na predstavljanju zagrebačka je publika kušala pet vina- Malvaziju 2021, zatim Oh yeah kupažu malvazije i chardonnaya i rose Oh my darling te pjenušac i teran. I to ne bilo kakav teran, već teran rađen s s kvascem Terra Rossa, prvim hrvatskim certificiranim kvasacem dobivenim selekcijom na teranu od strane njemačkih biotehnologa. U pitanju je vino koje se dobiva od kasne berbe s najboljih položaja te odležava u francuskom hrastu 18 mjeseci.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close