One ‘časte’ znanjem ključnim za svijet biznisa

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. listopad 2018. u 22:01
Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin

Akademije poduzetništva u Varaždinu i Ogulinu programe kroje prema potrebama tržišta i stvaraju nove nade.

Gradove Varaždin i Ogulin povezuje briga za promicanje autentičnosti, iskazana u zaštićenoj oznaci izvornosti na razini EU za Varaždinsko zelje i Ogulinsko kiselo zelje/kupus, a odsad su slični i po nastojanju da svoje poduzetnike osnaže kroz – akademije. Otprilike u isto vrijeme, s razmakom od nekoliko tjedana u rujnu i listopadu, u Varaždinu je tamošnje Pučko otvoreno učilište s potporom Grada, Udruženja obrtnika Varaždina, HZZ-a i Tehnološkog parka Varaždin, započelo projekt Akademija za poduzetništvo, dok u Ogulinu tvrtka PL Europa, uz podršku tvrtke Euro Grant Konzalting i partnerstvo Grada organizira Akademiju poduzetništva Ogulin – APO.

Ravnateljica POU Varaždin, prof. Lana Velimirović Vukalović i Natalia Zielinska, diplomirani stručnjak za EU fondove, rodom iz Poljske, živi i radi u Ogulinu, objašnjavaju nam specifičnosti svojih programa i benefite koje bi polaznici mogli imati. U Varaždinu je 15 polaznika različite dobi – građani koji će tek pokrenuti posao, obrtnici i poduzetnici početnici ili OPG-i do tri godine starosti, ušlo u program trajanja čak 170 nastavnih sati, a u Ogulinu je desetak lokalnih OPG-ova i mladih započelo edukaciju od 10 mjeseci.

'Nismo preslikavali tuđe modele'
"Danas pojedincu uz formalnu izobrazbu trebaju specifična znanja koja morao dobiti u relativno kratkom roku, a da biste ostali konkurentni morate neprestano ulagati u sebe i u svoje zaposlenike, ako ste poduzetnik. To su neki od razloga zašto smo u Varaždinu pokrenuli ovaj program", objašnjava motive Velimirović Vukalović i ističe da i njihova Akademija postaje dio poduzetničke infrastrukture u Varaždinu, gdje se zahvaljujući zalaganju lokalnih aktera unapređuje i poduzetnička klima.

To je nedavno potvrdilo i istraživanje Svjetske banke, koje je ustanovilo da Varaždin ima najlakše uvjete za poslovanje od svih hrvatskih gradova. "Naša edukacija za razvoj poduzetničkih vještina nije preslika nijednog programa u Hrvatskoj ni u svijetu, sami smo ga krenuli razrađivati s predavačima, domaćim poduzetnicima s područja Varaždina te podrškom stručnjaka iz Međimurske županije i Zagreba. No, pratimo potpuno smjernice i mjere nacionalnih, regionalnih i lokalnih razvojnih strategija", nastavlja čelnica javne ustanove koja nije jedina s takvom obrazovnom ponudom na tržištu Hrvatske, ni u javnom sektoru, a ni među privatnim učilištima. No, originalna je u pristupu. To je, prema njoj, drugačiji koncept u kojem znaju što hoće kao rezultat.  "Želimo pomoći pojedincu da pri onom drugom koraku, tj. nakon registracije svog gospodarskog subjekta, ne poklekne samo zato jer ne zna neke osnovne, a vrlo bitne činjenice za poslovanje.

Naš slogan je: 'Vaš pr(a)vi potez' S nama nitko neće postati veći menadžer s certifikatom višeg ranga. Mi želimo posebno poduzetnicima početnicima dati konkretna, praktična znanja. Bitno je znanje, a ne ono što piše na diplomi". Ravnateljica varaždinskog pučkog učilišta naglašava da se u Akademiji prvenstveno stječu vrlo praktična znanja koje će prenositi praktičari, uspješni i dokazani poduzetnici.

Tri osnovna programa
"Teorija je samo podloga na kojoj će se razvijati praktični primjeri. Akademija za poduzetništvo osmišljenja je kao otvoreni koncept koji zovem 'živo tkivo'. Njezin sadržaj mora se prilagođavati potrebama na tržištu. Nije to ništa novo, ali mora biti fleksibilno. Upravo je zato važno da je riječ o neformalnoj vrsti izobrazbe. Postoje tri segmenta: basic (osnovni) program, advanced (napredni) program i Junior program.  Basic program je onaj društveno odgovoran dio Akademije, gdje uz financijsku potporu Grada Varaždina kroz 10 modula (od uvoda u poduzetništvo preko financiranja, projektnog menadžmenta, do komunikacije, prodaje, poslovnog modela…), educiramo početnike. Ona je za njih potpuno besplatna. Upravo time naše Učilište postaje dio poduzetničke infrastrukture u Varaždinu.

