Ovoj ranjivoj skupini prilika da kroz inkubator može razviti posao

Autor: Sergej Novosel Vučković , 11. studeni 2021. u 14:08
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Zagrebu pokrenut startup inkubator za strance pristigle izvan EU – migrante i izbjeglice, dio međunarodnog projekta Migrant Talent Garden. Cilj je educirati ih iz svih područja važnih da poduzetnička ideja postane i poslovno održiva.

Stranci – migranti i izbjeglice koji su stigli iz zemalja izvan EU i našli se ili stali u Hrvatskoj radi potrage za poslom i boljim životnim uvjetima, dobili su šansu – samo za njih s radom je počeo startup inkubator u kojem će njih 20 imati priliku pokrenuti svoj posao. U tome će im asistirati domaći mentori – poduzetnici i profesionalci, među kojima su Stevica Kuharski, Marko Linke, Davor Runje, Željko Riha, Vedran Sorić, kao i Petra Stojanov, voditeljica edukacijskog programa u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva – ZIP, Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i start up mentorica te Ivo Špigel, poduzetnik te suosnivač ZIP-a.

Upravo je u ZIP-u, koji je partner projekta, i predstavljen ovaj na hrvatskoj sceni poseban sadržaj, dio međunarodnoga projekta Migrant Talent Garden (MGT), koje je cilj smanjenje visoke nezaposlenosti mladih migranata, uključivanjem u program potpore i edukacije iz poduzetništva. MGT financijski podupiru Island, Lihtenštajn i Norveška iz EEA i fondova Norway Grants.

“Jedan od važnih elemenata programa je međusobno povezivanje poduzetnika koji u njemu sudjeluju. Naša nas je praksa naučila da međusobna podrška, povezivanje i suradnja za svakog poduzetnika može biti neobično važna i vrijedna. Tim više to vrijedi za migrante u stranoj zemlji gdje u pravilu nemaju onu vrstu podrške kakvu svi dobivamo u matičnim državama od obitelji, prijatelja i drugih iz naših “društvenih mreža”, ne digitalnih već onih u stvarnom životu. Obzirom na to da je MTG međunarodni projekt, sudionicima se otvaraju mogućnosti povezivanja, dijeljenja iskustva i znanja i s ostalim sudionicima drugdje”, poručio je Ivo Špigel.

Foto: PD

U Zagrebu će se edukacija s inkubiranjem sudionika koji bi htjeli i mogli postati poduzetnici odvijati u prostoru Učilištu Algebra, ali i online, a polaznici su iz Turske, Sirije, Egipta pa i Velike Britanije te Bosne i Hercegovine. Najboljima i najuspješnijima među njima smiješi se prilika dobivanja pristupa financiranju njihove ideje, zahvaljujući čemu bi se i lakše mogli osoviti na poduzetničke noge. To će se realizirati kroz osmišljavanje i provedbu kampanje za skupljanje novca putem crowdfundinga.
Program traje od ovoga mjeseca sve do ljeta iduće godine, a polaznici će od mentora dobivati sva nužna osnovna znanja i vještine važne da bi mogli pokrenuti svoj posao.

Foto: PD

“Projekt se paralelno provodi u Litvi, Latviji, Bugarskoj i Grčkoj, a Island i Norveška kao zemlje partneri pomažu i podupiru njegov razvoj. Kroz inkubacijski program će se kombinirano, putem online i uživo radionica provoditi program različitih poduzetničkih vještina i znanja iz područja poslovanja, komunikacije, prodaje, prava. Polaznicima će biti na raspolaganju i individualni sastanci s mentorima za pojedina pitanja. Program se odvija na engleskom jeziku i nema nikakve naknade za polaznike programa”, objasnila je Marijana Šarolić Robić.

Migrapreneursi žele izraditi vodič za pomoć onima koji dođu tražiti raditi

A kakve sve zamisli migranata jesu prikazao je u ZIP-u i jedan od timova - Migrapreneurs, što je zanimljiv spoj riječi migrant i enterpreuners (poduzetnici). Čine ga dvije mlade Turkinje - Hilal Numanoğlu i Zeynep Balay. Hilal je diplomirala ekonomiju u Zagrebu i suočila se s problemom pronalaska posla. Tako je krenula ideja za njihov NGO projekt u kojem žele educirati migrante, s njima prevladati pravne prepreke, poreze, radne dozvole te naravno, kulturološke razlike. Planiraju izraditi vodič koji će pomoći svima koji dođu u Hrvatsku da se lakše snađu te uputiti ih u korake traženja zaposlenja. Žele pokrenuti i edukacijsku platformu, konferencije i festivale međukulturalne suradnje, navode iz ZIP-a. 'Želimo biti spona između poduzetnika, poslodavaca, zaposlenih i nezaposlenih, i onih iz Hrvatske, ali i onih iz drugih zemalja.” rekla je Hilal Numanoğlu iz Migrapreneursa.

Komentirajte prvi

New Report

Close