Pelete smo prepoznali prvi, danas izvozimo na najzahtjevnija tržišta

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 02. studeni 2015. u 22:00
Kristian Krpan, direktor MCZ-ove tvornice u Labinu/ Duško Marušić/PIXSELL

U novom pogonu zaposlit ćemo 30-ak radnika. Glavna tržišta su Francuska i Italija, a prisutni smo u 40 zemalja.

Talijanska grupa MCZ prošloga je tjedna u labinskoj industrijskoj zoni Vinež otvorila novu halu za proizvodnju kotlova i peći na pelete.

Osvježio je to lokalno gospodarstvo te stvorilo mogućnost zapošljavanja 70 ljudi raznih proizvodnih struka. MCZ će tražiti zavarivače i operatere CNC savijačica lima, najavljuje direktor tvornice u Labinu Kristian Krpan. Labin će, objašnjava, predstavljati oko 15% ukupne proizvodnje grupe MCZ, a izvozit će na najzahtjevnija tržišta. 

Koliko je novca uloženo pokretanje labinskog pogona?
U pogon u Labinu dosad je uloženo više od 4,5 milijuna eura, a do sredine 2016. godine biti će uloženo još milijun eura. Proizvodni pogon opremljen je najmodernijom tehnologijom za savijanje, zavarivanje i lakiranje lima, te sastavljanje peći, a izgrađena je i nova proizvodna hala otvaranjem koje se zaokružuje proces proizvodnje peći. U postojećem proizvodnom pogonu  danas radi 30-ak radnika, i to na lakiranju i montaži proizvoda, a u novoizgrađenom dijelu planirano je zapošljavanje još toliko radnika, koji će raditi na savijanju i zavarivanju limova. U labinskom pogonu godišnje se proizvede 10.000 peći na pelete koje griju domove u više od 30 zemalja svijeta.

 

4,5milijuna

eura dosad je uloženo u pogon u Labinu

Kakva je poduzetnička klima u Labinu? 
Grupa MCZ surađuje s tvrtkama na području Labinštine desetak godina. Iskustva su nam bila vrlo pozitivna, zato smo se odlučili na gradnju vlastitog pogona, prvog takve vrste izvan Italije. Kvalificirana radna snaga, blizina Italije i kulturološka bliskost bili su među glavnim razlozima za pokretanje proizvodnje u Labinu. Lokalna zajednica bila je vrlo susretljiva prilikom realizacije našeg pothvata.

Kojim inovacijama MCZ osigurava poziciju na tržištu? Prisutni ste u 40 zemalja diljem svijeta, koje je tržište najzahvalnije?
MCZ je usmjeren na tehnološke inovacije još od 90-ih, kada je bio među prvim tvrtkama koje su uvele pelete kao gorivo. Danas je ponuda Grupe MCZ sveobuhvatna te može zadovoljiti gotovo sve zahtjeve tržišta. Naša glavna tržišta su u Europi (Francuska, Italija) iako smo prisutni u više od 40 zemalja. 

Uspijeva li MCZ valjano odgovoriti izazovima povećanja energetske efikasnosti? Koja je prednost peleta u odnosu na ostale dostupne materijale? 
Grijanje pećima na pelet, a posebice  pećima iz našeg programa, optimalno je rješenje. Riječ je o jeftinom i po okoliš prihvatljivom energentu, koji u varijanti naših peći i kotlova postiže energetsku iskoristivost od više od 90 posto. Cjenovno gledano, pelet kao energent i dalje je znatno jeftiniji od plina ili nafte, a u usporedbi s fosilnim gorivima gotovo je CO2 neutralan. Ako se u obiteljskoj kući zamijeni peć na naftu sustavom na pelete, smanjit će se emisija CO2 za pet tona u godinu dana. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znamo da svaka promidžba košta, ali ipak ste im mogli jednu gotovu peć staviti ko reklamu!

New Report

Close