Pivovara Daruvar ima svoje adute za segment craft piva

Autor: Darko Bičak , 18. travanj 2017. u 07:52
Krešo Marić u pogonu za proizvodnju piva u Daruvaru, uz koju je njegova obitelj vezana već generacijama/Damir Špehar/PIXELL

Majstor pivar daruvarske pivovare slavi 50. rođendan i 25 godina rada u pivovari povodom čega je napravio novo premium IPA pivo.

Iako je tek šesta po veličini u Hrvatskoj, Pivovara Daruvar svakako ima mjesto u srcima pivoljubaca sa svojim brendom Staročeško kao jedna od najstarijih pivovara na ovim prostorima, s tradicijom koja je započela 1840.

Svoje "zlatne godine" pivovara je imala 1990-ih kad je zbog raspada bivše države i rata došlo do nestašice piva na hrvatskom tržištu te je pivovara iz Daruvara podigla svoju proizvodnju na 250.000 hektolitara.  No, kasnija konsolidacija tržišta i dolazak globalnih igrača promijenili su njezin položaj te je 2008. Daruvarska pivovara završila u stečaju. Nakon toga je promijenjeno ime u Pivovaru Daruvar te se pivovara, uz lager, više okrenula craft pivu sa sadašnjom proizvodnjom od 40 tisuća hektolitara. 

Klasična manufaktura
Kako pojašnjava Krešo Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar, čija obitelj je sigurno u protekle tri generacije, a vjerojatno od samog početka pivarstva u Daruvaru, vezana uz Pivovaru, oni imaju fleksibilnu poziciju jer, kaže, niti su velika industrijska pivovara, a niti su mali craft proizvođač. Marić ove godine obilježava 50 godina života te 25 godina rada u daruvarskoj pivovari, a što je bio povod da na tržište izbace novo premium pivo.

"Od 2014. imamo u ponudi craft pivo 5th Element. Poznato je da se pivo sastoji od četiri sastojka: voda, slad, kvasac i hmelj, a peti element je ono nešto – ljubav, tradicija i pivar koji to radi. Zbog toga smo i nazvali ovaj brend 5th Element u kojem prevladava gorčina i aroma. Radi se o prvom nefiltriranom i nepasteriziranom American Blonde Aleu (ABA) osmišljenom i proizvedenom klasičnim manufakturnim načinom. Prvo je to pivo tipa ale skuhano u jednoj industrijskoj pivovari u Hrvatskoj što je posve neobično. Jasno mi je da će našu pivovaru javnost teško doživjeti kao klasični craft, ali želja nam je da prosječnom potrošaču svijetlog lager piva približimo craft pivo, a što zbog naše tehnologije i distribucije možemo po razumnoj cijeni ", kaže Marić. Drugog tjedna će se na tržištu naći njihovo četvrto pivo iz serije 5th Element, a koje će svojim karakteristikama imati obilježje ovog majstora. 

Unio sebe
"Kako slavim 50. rođendan i 25. obljetnicu pivarskog majstorstva, sve je u ovom specifičnom Indian Pale Ale (IPA) pivu u brojkama ovih obljetnica 25, 50, 7,5. Tako pivo ima 7,5 posto alkohola, boja joj je na skali 7,5, a ciljana gorčina 75 IBU-a. To je definitivno pivo s potpisom u koje sam potpuno unio sebe", ističe daruvarski majstor pivar koji je karijeru započeo kao biotehnolog u zagrebačkoj Plivi početkom 90-ih, ali se ubrzo vratio u rodni Daruvar.

Dodaje da je titula "majstor pivar" vezana isključivo uz male pivovare jer je teško očekivati da tehnolozi u velikoj pivovari mogu dati svoj osobni obol industrijskoj standardiziranoj proizvodnji.  Iako smatra da sve velike pivovare u Hrvatskoj imaju kvalitetno pivo, uz ograničenja industrijske proizvodnje i standardiziranog lagera, ljuti ga aktualna marketinška kampanja jednoga velikog igrača koji ismijava pivarske stručnjake i majstore pivare svodeći ih na, kako kaže, pajace i kavanska naklapanja.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Po mom skromnom mišljenju, najbolje domaće pivo, naročito ono crveno. Miljama daleko od konfekcijskog bućkuriša naših navećih pivovara. Po našem starom lošem običaju, problem je distribucija! Naći ga u hrvatskim trgovinama ravno je lutriji. Uključujući i najveći, 100% domaći (posrnuli) maloprodajni lanac. Kupujmo hrvatsko i domaće…mo’š mislit’!

Bolje imati 2000 ovakvih nego megalomanske konglomerate i commie kombinate tipa Agrokor

Čestitam i puno sreće! Piva izvrsna!

New Report

Close