Drugim riječima 'bildamo' njihova poduzetnička znanja i vještine. Tih 170 nastavnih sati je puno, ali nismo htjeli ispustiti ništa što je bitno. Većina polaznika, malih i srednjih poduzetnika, očekuje pomoć i podršku u razvoju svojih poslovnih ideja, budući da će na predavanjima zbog njihove praktične naravi moći postavljati vrlo konkretna pitanja vezana upravo uz njihov biznis. Ovime edukacija izravno postaje savjetodavna podrška. Znamo da poduzetnici početnici nemaju novca za skupe edukacije, jer sve resurse ulažu u razvoj poslovanja. Stoga je ova edukacija dodana vrijednost. Samo za primjer, ova sveobuhvatna edukacija stoji otprilike 100.000,00 kuna. Ne znam tko to može samostalno platiti, posebno na početku. Usporedo ide i advanced program, s istim modulima, ali na komercijalnoj osnovi.

Posebno se veselim Junior programu za razvoj poduzetničkih vještina i znanja djece i mladih. Nije cilj stvoriti male biznismene, već razvijati inovativnost, kreativno rješavanje problema, samostalnost, timski rad, odgovornost, upornost i slično", upoznaje nas detaljno sa sadržajem Akademije čelnica POU Varaždin Lana Velimirović Vukalović, koja ima planove proširiti ovaj koncept na ostale dijelove Hrvatske i u to uključiti druga učilišta. A slično u Ogulinu, kako smo naveli, polazi za rukom poljskoj konzultantici i projektnoj menadžerici s hrvatskom adresom, Nataliji Zielinskoj, koja je, govori nam, u tom gradu otvorila prvu tvrtku za prijave projekata za bespovratna sredstva. Na projektima za EU fondove pomaže i Gradu Vrbovskom.

"Ideja za projekt Akademije poduzetnišva nastala je prije nekoliko godina, tijekom brojnih razgovora s lokalnim privrednicima upoznala sam njihove probleme. Nezadovoljni su zbog nedostatka informacija i edukacija za poduzetnike. Zbog centralizacije institucija svaki put kad trebaju novi savjet i informaciju moraju putovati u Zagreb i Rijeku i o vlastitom trošku platiti usluge.

Tvrtki PL Europa, koja ima status poduzetničke potporne institucije, a tražila je partnere za osnivanje novog inkubatora u Hrvatskoj i povezivanje hrvatskih i poljskih poduzetnika, predložila sam suradnju u Ogulinu, te smo zajedno odlučili pokrenuti Akademiju da bolje upoznamo poduzetnike, povežemo ih i stvorimo temelje za suradnju i razvoj budućeg inkubatora", navodi Zielinska. Projekt Akademija poduzetništva Ogulin – APO je u okviru natječaja Ministarstva gospodarstva – pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP putem poduzetničkih potpornih institucija (PPI), dobio bespovratnih 486.295,40 kuna iz EU fonda za regionalni razvoj, a ukupna mu je vrijednost 647.520,00 kuna.

Besplatan 'ćošak'
"Projekt je namijenjen svim poduzetnicima s ruralnih područja koji gravitiraju oko Ogulina. Pozvali smo i one iz susjednih gradova Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Na prvim predavanjima odaziv iz Ogulina bio je dobar ali će kroz mjesece i rasti. Znamo da nas ima veliki broj ovdje, jer unatoč poteškoćama na području grada svake godine raste broj poduzeća. Samo u  Ogulinu u 2016. poslovalo je 519 subjekata, 95 više nego godinu dana ranije, a broj obrta i slobodnih zanimanja porastao je za čak 40%", kaže poljsko-hrvatska poduzetnica i objašnjava da APO ima tri elementa: edukacije, organizacije mentorstva i savjetovanja za poduzetnike i osobe koje to z?ele postati, te besplatni pristup opremljenom radnom prostoru za razvoj poslovanja (coworking).

"Coworking prostor nazvan Ćošak smo kao inicijativa malih poduzetnika pokrenuli ove godine te smo po tome prvi u Karlovačkoj županiji. Imamo na raspolaganju šest radnih mjesta i prostor za sastanke. Već sad ga koristi dvoje mladih poduzetnika", kaže Zielinska. Među predavačima-edukatorima su, uz ostalo, i ugledni odvjetnik za male poduzetnike, komunikacijski stručnjaci iz Zagreba, organizatori konferencija, direktori-revizori, kao i Kristina Ercegović, poduzetnica i osnivačica Business Caféa, te vlasnica poduzetničkog akceleratora Women in Adria, Ivana Matić.

Projekt podupiru ii Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska obrtnička komora. Natalia Zielinska sigurna je, reći će, da je "poduzetništvo razvojna snaga za male gradove kakav je Ogulin" i da im je kroz APO stoga cilj osiguranjem novih besplatnih usluga koje su kombinacija informacija, osposobljavanja, savjetovanja i mentorstva, namijenim mikro i malim poduzetnicima i poljoprivrednicima, unaprijediti njihovu gospodarsku uspjes?nost i stopu prez?ivljavanja. "To će rezultirati boljim okruženjemenjem za razvoj poduzetništva. Želimo da se polaznici slobodnije kreću na konkurentnom tržištu. Za to su potrebna multidisciplinarna znanja i kompetencije ne samo u core biznisu nego i u ostalim segmentima, od marketinga i PR-a do strateškog planiranja, čime se omogućava da poduzetnici budu inovativni i konkurentni", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close