Platforma Printee u sedam mjeseci došla do brojke od 270.000 posjeta

Autor: Ivan Tominac , 28. svibanj 2021. u 07:31
Studenti Zdeslav Markoč i Ivan Krajinović idejni su začetnici platforme Printee/Mislav Mesek

Poslovni model baziran je na just-in-time modelu proizvodnje te povezuje proizvođače i kupce.

Usluge na zahtjev postale su dijelom naše svakodnevice, a njihovom glavnom odlikom mogla bi se definirati praktičnost i dostupnost u vrijeme kada baš mi to želimo.

Iz ideje o uslugama na zahtjev nastala je i platforma Printee koja okuplja više internet trgovaca koji nude jedinstvene proizvode. Svaki trgovac na njihovoj platformi koristi unikatni link te prodaje preko vlastite internet trgovine.

Na ovaj način omogućili su prodavačima da, bez pokretanja i investiranja u vlastitu trgovinu, imaju mjesto na kojem njihovi pratitelji, fanovi i kupci mogu pronaći njihove proizvode.

S druge strane, približili su se i običnom kupcu, pa tako Printeejev online dizajnerski program Uneekat omogućuje svakoj osobi printanje željenog dizajna, fotografije ili neke treće zamisli.

O ovom drugačijem konceptu razgovarali smo s Ivanom Krajinovićem, jednim od idejnih začetnika i suosnivačem ove platforme.

Poznata imena

‘’To je mjesto povezivanja svih onih koji prodaju svoj unikatni “merch” i onih koji žele kupiti te proizvode, odnosno svih ljudi koji žele kupiti proizvod svog najdražeg autora, influencera ili dizajnera. Printeejev poslovni model baziran je na just-in-time modelu proizvodnje — u našem slučaju to je tisak na razne proizvode (majice, platnene vrećice i slično) u onom trenutku kada kupac naruči proizvod’’, rekao je Ivan Krajinović.

Print na zahtjev u svijetu se razvija već 5 godina, a u Hrvatskoj se o njemu govori od 2020. Iako je sve još posve novo, to nije uplašilo dvojicu studenata Ivana Krajinovića i Zdeslava Markoča da svoju ideju pretoče u djelo.

U lipnju 2020. osigurali su investiciju od 50.000 eura od Fil Rouge Capitala, a njihovu ideju podržala je i Katarina Guja, koja je danas i direktorica ovog mladog hrvatskog startupa.

U međuvremenu su im se pridružile i Anja Milković, koja se bavi marketingom, te grafičarka Renata Tremski. Danas ih je ukupno 5, sasvim dovoljno da bi se ideja nastavila kotrljati. ‘

’Naša priča krenula se pisati kada smo se kolega Zdeslav i ja upoznali u studentskoj udruzi Ekonomska klinika. Krenuli smo skupa raditi na projektima promicanja poduzetništva i financijske pismenosti, a ubrzo se i kandidirali za rukovodeće pozicije u organizaciji. Jednostavno smo si “kliknuli” i shvatili da možemo računati jedan na drugog u životu, a i poduzetništvu.

Priča o Printeeju ne bi bila potpuna bez naše suosnivačice Katarine koja svojim stručnim znanjem, mentorstvom i radom pomaže da Printee uspije. Katarinu smo upoznali prilikom volontiranja na LEAP Summitu gdje je Katarina voditeljica agende i financija’’, dodao je Krajinović.

Kako saznajemo u razgovoru, obojicu idejnih začetnika ‘’progonila’’ je ideja da u životu naprave nešto svoje i ostave nasljeđe koje će stvarati dodanu vrijednost. Nikada nije bilo pitanje toga hoće li ući u poduzetništvo, već samo trenutka kada će se odvažiti na taj korak. Na kraju i jesu, a u tome im je, dodaju, najviše pomoglo volontiranje. Velika prednost ovog startupa je Printee zajednica.

Printee okuplja nekoliko desetaka poznatih hrvatskih, a i stranih imena koja privlače vlastitu publiku na njihovu platformu, a među njima ističu i neke poduzetnik poput Jan de Jonga, pisce poput Brune Šimleše te mnoga druga imena.

Rade i dizajn

Kako bi došli do publike i potencijalnih kupaca, koriste sve društvene mreže koje su uobičajene u Hrvatskoj, a trude se promovirati i kroz sudjelovanje na projektima, panelima i slično. S obzirom na to da je sama platforma lansirana prije svega 7 mjeseci, 270.000 posjeta njihovoj stranici znači da znaju što rade.

‘’Naš kreateevac može postati svatko tko želi pokrenuti vlastito poslovanje u ovom obliku, tj. pokrenuti prodaju vlastitih proizvoda na našoj stranici. Proces je vrlo jednostavan i bezbolan za sve koji žele prodavati, a na kraju krajeva nije bitno ni da imate iskustva u dizajnu, pošto naša Renata može sve ideje pretvoriti u djelo.

Također, bitno za naglasiti je da je proces besplatan te ne naplaćujemo nikakve naknade za pristup i slično. Priliku dajemo svima koji su spremni investirati u sebe, a na kraju krajeva, koliko vi investirate u sebe, toliko i zarađujete.

Printee se brine za sve, od prvog kontakta, izrade dizajna, postavljanja trgovine, IT i korisničke podrške pa sve do finalnog kontakta s kupcima i dostave’’, zaključio je suosnivač platforme Printee Ivan Krajinović.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
ZLATNI PARTNER
PARTNER
PARTNER
partner
PARTNER
partner
partner

New Report

Close